Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση αδυνατεί να λύσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο προχώρησε σε μία τρίτη, αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση αλλά και επί 4 χρόνια αδυνατεί να αντιμετωπίσει με επάρκεια το οξύ πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση αδυνατεί να λύσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, για την επί 4 χρόνια αδυναμία της κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων,  έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του 2015:

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός, Ανάγνωση Προγραμματικών Δηλώσεων (05.10.2015): «Είναι δεδομένο πλέον ότι αυτή θα είναι ίσως και η τελευταία ευκαιρία για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς. Με τις προηγούμενες δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων, το οποίο αποτελεί και τον βασικό αποσταθεροποιητικό παράγοντα του συστήματος…».

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών, Συζήτηση στη Βουλή (31.10.2015): «…αυτή τη στιγμή γίνεται η ανακεφαλαιοποίηση μαζί με την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων. Oπότε, στο τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των «κόκκινων δανείων. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά».
 
Γιάννης Δραγασάκης, Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Συζήτηση στη Βουλή (31.10.2015): «…Η νέα, λοιπόν, ανακεφαλαιοποίηση κατέστη αναγκαία, διότι η προηγούμενη δεν έλυσε το πρόβλημα. Όχι μόνο δεν επέβαλε ή δεν οδήγησε στη λύση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων αλλά δεν ανέκοψε καν την αύξησή τους».

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του 2019:

Γιάννης Δραγασάκης, Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου (31.01.2019): «…είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια (…) αν δεν το προσέξουμε μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Δυστυχώς αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως θα κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος».
 
Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο προχώρησε σε μία τρίτη, αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση, η οποία προσέθεσε κόστος στο Δημόσιο, απαξίωσε προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, άλλαξε την ιδιοκτησιακή δομή των πιστωτικών ιδρυμάτων και τροποποίησε -επί το δυσμενέστερο- τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους, αλλά και ότι επί 4 χρόνια αδυνατεί να αντιμετωπίσει με επάρκεια το οξύ πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v