Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενστάσεις της αγοράς στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

«Δεν κάνουμε προσπάθεια ως κοινωνία για να μην έχουμε ακριβό ρεύμα», υποστηρίζει ο Γ. Περιστέρης. Πρόταση της αγοράς για νομοσχέδιο-σκούπα, που θα λύνει τα πολλά και μικρά θέματα που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης.

Ενστάσεις της αγοράς στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Τη δυσαρέσκειά τους για την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην αιολική ενέργεια εξέφρασαν οι φορείς του κλάδου. Αιχμή του δόρατος της κριτικής που άσκησαν οι πρόεδροι του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) Γιώργος Περιστέρης, της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ Θανάσης Τσαντίλας και ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου, κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου, ήταν το σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση των ΑΠΕ.

Δεν θα λύσει τα υφιστάμενα προβλήματα το σχέδιο νόμου, τόνισαν, υπάρχει απογοήτευση στην αγορά. Είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες, πρόσθεσαν, ότι μέσω του νομοσχεδίου θα προέκυπτε πράγματι απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για τις ΑΠΕ. Ωστόσο, «δεν ακουμπά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, που είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο».

Όπως εξήγησαν, εκτός από τον υπερβολικό χρόνο που χρειάζεται για να εξασφαλίσει ένας επενδυτής περιβαλλοντική αδειοδότηση, το μείζον θέμα είναι η τροποποίησή της όπου χρειάζεται, η οποία διαρκεί πολύ και εμποδίζει την υλοποίηση ώριμων έργων. Ως παράδειγμα έφεραν τα αιολικά έργα που αναδείχθηκαν στον κύκλο δημοπρασιών από το 2018 έως το 2020. Συνολικά δόθηκαν εγγυημένες τιμές για 1.450 MW αιολικών, από τα οποία κατάφεραν να κατασκευαστούν και να λειτουργούν μόνον τα 250 MW. Τα υπόλοιπα δεν προχωράνε, γιατί έχουν «κολλήσει» στην περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Αυτά ακριβώς τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζει το νέο νομοσχέδιο, το οποίο, όπως επισημάνθηκε, ασχολείται με πιο τεχνικά ζητήματα. Για τον λόγο αυτό προτάθηκε να υπάρξει ένα νομοσχέδιο-σκούπα, που θα λύνει όλα τα πάρα πολύ μικρά θέματα που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης.

«Δεν κάνουμε προσπάθεια ως κοινωνία για να μην έχουμε ακριβό ρεύμα», υπογράμμισε ο κ. Περιστέρης. «Η συμμετοχή του εισαγόμενου φυσικού αερίου διαρκώς αυξάνεται στο ενεργειακό μείγμα. Η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο το 2015 ήταν 7 GW, ποσοστό 17% και πέρυσι έφθασε στο 42%. Χωρίς να υπολογίζεται το μαζούτ για τα νησιά». Ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ έδωσε μία άλλη οπτική για την πράσινη μετάβαση, για την οποία γίνεται πολύς λόγος. «Εγώ δεν μιλώ για πράσινη μετάβαση, αυτό είναι γενικό. Μιλώ για απανθρακοποίηση της ενέργειας. Χρειαζόμαστε εγχώριες πηγές ενέργειας, όπως είναι οι ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τις διασυνδέσεις και την αποθήκευση, για να έχουμε αποτελέσματα στο περιβάλλον, στις τιμές του ρεύματος και στην ενεργειακή ασφάλεια».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το τελευταίο διάστημα 760 εκατ. ευρώ από τους πόρους που διοχετεύτηκαν για επιδότηση των λογαριασμών προήλθαν από τη φθηνή ενέργεια που παρήγαγαν τα αιολικά πάρκα. Επιπλέον, στο α’ εξάμηνο του 2022 οι ήδη αυξημένες τιμές της μεγαβατώρας στην ημερήσια αγορά θα ήταν κατά σχεδόν 40 ευρώ ακριβότερες, αν στο ενεργειακό μείγμα δεν συμμετείχαν κατά 30% οι ΑΠΕ.

Επικριτικός εμφανίσθηκε και ο κ. Λαδακάκος. «Εισπράττουμε αντιφατικά μηνύματα, η Ελλάδα δεν ακολουθεί με τους ίδιους ρυθμούς την Ευρώπη, σύμφωνα με το περιεχόμενο του RePowerEu. Βλέπουμε να βγαίνουν εκτός περιοχές για αιολικά πάρκα, δεν μπορούμε να τα βάλουμε σε κάμπους, αλλά σε ψηλά βουνά».

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο απασχολεί έντονα τους εκπροσώπους της αιολικής ενέργειας είναι η κατανομή του ηλεκτρικού χώρου. «Να δούμε τι θα γίνει και με αυτό το θέμα», είπε ο κ. Λαδακάκος. «Υπάρχει μεγάλη πίεση με τα φωτοβολταϊκά. Χρειάζεται να υπάρξει εξισορρόπηση και σωστό μείγμα. Να μην οδηγηθούμε σε ενεργειακή μονοκαλλιέργεια. Η περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ κινδυνεύει να κυριαρχηθεί από τα φωτοβολταϊκά. Η πιο αδικημένη ενέργεια είναι σήμερα τα αιολικά».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται με ενδιαφέρον ο νέος διαγωνισμός για 1.000 MW ΑΠΕ, ο οποίος θα αφορά και στις δύο τεχνολογίες -και φωτοβολταϊκά και αιολικά. Χθες, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, από το συνέδριο του ΤΕΕ, ανακοίνωσε ότι έχει υπογραφεί ήδη η σχετική υπουργική απόφαση για την άμεση διεξαγωγή του διαγωνισμού. Όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους της αιολικής ενέργειας, υπάρχει πρόβλεψη τουλάχιστον το 30% να προέρχεται από τα αιολικά, με την εκτίμησή τους ότι τελικά θα επικρατήσουν κατά 70% τα φωτοβολταϊκά. «Εμείς θέλαμε να γίνεται διαγωνισμός για κάθε μία τεχνολογία ξεχωριστά», είπε ο κ. Λαδακάκος.

Το τρίτο ζήτημα που απασχολεί την αιολική ενέργεια είναι η προώθηση της νομοθέτησης για τα θαλάσσια πλωτά αιολικά πάρκα. «Δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό», είπε ο κ. Περιστέρης. «Αυτό που έχει σημασία να γνωρίζουμε είναι ποιο μήνα, ποιο χρόνο προγραμματίζεται να ξεκινήσει η επένδυση για τη θεμελίωση του πρώτου αιολικού πάρκου».

Το τέταρτο θέμα που απασχολεί τον κλάδο είναι η αποθήκευση ενέργειας, τόσο με μπαταρίες όσο και με αντλησιοταμίευση, καθώς σχετίζεται με την κατανομή του ηλεκτρικού χώρου. Η κ. Σδούκου ανακοίνωσε χθες ότι εντός του έτους θα γίνει ο πρώτος διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με αυτά τα δεδομένα, οι φορείς της αιολικής ενέργειας πρότειναν ένα ριζοσπαστικό σχέδιο, το RePowerGR, που θα έχει πέντε άξονες πολιτικής που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των στόχων για τις ΑΠΕ στο νέο ΕΣΕΚ με ορίζοντα το 2025 και το 2030, την επιτάχυνση των διασυνδέσεων, τη ριζική απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη συμμετοχή των ΑΠΕ στη χονδρεμπορική αγορά με πλήρεις ευθύνες, τα θαλάσσια αιολικά και την αποθήκευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v