Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέταλλα: «Καλύτερες μέρες» για τις εισηγμένες

Σε ποιους παράγοντες οφείλονται τα ιδιαίτερα βελτιωμένα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Επιτακτική η ανάγκη για τόνωση της εγχώριας ζήτησης μέσω των επενδύσεων. Αναλυτικός πίνακας.

Μέταλλα: «Καλύτερες μέρες» για τις εισηγμένες

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, αύξηση κύκλου εργασιών κατά 19%, λειτουργικών επιδόσεων (EBITDA) κατά 34% και καθαρών κερδών κατά 571,5% (από τα 15 στα 100,5 εκατ. ευρώ) σημείωσαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο οι 15 εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑ που δραστηριοποιούνται στον άμεσο ή τον ευρύτερο (π.χ. Λεβεντέρης, Γενική Εμπορίου, Mevaco) χώρο του μεταλλουργικού κλάδου.

Η τόσο μεγάλη βελτίωση οφείλεται κυρίως:

• Στις αυξήσεις τιμών που σημείωσαν οι διεθνείς τιμές των μετάλλων, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν θετικά τα μικτά περιθώρια κέρδους αρκετών εταιρειών του κλάδου.

• Στις προσπάθειες των εταιρειών να διευρύνουν την εξωστρέφειά τους, αυξάνοντας τις εκτός Ελλάδας πωλήσεις τους μέσα από τη διάθεση προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας (ευνόησε ο -περιορισμένος έστω- θετικός ρυθμός ανάπτυξης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

• Σε κινήσεις περιορισμού του κόστους που λαμβάνουν χώρα εδώ και χρόνια και αποδίδουν σταδιακά (είτε μέσω επενδύσεων, είτε μέσω περικοπών).

Ειδικότερα, ο όμιλος Viohalco βλέπει πως αρχίζει να αποδίδει το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης των τελευταίων ετών που περιελάμβανε προϊοντική στροφή από την οικοδομή στη βιομηχανία και μάλιστα μέσα από λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Από τις επιμέρους θυγατρικές του ομίλου (της ΧΑΛΚΟΡ συμπεριλαμβανομένης), μόνο η Cenergy εμφάνισε υστέρηση επιδόσεων στο πρώτο μισό του 2017, εξέλιξη όμως που θεωρείται συγκυριακή και αναστρέψιμη. Ο όμιλος Viohalco θα επιδιώξει τη συνέχιση της ανοδικής πορείας του, η οποία πολύ πιθανόν να βοηθήσει και στην αναχρηματοδότηση με καλύτερους όρους των τραπεζικών του υποχρεώσεων.

Ακόμη μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Μυτιληναίος, εκμεταλλευόμενος την άνοδο του αλουμινίου σε συνδυασμό με τις συνεχείς κινήσεις για περιορισμό του κόστους και για αύξηση μεριδίων στην αγορά της ενέργειας.

Η άνοδος της τιμής του χάλυβα έως τον Απρίλιο βοήθησε τις εισηγμένες εταιρείες ειδών σιδήρου και χάλυβα (Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου και Μπήτρος) να βελτιώσουν τα μικτά περιθώρια κέρδους τους, ενώ η Έλαστρον κατάφερε επιπλέον να διευρύνει και το ύψος των εξαγωγών της μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποίησε κατά τα τελευταία χρόνια. Ο κλάδος πάντως χαρακτηρίζεται από πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα και από τις συζητήσεις που γίνονται για τη σύμπραξη των εταιρειών ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος (το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών).

Στον χώρο της διέλασης αλουμινίου (Αλουμύλ, Βιοκαρπέτ), η συνεχιζόμενη αναιμική οικοδομική και επενδυτική δραστηριότητα διατηρεί την εγχώρια ζήτηση σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα η επιχειρούμενη αντεπίθεση των εταιρειών να περνάει μέσα από τις προσπάθειές τους για αύξηση των εξαγωγών, εγχείρημα ωστόσο όχι εύκολο (διατήρηση ζημιογόνων αποτελεσμάτων επί σειρά ετών).

Για τον ίδιο λόγο (περιορισμένη εγχώρια ζήτηση) και η εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Mevaco έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο εξωτερικό, διεκδικώντας έργα ακόμη και στη μακρινή Αυστραλία. Η υστέρηση επιδόσεων κατά το πρώτο εξάμηνο οφείλεται και στην έλλειψη παραγγελιών μεταλλικών μερών αιολικών πάρκων, που κατευθύνονταν στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου (αβεβαιότητα λόγω Brexit).

Η Nexans Hellas (παραγωγή καλωδίων) προσπαθεί να υποκαταστήσει τις χαμηλές εγχώριες παραγγελίες με επιπρόσθετες εξαγωγές, ενώ από το 2018 θα διευρύνει την παραγωγική της γκάμα στα καλώδια μεσαίας τάσης, που θα διατίθενται τόσο στη γερμανική όσο και σε άλλες αγορές.

Η εταιρεία παραγωγής σωλήνων χάλυβα Τζιρακιάν αντιμετώπισε το πρώτο εξάμηνο πέρα από τη χαμηλότερη εγχώρια ζήτηση και πρόβλημα έλλειψης διαθεσιμότητας πρώτων υλών, λόγω θεμάτων που δεν σχετίζονται με την εισηγμένη εταιρεία ή με τη χώρα. Το θέμα πάντως των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων της έχει διευθετηθεί, καθώς οι βασικοί μέτοχοι εδώ και χρόνια έχουν προκαταβάλει στην Τζιρακιάν το ποσό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας δραστηριοποιείται στον χώρο του υδραυλικού εξοπλισμού, καταφέρνοντας κατά τα τελευταία χρόνια να επιτυγχάνει κερδοφόρα αποτελέσματα με ταυτόχρονη διανομή μερισμάτων και μείωση του καθαρού δανεισμού. Η άνοδος της τιμής του χάλυβα καθώς και οι συνεχιζόμενες εξαγωγικές επιδόσεις της συνέβαλαν στην αύξηση της κερδοφορίας κατά το πρώτο μισό του 2017.

Η πάλαι ποτέ ισχυρή συρματουργία του Λεβεντέρη έχει διακόψει πλέον την παραγωγική της δραστηριότητα και επιχειρεί να προσαρμοστεί στον χώρο της εμπορίας.

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες του κλάδου, με εξαίρεση τους έντονα διεθνοποιημένους ομίλους του Μυτιληναίου και της Viohalco, η ουσιαστική ανάκαμψη και ανάπτυξη των άλλων εταιρειών περνάει μέσα από την ενδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης, άρα μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Άλλωστε, συχνά τα περιθώρια κέρδους των εξαγωγών είναι περιορισμένα, ιδίως σε προϊόντα που απαιτούν υψηλό μεταφορικό κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v