Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Ποια ελληνικά αεροδρόμια επέστρεψαν στο 2019

Ισχυρή ανάκαμψη για τους αερολιμένες σε Κέρκυρα, Χανιά και Ρόδο δείχνουν τα τελευταία στοιχεία. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τον ρόλο που θα παίξει η μετάλλαξη Όμικρον στην επιβατική κίνηση.

Τουρισμός: Ποια ελληνικά αεροδρόμια επέστρεψαν στο 2019

Επιδόσεις καλύτερες ακόμη και από αυτές του «χρυσού» για τον ελληνικό τουρισμό 2019 κατάφεραν να καταγράψουν τον περασμένο Οκτώβριο τρία ελληνικά αεροδρόμια, που εξυπηρετούν κάποιους από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας, την Κέρκυρα, τα Χανιά και τη Ρόδο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ACI Europe (Airports Council International Europe) για την εναέρια κυκλοφορία, τα τρία αυτά ελληνικά αεροδρόμια κατάφεραν να υπερβούν τα επίπεδα του 2019, αποδεικνύοντας ότι οι μικρότεροι περιφερειακοί αερολιμένες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς κατάφεραν να ανακάμψουν πλήρως ή και να ξεπεράσουν την επιβατική κίνηση που είχαν σημειώσει πριν από την πανδημία της Covid-19.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τον Οκτώβριο η Κέρκυρα σημείωσε αύξηση 12,9%, τα Χανιά κατέγραψαν άνοδο 8% και η Ρόδος βρέθηκε στο συν 6,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Συνολικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα αεροδρόμια που υποδέχονται λιγότερους από 5 εκατ. επιβάτες ετησίως κατέγραψαν μικρότερη απόκλιση, η οποία διαμορφώθηκε στο -22,8%, όσον αφορά την επιβατική κίνηση σε σχέση με τους μεγαλύτερους αερολιμένες.

Η έκθεση του ACI Europe ανέδειξε, την ίδια στιγμή, ότι η επιβατική κίνηση στο ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων μειώθηκε κατά 36,7% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από την πανδημία και παράλληλα βελτιώθηκε σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, όταν η πτώση είχε διαμορφωθεί στο 42,9%.

Πάντως, τα αεροδρόμια στην Ελλάδα (-16,3%), την Κύπρο (-20,5%), την Πορτογαλία (-27,4%) και την Ισπανία (-30%) σημείωσαν τη χαμηλότερη αρνητική απόκλιση, καθώς ευνοήθηκαν από τη σημαντική ζήτηση που παρατηρήθηκε προς το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, με τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Στον αντίποδα, τα αεροδρόμια της Φινλανδίας (-65,7%), της Τσεχίας (-60%), του Ηνωμένου Βασιλείου (-56%) και της Σουηδίας (-53,1%) σημείωσαν τις χειρότερες επιδόσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, κάτι το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς και στα lockdown.

Οι αυστηροί περιορισμοί για ταξίδια εκτός Ευρώπης που ίσχυαν και τον Οκτώβριο επηρέασαν σημαντικά την κυκλοφορία των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αεροδρομίων της Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό ότι το Χίθροου του Λονδίνου σημείωσε πτώση σε επίπεδο επιβατικής κίνησης κατά -56,5% και ακολούθησαν τα αεροδρόμια του Παρισιού (-51,4%), της Φρανκφούρτης (-47,2) και του Αμστερνταμ (-41,8%). Η Κωνσταντινούπολη (-29,6%) κατέγραψε πολύ χαμηλότερες απώλειες και παρέμεινε το πιο… πολυσύχναστο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο τον Οκτώβριο.

Η σταδιακή αυτή ανάκαμψη που καταγράφηκε, προήλθε από τη διεθνή και κυρίως ενδοευρωπαϊκή ζήτηση (-42,4% η κίνηση τον Οκτώβριο από -50,2% τον Σεπτέμβριο). Αντίστροφα, η επιβατική κίνηση εσωτερικού μειώθηκε ελαφρά κατά 18,1% στη διάρκεια του μήνα σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο (-17,9%).

Ο ρόλος της Όμικρον

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον στην αεροπορική κίνηση που καταγράφεται στην Ευρώπη είναι ήδη ορατές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, ο αντίκτυπος της παραλλαγής Όμικρον είναι εμφανής, με την αεροπορική κίνηση το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου να διαμορφώνεται στο 75% του 2019, από 77% που ήταν ένα μήνα πριν, δηλαδή τον Νοέμβριο.

Βέβαια, εκτιμάται ότι η κίνηση θα ανακάμψει κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, χωρίς, ωστόσο, να είναι δυνατόν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Με βάση τις εκτιμήσεις, αυτή η εβδομάδα δείχνει σημάδια σταθεροποίησης σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αύξηση της κίνησης αναμένεται για την περίοδο των διακοπών.

Μετά την εορταστική περίοδο, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών έχουν αναθεωρηθεί εκ νέου, με την υγειονομική κατάσταση στην Ευρώπη να αναμένεται να καθορίσει τον προγραμματισμό των αερομεταφορέων στο εγγύς μέλλον.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής του ACI EUROPE, επεσήμανε ότι «η σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε στους εμβολιασμούς μεταφράστηκε σε βελτιωμένη απόδοση για πολλά αεροδρόμια τον Οκτώβριο. Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον τις τελευταίες εβδομάδες έδειξε ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο και ότι η πορεία ανάκαμψης παραμένει εύθραυστη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v