Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές εταιρείες: Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις της πανδημίας

Ποιοι είναι οι παράγοντες που περιορίζουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα τις επιπτώσεις της πανδημίας στις φετινές οικονομικές επιδόσεις των ασφαλιστικών εταιρειών. Αποκαθίσταται σταδιακά η «κανονικότητα» στο μέτωπο της νέας παραγωγής.

Ασφαλιστικές εταιρείες: Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις της πανδημίας

H ομαλοποίηση της κατάστασης στις αγορές μετοχών και (κυρίως) ομολόγων, σε συνδυασμό με τη σταδιακή επάνοδο της οικονομικής δραστηριότητας στην «κανονικότητα», φαίνεται να έχουν περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Κανείς φυσικά δεν ελπίζει πως θα δει φέτος αύξηση στη νέα παραγωγή ασφαλίστρων, ούτε και εταιρικά κέρδη στα επίπεδα των περυσινών, ιδίως αν συνεκτιμηθεί πως το 2019 ήταν «χρυσή» χρονιά για τον κλάδο στην Ελλάδα (αύξηση συνολικής παραγωγής, σε συνδυασμό με πολύ υψηλά επενδυτικά αποτελέσματα, προερχόμενα από τα ράλι των μετοχών και των ομολόγων σε όλες τις χώρες του κόσμου).

Ωστόσο, η υποχώρηση των αποδόσεων (yields) των ομολόγων σε επίπεδα πολύ κοντινά με αυτά που επικρατούσαν πριν την πανδημία, έχουν ανακουφίσει τα οικονομικά επιτελεία των ασφαλιστικών ομίλων, καθώς -άμεσα ή έμμεσα μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων- σε ομόλογα, έντοκα γραμμάτια και καταθέσεις είναι τοποθετημένο γύρω στο 80% με 90% του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου. Αν μάλιστα συνεκτιμήσει κάποιος ότι οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες είχαν πολύ υψηλούς δείκτες φερεγγυότητας στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, τότε δεν αναμένεται να προκύψει ζήτημα κεφαλαιακής επάρκειας γι’ αυτές.

Παράλληλα, με δεδομένα ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εργασιών είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας καθώς και το ότι η διαδικασία νέας παραγωγής έχει αρχίσει να αποκαθίσταται μετά το lockdown του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, παράγοντες του κλάδου βλέπουν πως:

α) Οι απώλειες στα λειτουργικά αποτελέσματα θα είναι μεν ορατές στις περισσότερες εταιρείες, αλλά όχι πολύ μεγάλες. Ισχυρότερη άμυνα αναμένεται να επιδείξουν οι εταιρείες που δεν προχώρησαν σε μειώσεις ασφαλίστρων στα οχήματα κατά το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, σε μια περίοδο όπου η συχνότητα των ζημιών ήταν περιορισμένη, λόγω των απαγορευτικών μέτρων. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, μικρότερες ήταν και οι αποζημιώσεις στα συμβόλαια του κλάδου υγείας.

β) Οι απώλειες στα επενδυτικά αποτελέσματα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά είναι πολύ πιθανές, πλην όμως είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα επενδυτικά αποτελέσματα να παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις από χρόνο σε χρόνο.

Αναμφίβολα οι ασφαλιστικές εταιρείες αναμένουν φέτος μικρότερη παραγωγή στο κομμάτι του bancassurance, στον κλάδο οχημάτων (παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων άρχισε να περιορίζεται μετά την έξαρση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων) αλλά και σε γενικές καλύψεις, οι οποίες απευθύνονται κυρίως σε κλάδους και δραστηριότητες που επλήγησαν έντονα από την κρίση (τουρισμός, ξενοδοχεία, καταστήματα λιανικής).

Η πορεία των εταιρειών

Η Εθνική Ασφαλιστική, με προ φόρων κέρδη 81,6 εκατ. ευρώ το 2019 (παρά το έκτακτο κόστος του προγράμματος εθελουσίας εξόδου του προσωπικού), σημείωσε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο άνοδο παραγωγής κατά 1,2% και αύξηση στα προ φόρων αποτελέσματά της (κέρδη 2,7 εκατ. έναντι 2,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019).

Η Eurolife έκλεισε το 2019 με λειτουργικά κέρδη 34,2 εκατ. (+60%), τα οποία μαζί με τα αποτελέσματα επενδύσεων εκτινάχθηκαν στα 173,4 εκατ. ευρώ! Η νέα παραγωγή κατά το πρώτο φετινό δίμηνο ξεκίνησε ανοδικά, ακολούθησε ένα πτωτικό δίμηνο (κυρίως στο bancassurance), πλην όμως στη συνέχεια η νέα παραγωγή έτεινε να επανέλθει στα προ κορωνοϊού επίπεδα.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη με προ φόρων κέρδη 22,4 εκατ. ευρώ το 2019, σημείωσε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο αύξηση παραγωγής υψηλότερη του 10%.

Η Interlife εμφάνισε για το 2019 αύξηση 145% στα προ φόρων κέρδη της, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 25,24 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Interamerican ανακοίνωσε αύξηση παραγωγής 3,2% για το πρώτο τετράμηνο του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v