Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Τι ακολουθεί το «ναι» του Σπ. Βυζάντιου στην Ideal

Ενας ακόμη μεγάλος όμιλος πληροφορικής θα δημιουργηθεί κάτω από την Ideal καθώς διαφαίνεται η επιτυχία της Δημόσιας Πρότασης για την Byte. Τα ντιλ που προηγήθηκαν και γιατί αναμένεται... ουρά.

Πληροφορική: Τι ακολουθεί το «ναι» του Σπ. Βυζάντιου στην Ideal

Η χθεσινή κίνηση του Σπύρου Βυζάντιου να αποδεχτεί τη δημόσια πρόταση της Ideal σηματοδοτεί ουσιαστικά την επιτυχία του εγχειρήματος της τελευταίας να ελέγξει την πλειοψηφία της Byte Computerμε τον έναν (απόκτηση ποσοστού άνω του 90%) ή τον άλλον τρόπο και να την αποσύρει από το Χρηματιστήριο της Αθήνας. 

H προαναφερθείσα στάση του κ. Βυζάντιου δεν προκάλεσε έκπληξη στους παράγοντες του κλάδου, με το Euro2day.gr να έχει προχωρήσει σε δύο δημοσιεύματα μέσα στο καλοκαίρι με τίτλους «Ideal: Κλίμα αισιοδοξίας για τη δημόσια πρόταση στην Byte» και «Byte: Μισό ναι στη δημόσια πρόταση της Ideal».

Όπως δείχνουν τα πράγματα, ένας ακόμη μεγάλος όμιλος πληροφορικής θα δημιουργηθεί κάτω από την Ideal και μάλιστα σε μια περίοδο όπου ο κλάδος προσδοκά πολύ σημαντική ανάπτυξη κατά τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πολλούς, λοκομοτίβα θα αποτελέσουν τα έργα του δημόσιου τομέα, ιδίως μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο όλοι συμφωνούν πως πολλά πράγματα έχουν να κερδίσουν και όσες εταιρείες του κλάδου απευθύνονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα πράγματα, στην Βyte Computer, που αποτελεί ήδη ένα πολύ δυνατό παίκτη σε έργα λογισμικού τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, θα προστεθούν και οι δύο ήδη υπάρχουσες εταιρείες της Ideal, που ουσιαστικά αποτελούν τον leader στη εγχώρια «καυτή» αγορά του cyber security.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα συγκέντρωσης της ιδιαίτερα κατακερματισμένης ελληνικής αγοράς πληροφορικής σε μικρότερο αριθμό «παικτών» μέσα από τη δημιουργία μεγαλύτερων ομίλων που θα εκμεταλλευθούν συνέργειες και οικονομίες κλίμακας και που θα μπορούν να προσφέρουν ευρύτερο φάσμα λύσεων προς τους πελάτες τους.

Η αρχή έγινε ουσιαστικά από τις Epsilon Net και Space Hellas, οι οποίες απέκτησαν από κοινού τη SingularLogic και τώρα προβάλλονται στην αγορά ως «ένας όμιλος για όλες τις λύσεις, One Stop Shop).

Παράλληλα, τόσο η Entersoft όσο και η SoftOne μέσω εξαγορών επεκτείνονται σε κάθετες αγορές, ενώ η Profile διευρύνει μέσω εξαγορών τις διεθνείς της δραστηριότητες στο fintech, αναλαμβάνοντας παράλληλα μεγάλο αριθμό έργων του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την εξαγορά της Intrasoft από τη NetCompany, τότε αντιλαμβάνεται εύκολα το πόσο μεγάλες αλλαγές έχουν συντελεστεί στον κλάδο κατά την τελευταία διετία.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι εξαγορές και οι στρατηγικές συνεργασίες στον κλάδο θα συνεχιστούν για κάποια χρόνια ακόμη, καθώς η ζήτηση ανεβαίνει, ενώ οι απαιτήσεις για επενδύσεις είναι μεγάλες και δεν είναι εύκολο να χρηματοδοτηθούν από οικογενειακές επιχειρήσεις. Τέλος, κάποιες επιχειρήσεις του κλάδου που οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν διάδοχη κατάσταση, σπεύδουν να ενταχθούν σε ισχυρότερα σχήματα.

Έτσι, αρκετές εταιρείες θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της πώλησής τους και της αυτόνομης ανάπτυξής τους αντλώντας κεφάλαια είτε από τη χρηματιστηριακή αγορά (π.χ. Performance Technology, Real Consulting, δρομολογείται το IPO της OTS), είτε μέσα από την προσέλκυση νέων επενδυτών (στρατηγικών ή όχι).

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Q&R, που φέτος επέστρεψε σε δυναμική κερδοφορία και ο εκτελεστικός της αντιπρόεδρος Μάνος Ξιώνης μιλώντας στο Euro2day.gr τον προηγούμενο μήνα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσέλκυσης νέων επενδυτών στην εισηγμένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v