Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πελώνη: Είμαστε σε σκληρότερο lockdown από αυτό του Μαρτίου

Στόχος των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από σήμερα, όπως ανέφερε η κυρία Πελώνη, «είναι ο περιορισμός της κινητικότητας».

Πελώνη: Είμαστε σε σκληρότερο lockdown από αυτό του Μαρτίου

«Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγηθεί τη διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες 65 και άνω και στην Ελλάδα. Θετικό είναι και το γεγονός ότι τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, καθώς η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις για τον επόμενο μήνα θα ξεπεράσουν το 1.000.000». Αυτό τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Χαρακτήρισε «εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι η επιχείρηση ‘’Ελευθερία’’ -η μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη επιχείρηση που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό κράτος- εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και χωρίς σημαντικές απώλειες εμβολίων, γεγονός που την κατατάσσει στις καλύτερες του κόσμου. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει, από την αρχή, το επιχειρησιακό σχέδιο σε τρεις πυλώνες που -όπως αποδεικνύεται στην πράξη- τηρούνται στο ακέραιο, την ασφάλεια, τη διαφάνεια και την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας για τους πολίτες.

Για την έξαρση της πανδημίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δυστυχώς όπως συμβαίνει -σε πολύ μεγαλύτερες βέβαια διαστάσεις σε άλλες χώρες- την ώρα αυτή παρατηρείται ανησυχητική έξαρση της πανδημίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό εξαιτίας κυρίως των μεταλλάξεων που ήδη κυκλοφορούν και έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα. Παρατηρείται μάλιστα όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Κανείς, λοιπόν -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- δεν πρέπει να αισθάνεται άτρωτος. Και βέβαια, ο καθένας να μην ξεχνά ότι μπορεί να μεταδίδει γύρω του τον κορωνοϊό, βάζοντας τους υπόλοιπους σε νέες δοκιμασίες».

Στόχος των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από σήμερα, όπως ανέφερε η κυρία Πελώνη, «είναι ο περιορισμός της κινητικότητας, που -όπως αποδεικνύεται- αποτελεί βασική αιτία διασποράς». Χαρακτήρισε δε τα μέτρα «στοχευμένα» και υποστήριξε πως «είμαστε ήδη σε lockdown και μάλιστα σκληρότερο από αυτό του Μαρτίου».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο ΕΣΥ, τόνισε ότι «η νέα έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο Σύστημα Υγείας και ειδικότερα στα νοσοκομεία της Αττικής. Τις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ Covid, φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες. Παρ' όλα αυτά στην Αττική η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό το Σύστημα περνά από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από την αρχή της κρίσης και εφαρμόστηκε σε ένα βαθμό τον περασμένο Νοέμβριο στη Βόρεια Ελλάδα. Ας προσέξουμε λοιπόν όλοι ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε τα μέτρα αυτά να καταστούν σύντομα απολύτως αχρείαστα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v