Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκή Πίστη: Τι δείχνει η «πράσινη» επένδυση

Είναι πολύ πιθανόν να δούμε μελλοντικά σαφώς μεγαλύτερες επενδύσεις σε ΑΠΕ, όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Πίστη αλλά και από άλλες ασφαλιστικές εταιρείες.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Τι δείχνει η «πράσινη» επένδυση

Έκπληξη προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Πίστης για την εξαγορά ενός μικρού φωτοβολταϊκού πάρκου στο νομό Λαρίσης (ισχύος 0,5 MWh), σε συνδυασμό με αντίστοιχο πάρκο που διαθέτει στη στέγη των κεντρικών της εγκαταστάσεων στο Χαλάνδρι.

Άλλωστε το ύψος της επένδυσης -και των εσόδων- των δύο πάρκων είναι πολύ μικρό για τα μεγέθη της εισηγμένης, ενώ το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν φαίνεται να συνδέεται καθόλου με τη βασική δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Πίστης, η οποία κινείται στον ευρύτερο ασφαλιστικό-επενδυτικό χώρο.

Η ανακοίνωση της εταιρείας βέβαια μιλάει για «πίστη στις ΑΠΕ ως μέσο βιώσιμης ανάπτυξης», για «άμεση σύνδεση με το ενεργειακό πρότυπο ISO 50001:2011» και για «περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος του Ομίλου και δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη με διαφάνεια και υπευθυνότητα».

Πολύ ωραία και σωστά όλα αυτά, ωστόσο, μέσα από μια δεύτερη ανάγνωση της ανακοίνωσης από παράγοντες που γνωρίζουν καλά την ασφαλιστική βιομηχανία, προκύπτουν και άλλες σκέψεις-υποθέσεις.

  1. Η απόδοση μιας επένδυσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σαφώς υψηλότερη από τα ασήμαντα πλέον yields των ελληνικών κρατικών ομολόγων και ακόμη μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα αρνητικά επιτόκια των αντίστοιχων τίτλων της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
  2. Εάν μια ασφαλιστική εταιρεία που δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας (όπως η Ευρωπαϊκή Πίστη) μεταφέρει τμήμα του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου από τα ομόλογα (που έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο κατά τα τελευταία χρόνια) στις ΑΠΕ, θα μπορούσε να προσβλέπει πιθανότατα σε μεγαλύτερες αποδόσεις, αναλαμβάνοντας πρακτικά χαμηλότερο ρίσκο.
  3. Είναι πολύ πιθανόν να δούμε μελλοντικά σαφώς μεγαλύτερες επενδύσεις σε ΑΠΕ όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Πίστη αλλά και από άλλες ασφαλιστικές εταιρείες.
  4. Οι ασφαλιστικές εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου πιέζουν τον Ευρωπαίο επόπτη (EIOPA) για αλλαγές του πλαισίου Solvency II μέσα στο 2020, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούν σημαντικό τμήμα των αποθεματικών τους σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις ικανοποιητικών αποδόσεων και χαμηλού κινδύνου (π.χ. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναπτυξιακά ομόλογα, αυτοχρηματοδοτούμενα projects). Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα διασφαλίζουν θετικές αποδόσεις σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων (προ όφελος των μετόχων και των πελατών τους), αλλά παράλληλα θα συμβάλλουν χρηματοδοτικά στην οικονομική ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v