Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Κοντοζυγώνουν οι ξένοι επενδυτές

Την ώρα που η αγωνία στην πραγματική οικονομία κορυφώνεται και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν απελπισμένα τις τρέχουσες εξελίξεις, ξένοι επενδυτές οργώνουν την Ελλάδα για να… αρπάξουν ευκαιρίες.

Επιχειρήσεις: Κοντοζυγώνουν οι ξένοι επενδυτές
«Ο κίνδυνος μιας αρνητικής ψήφου την Τετάρτη είναι αληθινός», υποστήριξε στις αρχές της εβδομάδας η Merrill Lynch, η οποία συμπλήρωσε πως «ακόμη και αν η ψήφος είναι θετική, το ενδεχόμενο μιας ισχνής πλειοψηφίας θα εγείρει ζήτημα γύρω από τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης».

Το ζητούμενο δηλαδή δεν είναι μόνο η ψήφιση ή όχι του περιβόητου παρκέτου οικονομικών μέτρων, αλλά και το πόσα πολιτικά αποθέματα θα αποδειχτεί πως διαθέτει η κυβέρνηση για να αντέξει το πολύ δύσκολο 2013 που έρχεται.

Αν δεχτούμε πως για το επόμενο έτος προβλέπεται ύφεση της τάξεως του 4,5%, τότε η πτώση στο πρώτο μισό του 2013 προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη. Έτσι ζητούμενο είναι το πόσο θα αντέξει η πραγματική οικονομία, όταν ήδη σήμερα η πλειονότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών είναι αποκαμωμένη από την πενταετή κρίση.

Γενικότερα, ακόμη και αν οι εκλογές αποφευχθούν επί του παρόντος, ακόμη και αν η ψήφιση των μέτρων φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στη δόση των 31,5 δισ. ευρώ και στη συνεννόηση με τους δανειστές της, τα προβλήματα κάθε άλλο παρά τελείωσαν.

Αντίθετα, κοινή ομολογία είναι πως απομένουν πολλά ακόμη για να εξαληφθεί η αβεβαιότητα για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ και κυρίως προκειμένου η οικονομία να δείξει τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησής της.

Νότες αισιοδοξίας

Και όμως, μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, δεν λείπει και η αισιόδοξη νότα του όλου θέματος από αυτούς που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.

«Σε δύο χρόνια θα βλέπουμε την Ελλάδα και δεν θα το πιστεύουμε. Η χώρα θα μας εκπλήξει θετικά», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκαλώντας έκπληξη σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης.

Αλήθεια είναι πως αρκετές φωνές υποστηρίζουν τις υπάρχουσες δυνατότητες της χώρας. Για παράδειγμα, ο διευθυντής οικονομικών μελετών της Alpha Bank  Μιχάλης Μασουράκης έχει επανηλειμμένα τονίσει πως πολλά σημεία του παζλ της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έχουν ήδη μπει στη θέση τους, πως μεγάλο μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητας έχει ανακτηθεί και πως η πρόβλεψη της τρόικας για ύφεση -4,5% στο ΑΕΠ το 2013 είναι υπερβολική.

Θετικά θα έβλεπε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και η πλευρά της Eurobank: «Το πολυνομοσχέδιο τακτοποιεί τα δημόσια οικονομικά σε επίπεδο τριετίας με βάση τις ανάγκες, αλλά κυρίως τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους. Παράλληλα, ολοκληρώνει τη νομοθέτηση μιας σειράς από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη δημοσιονομική εποπτεία, διαχείριση και αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και τη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην ελληνική επικράτεια. Η προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να σταματήσει εδώ…».

Επιπλέον, αρκετοί έχουν κατά καιρούς αναφερθεί στις πολύ μεγάλες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας σε επιμέρους δραστηριότητες, όπως στην πληροφορική, στον τουρισμό, στη ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο, στην αξιοποίηση των φυσικών της πόρων, στη δραστηριοποίηση στον ιατρικό τουρισμό.

Οι επενδυτές «χτυπούν την πόρτα»

Αν όμως όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από λόγια και προσδοκίες, πραγματικότητα είναι το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει από ξένους για την απόκτηση εγχώριων περιουσιακών στοιχείων. Ήδη, τον τελευταίο καιρό έχουμε τις πρώτες ηχηρές εξαγορές ελληνικών εταιρειών, όπως τη δραστηριότητα των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών και της Eurodrip.

Είδαμε επίσης το ενδιαφέρον των ξένων για δρομολογούμενες ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, αναφέροντας ενδεικτικά τις περιπτώσεις του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ και της έκτασης του Ελληνικού.

Το τελευταίο διάστημα ακόμα εντείνεται η φημολογία που θέλει ξένα κεφάλαια να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ελληνικές τράπεζες. Οι άνθρωποι της αγοράς, για παράδειγμα, αναμένουν με ενδιαφέρον το κατά πόσον το Κατάρ θα θελήσει να παίξει περισσότερο ενεργό ρόλο στο κοινό σχήμα Alpha Bank και Εμπορικής.

Επίσης, το τσεχικό fund PPF επιθυμεί μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στην Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία θα προστεθούν τόσο η ΑΤΕbank όσο και η Γενική Τράπεζα.

Κατά καιρούς, επίσης, έχει ακουστεί ότι γερμανικές τράπεζες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα κ.λπ. Ίσως μάλιστα αυτό να σχετίζεται και με τη «φιλική» προς την Ελλάδα πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank, η οποία θεωρεί τις απαιτήσεις της τρόικας υπερβολικές…

Η αλήθεια επίσης είναι πως πολύ σημαντική κινητικότητα υπάρχει και σε άλλα μέτωπα. Το τελευταίο διάστημα είδαμε Έλληνα εφοπλιστή να μπαίνει στην Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, την εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου Alpha Trust Ανδρομέδα να συγκαλεί συνέλευση των μετόχων της προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έως 50 εκατ. ευρώ και, το κυριότερο, πολλά ξένα funds να δηλώνουν ενδιαφέρον για την εξαγορά ελληνικών παραγωγικών εταιρειών.

«Υπάρχει ενδιαφέρον ακόμη και για μονάδες της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Ξένοι έχουν έρθει και βολιδοσκοπούν ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις, ενώ πολλά λέγονται για το τουρκικό ενδιαφέρον σχετικά με την εξαγορά επιχειρήσεων στην περιοχή της Θράκης», δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος της αγοράς, συμπληρώνοντας πως το βασικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε εταιρείες που έχουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω πλεονεκτήματα: περιουσιακά ακίνητα προς μακροχρόνια αξιοποίηση, απευθύνονται ή έστω θα μπορούσαν να απευθυνθούν σε πελάτες του εξωτερικού, παίζουν κομβικό ρόλο στην οικονομία σε εθνικό ή σε περιφερειακό επίπεδο και έτσι θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να αναπτυχθούν δραστικά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v