Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Στοίχημα οι συμπράξεις με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Παρά την αντίθεσή τους στο φορολογικό ζήτημα, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Τι δηλώνουν παράγοντες της αγοράς. Τον «γόρδιο δεσμό» καλείται να λύσει η κυβέρνηση.

Ασφαλιστικές: Στοίχημα οι συμπράξεις με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας προς όφελος και των δύο πλευρών, ενώ η αντίθεσή τους στο ζήτημα της φορολόγησης των ΤΕΑ θα λήξει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τους επόμενους μήνες, μέσα από το θεσμικό πλαίσιο που θα καταθέσει προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν συχνά εκφράσει τις διαμαρτυρίες τους για το γεγονός ότι με βάση το ισχύον φορολογικό πλαίσιο, τα ΤΕΑ αντιμετωπίζουν ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση (πλήρης απαλλαγή εισφορών και είσπραξης εφάπαξ) σε σύγκριση με τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα που αυτές προσφέρουν στους πελάτες τους, άποψη με την οποία διαφωνούν τα ΤΕΑ, προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση, λύση στο όλο θέμα αναμένεται να δοθεί στο νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Επαγγελματική Ασφάλιση, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις να μιλούν για κάποιο περιορισμό των φορολογικών κινήτρων στα ΤΕΑ, έτσι ώστε και ο θεσμός αυτός να συνεχίσει την ταχεία ανάπτυξη που έχει σημειώσει κατά τα προηγούμενα χρόνια και να… διασκεδαστούν οι διαμαρτυρίες των ασφαλιστικών εταιρειών.

Άλλωστε, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως το ισχύον φορολογικό καθεστώς είναι ήδη ευνοϊκό, ότι η κυβέρνηση είναι γενικότερα υπέρ της μείωσης των φόρων, αλλά και το ότι κοιτάζει το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς και προσανατολίζεται προς ένα σύστημα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη όχι μόνο των ΤΕΑ αλλά παράλληλα τόσο του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) όσο και του τρίτου πυλώνα (προγράμματα ασφαλιστικών εταιρειών).

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται η ανάπτυξη και των τριών ασφαλιστικών πυλώνων (κοινωνική, επαγγελματική, ιδιωτική) με τους δύο τελευταίους μάλιστα να συμβάλλουν στη δημιουργία συνταξιοδοτικής αποταμίευσης (κεφάλαια που μπορούν να επενδυθούν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας) και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του δημογραφικού προβλήματος.

Πέραν αυτών, φαίνεται πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασιών μεταξύ των ΤΕΑ και των ασφαλιστικών εταιρειών, προς όφελος και των δύο πλευρών και κυρίως προς όφελος των ασφαλισμένων.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Χαράλαμπου Φύτρου (Β’ αντιπροέδρου της ΕΛΕΤΕΑ, Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης), που θεωρεί πως προτεραιότητα όλων θα πρέπει να είναι η τόνωση του θεσμού και η δημιουργία μεγάλων σε μέγεθος ΤΕΑ, στην αποτελεσματική διαχείριση των οποίων θα κληθούν να παίξουν ρόλο οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά επίσης και άλλοι φορείς όπως οι τράπεζες και οι θεσμικοί επενδυτές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πίστης Νίκος Χαλκιόπουλος τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον των πολιτών και της χώρας οι συμπράξεις μεταξύ και των τριών πυλώνων, καθώς οι συμπράξεις δεν αθροίζουν απλά δυνάμεις αλλά τις πολλαπλασιάζουν.

Όπως ανέφερε, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν προτείνει να χρησιμοποιούν τμήμα των κρατικών νοσοκομείων για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους, έτσι ώστε να μειώνουν με αυτό τον τρόπο τις δημόσιες δαπάνες.

Στο μέτωπο της υγείας επίσης, τα ΤΕΑ μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στα μέλη τους μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών και αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο προσιτό για όλους, αν το κράτος μείωνε τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 24% ή/και περιόριζε τον φόρο κύκλου εργασιών 15% που επιβάλλεται στα ασφάλιστρα υγείας.

Τέλος, συμπράξεις μπορούν να υπάρξουν και στο συνταξιοδοτικό κομμάτι, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Πίστης με το Ταμείο του Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ), με τον κ. Χαλκιόπουλο να επισημαίνει ότι απαιτούνται μεγάλα σχήματα ΤΕΑ, προκειμένου τα λειτουργικά έξοδα να μην ψαλιδίζουν ή και εξαφανίζουν τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v