Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Κλειδί το deal της Πανγαία για Βαλκάνια

Πώς η συμφωνία για Πανγαία βελτιώνει τη θέση της Εθνικής στη διαπραγμάτευση με την DG Comp. Η κεφαλαιακή ενίσχυση, ο εφικτός στόχος αύξησης του EBA Core Tier I κατά 1%-1,5% και το φρένο στην πίεση για Βαλκάνια.

ΕΤΕ: Κλειδί το deal της Πανγαία για Βαλκάνια

Συμφωνία κλειδί για τον όμιλο της Εθνικής χαρακτηρίζουν αναλυτές και στελέχη της αγοράς το διαφαινόμενο deal για την πώληση της Πανγαία καθώς η κεφαλαιακή ενίσχυση που θα προκύψει για την ΕΤΕ θα της επιτρέψει να διαπραγματευθεί από καλύτερη θέση με την DG Comp.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η διοίκηση της Εθνικής έχει δρομολογήσει 2+1 κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης ως το τέλος του έτους, επιδιώκοντας να αυξήσει τα κεφάλαιά της κατά 550 - 830 εκατ. ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται άνοδο του δείκτη EBA Core Tier I κατά 1% - 1,5%.

Η συμφωνία για την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ αποτελεί τη ναυαρχίδα αυτού του σχεδιασμού καθώς αφενός είναι η πιο ώριμη κι αφετέρου είναι αυτή που θα φέρει στην Εθνική τη σημαντικότερη κεφαλαιακή ενίσχυση.

Με βάση προηγούμενο δημοσίευμα του Euro2day.gr, το διαφαινόμενο deal έχει τρία στάδια: Αρχικά την πώληση περίπου του 49% της Πανγαία στην Beny Steinmetz Group Real Estate, εν συνεχεία την αύξηση κεφαλαίου εις είδος, η οποία θα καλυφθεί με εισφορά ακινήτων από τους δύο μετόχους (Εθνική και Beny Steinmetz Group) και αργότερα την αύξηση κεφαλαίου για την εισαγωγή της Πανγαία σε χρηματιστηριακή αγορά. O όμιλος Steinmetz θα φθάσει να κατέχει το 66% της Πανγαία πριν από το IPO.

Εφόσον, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η πώληση πλειοψηφικού πακέτου διενεργηθεί στην τιμή που έχει αποτιμημένη η Εθνική την Πανγαία στα βιβλία της, δεν θα υπάρξει κεφαλαιακό κέρδος. Θα απελευθερωθούν, όμως, κεφάλαια, λόγω των δικαιωμάτων μειοψηφίας, ενώ η αύξηση του ενεργητικού της Πανγαία μέσω της εισφοράς μεγαλύτερης αξίας ακινήτων από την πλευρά της Beny Steinmetz θα οδηγήσει σε πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση.

Εκτιμάται ότι από την υπό έγκριση συμφωνία η κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής θα αυξηθεί με τουλάχιστον κατά 500 εκατ. ευρώ, καθιστώντας εφικτό τον στόχο ενίσχυσης του δείκτη EBA Core Tier I κατά 1% με 1,5% ως το τέλος του έτους και ανοίγοντας περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης με την DG Comp για κάποια σημεία των πλάνων αναδιάρθρωσης.

Η πώληση της Πανγαία και της NBG Asset Management καθώς και η συζητούμενη συμφωνία μεταξύ της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Arch Re δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του πλάνου αναδιάρθρωσης που έχει καταθέσει η τράπεζα στην DG Comp.

Επομένως, επιφέρουν κεφαλαιακή ενίσχυση που δεν έχει προϋπολογισθεί και έτσι δημιουργούν πρόσθετα περιθώρια στην Εθνική να επαναδιαπραγματευθεί κρίσιμα ζητήματα, όπως ο βαθμός μείωσης της παρουσίας της στο εξωτερικό και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της.

Η κατάθεση των οριστικών πλάνων αναδιάρθρωσης θα διενεργηθεί αφού ολοκληρωθούν τα stress tests. Δηλαδή, στα τέλη έτους ή στις αρχές του επόμενου. «Μέχρι τότε υπάρχει χρόνος για επαναδιαπραγμάτευση, ιδιαίτερα αν έχουν μεσολαβήσει συμφωνίες που επιφέρουν σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση» αναφέρουν στελέχη του ομίλου της Εθνικής.

Οι ίδιοι θυμίζουν ότι οι ενέργειες τις οποίες περιλαμβάνουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης στοχεύουν σε τρεις βασικές αρχές: α) στη βιωσιμότητα των τραπεζών, ώστε να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησής τους, β) στη σύγκλιση με τις αρχές ελεύθερου ανταγωνισμού, με δεδομένο ότι έχουν λάβει κρατική βοήθεια, γ) στην αρχή της αναλογικότητας.

Βασικό κριτήριο τόσο των πλάνων αναδιάρθρωσης, όσο και των ενσωματωμένων επιχειρησιακών σχεδίων (business plans) είναι η εξασφάλιση κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε να διευκολυνθεί η σταδιακή ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Αν η Εθνική πουλώντας non core business assets εξασφαλίσει την αναγκαία κεφαλαιακή θωράκιση και υπό το νέο δυσμενές σενάριο της BlackRock, τότε η πίεση της DG Comp για μείωση της παρουσίας της στο εξωτερικό θα αμβλυνθεί και οι κινήσεις θα αποσκοπούν μόνο στην κεφαλαιακή τόνωση. Θα παραμείνει όμως η υποχρέωση μείωσης της θέσης, λόγω λήψης κρατικής βοήθειας.

Τυπικά, η Εθνική καλείται προς το παρόν να μειώσει την έκθεσή της στο εξωτερικό κατά τουλάχιστον 50%, και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα το πράξει πουλώντας θυγατρικές σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, FYROM και Αλβανία και διαθέτοντας στην αγορά το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank.

Πρακτικά, όμως, η έκταση της αποεπένδυσης από τη Βαλκανική θα κριθεί από το μέγεθος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα επιτύχει μέσω της πώλησης σειράς μη τραπεζικών δραστηριοτήτων που διαθέτει.

Πέραν των διαπραγματευόμενων συμφωνιών για την Πανγαία και την NBG Asset Management και των συζητήσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Arch Re, η Εθνική αναμένει να ολοκληρωθεί εντός του α΄ τριμήνου του 2013 η πώληση της Αστήρ Παλάς, ενώ δρομολογείται κι η πώληση της Γενικών Αποθηκών και η αποεπένδυση από την NBGI Private Equity εφόσον βρεθούν υποψήφιοι επενδυτές.

Εντός του 2014 θα επιχειρηθεί και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης την οποία θα τρέξει το νέο διοικητικό σχήμα, ενώ προς πώληση είναι και οι θυγατρικές σε FYROM και Ν. Αφρική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v