Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Το πλάνο για απεξάρτηση από τον ELA

Η ρευστότητα 1,7 δισ. ευρώ από την ολοκλήρωση πώλησης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και των θυγατρικών σε Ρουμανία, Σερβία και η επιδιωκόμενη έκδοση καλυμμένων ομολογιών ως το τέλος του έτους. Οριακή η αύξηση των καταθέσεων. Το στοίχημα της αύξησης των χορηγήσεων.

ETE: Το πλάνο για απεξάρτηση από τον ELA

Νωρίτερα από ό,τι αρχικώς είχε εκτιμήσει θα απεξαρτηθεί η Εθνική Τράπεζα από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA), με την αγορά να στρέφει το ενδιαφέρον της στο πώς θα αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της ισχυρής ρευστότητας έναντι του εγχώριου ανταγωνισμού.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, η διοίκηση της Εθνικής εκτίμησε ότι θα μηδενισθεί φέτος η χρηματοδότηση από τον ELA, η οποία ανέρχεται σήμερα σε 2,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αναθεώρηση προς το καλύτερο της εκτίμησης που είχε διατυπώσει η Εθνική τρεις μήνες νωρίτερα και έκανε λόγο για απεξάρτηση από τον ELA σε ορίζοντα 12 έως 15 μηνών.

Ο στόχος που τέθηκε τότε για είσπραξη περίπου 2,7 δισ. ευρώ από την πώληση θυγατρικών, λόγω της εφαρμογής του πλάνου αναδιάρθρωσης, δεν άλλαξε.

Η Εθνική έχει εισπράξει περίπου 720 εκατ. ευρώ από τη μεταβίβαση της βουλγαρικής UBB (τίμημα 610 εκατ. και αποπληρωμή γραμμών χρηματοδότησης 108 εκατ. ευρώ), ενώ είχε προηγηθεί επιστροφή κεφαλαίου 132 εκατ. ευρώ και απόδοση μερίσματος 50 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ.

Από την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς και τις μεταβιβάσεις των θυγατρικών σε Ρουμανία (Banca Romaneasca) και Σερβία (Vojvodjanska Banka), η τράπεζα θα ενισχύσει τη ρευστότητά της κατά περίπου 1,7 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β' τριμήνου.

Όλες οι παραπάνω μεταβιβάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος της φετινής χρονιάς, ενώ δεν αποκλείεται εντός της χρονιάς να μεταβιβασθεί και η θυγατρική στην Αλβανία, ο διαγωνισμός για την πώληση της οποίας είναι σε εξέλιξη. Η επίπτωση, όμως, στη ρευστότητα του ομίλου θα είναι μικρή. Μικρή αναμένεται να είναι και η συνεισφορά της ενίσχυσης των καταθέσεων, οι οποίες αυξήθηκαν στο β' τρίμηνο μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ.

Πέραν των «πωλητηρίων» η Εθνική σχεδιάζει να βγει στις αγορές με έκδοση καλυμμένων ομολογιών πριν το τέλος του έτους, κίνηση που θα συμβάλει επίσης στην απεξάρτηση από τον ELA. Διαθέτοντας σημαντικό απόθεμα ενήμερων στεγαστικών δανείων, η τράπεζα περιμένει την περαιτέρω βελτίωση του κλίματος, ώστε να πετύχει ικανοποιητική τιμολόγηση.

Η απελευθέρωση ρευστότητας αποτελεί το μοναδικό ισχυρό «όπλο» που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση της Εθνικής, για να κερδίσει το στοίχημα του κερδοφόρου μετασχηματισμού της από περιφερειακό όμιλο σε τράπεζα επικεντρωμένη μόνο στην εγχώρια αγορά και στις αμιγώς τραπεζικές εργασίες.

Το στοίχημα της αύξησης των νέων χορηγήσεων

Όπως ανέφερε στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ο CEO της τράπεζας Λ. Φραγκιαδάκης, στόχος της ΕΤΕ είναι να χρησιμοποιήσει την αντλούμενη από τα πωλητήρια ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας.

Με δεδομένο ότι η Εθνική διαθέτει (σ.σ. στοιχεία τέλους α' τριμήνου) τον καλύτερο λόγο χορηγήσεων προς καταθέσεις, μεταξύ των εγχώριων τραπεζών, η περαιτέρω ενίσχυση ρευστότητας παρέχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Μπορεί, δηλαδή, να παίξει δυνατά στις εγχώριες χορηγήσεις, βελτιώνοντας σταδιακά τα καθαρά έσοδα από τόκους, λόγω πιστωτικής επέκτασης και βελτίωσης του μείγματος των χορηγήσεων με βάση την απόδοση επιτοκίου.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν τη δυσκολία του εγχειρήματος. Η Εθνική στο α’ τρίμηνο του έτους είχε νέες χορηγήσεις, σύμφωνα με όσα είπε στους αναλυτές η διοίκησή της, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο, όμως, των συνολικών χορηγήσεων μειώθηκε κατά 400 εκατ. ευρώ καθώς οι αποπληρωμές δανείων και οι διαγραφές ήταν υψηλότερες από τις νέες χορηγήσεις.

Απαιτούνται, σύμφωνα με αναλυτές, νέες χορηγήσεις της τάξης τουλάχιστον των 3 με 4 δισ. ευρώ ετησίως, προκειμένου η τράπεζα να αρχίζει να αυξάνει το υπόλοιπο, κίνηση που σε συνδυασμό με την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων θα οδηγήσει στη βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους (σ.σ. φέτος αναμένεται να μείνουν σταθερά).

Στον αντίποδα, η ενίσχυση της ρευστότητας αντικατοπτρίζεται άμεσα στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, καθώς η τράπεζα εξοφλεί ρευστότητα που αντλεί από τον έκτακτο μηχανισμό ELA. Αν το πλάνο απεξάρτησης από τον ELA υλοποιηθεί, η ετήσια εξοικονόμηση σε επίπεδο κόστους χρηματοδότησης θα ανέλθει σε 80 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v