Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το πόδι στο γκάζι ξεκίνησε η χρονιά για τις εισηγμένες του χάλυβα

Τρεις εταιρείες του κλάδου έκλεισαν τον Ιανουάριο με άνοδο του όγκου πωλήσεων μεταξύ του 20% και του 40%! Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της αγοράς για την επόμενη μέρα.

Με το πόδι στο γκάζι ξεκίνησε η χρονιά για τις εισηγμένες του χάλυβα

Με υψηλά διψήφια ποσοστά ανόδου κινείται μέχρι τώρα η φετινή ζήτηση για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά σιδήρου-χάλυβα στην Ελλάδα, προκαλώντας ικανοποίηση στον κλάδο και θετικές προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξή του σε μεσομακροπρόθεσμη βάση.

Το 2022 έκλεισε για τον κλάδο αρκετά ικανοποιητικά, με τη ζήτηση να κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά της προηγούμενης χρήσης και την κερδοφορία -σαφώς μειωμένη σε σχέση με αυτή του 2021- σε σαφώς «αξιοπρεπή» επίπεδα.

«Δεν θα πρέπει να γίνονται συγκρίσεις με βάση τα αποτελέσματα του 2021, τα οποία ήταν συγκυριακά πολύ υψηλά. Η μεγάλη εικόνα θέλει τις εταιρείες του κλάδου που προέρχονταν από μια προηγούμενη δεκαετία συνεχόμενων και μεγάλων ζημιών, να εμφανίζουν αξιοσημείωτα διατηρήσιμα κέρδη, να έχουν διαχειριστεί τα ζητήματα του δανεισμού που είχαν φορτωθεί στο παρελθόν και να προσβλέπουν σε καλύτερες ημέρες σε βάθος χρόνου. Ειδικότερα, η περυσινή χρονιά θα πρέπει να χωριστεί σε δύο φάσεις: Σε αυτή του πρώτου πενταμήνου, όπου οι κερδοφορίες ήταν αφύσικα υψηλές και εκείνη του δεύτερου εξαμήνου, όπου η τιμή του χάλυβα υποχώρησε δραστικά, συρρικνώνοντας τα μικτά περιθώρια του κλάδου. Σε κάθε περίπτωση, το περυσινό αποτύπωμα αξιολογείται ως πολύ θετικό και τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν σαφώς καλύτερα κατά τα επόμενα χρόνια, στον βαθμό που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται οι λεγόμενες εμβληματικές επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα προκαλέσουν και πολλές μικρότερες», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του κλάδου.

Το ευχάριστο για τον κλάδο εντοπίζεται στις αντοχές που επέδειξε η ζήτηση κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2022, παρά τις αρνητικές οικονομικές προσδοκίες που επικράτησαν διεθνώς, αλλά και η πολύ ικανοποιητική πορεία της ζήτησης από την αρχή του 2023 έως σήμερα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τρεις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου έκλεισαν τον Ιανουάριο με ποσοστό ανόδου του όγκου των πωλήσεών τους μεταξύ του 20% και του 40%!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, αυτή η τόσο έντονη τόνωση της ζήτησης οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον, στο γεγονός ότι οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν φέτος στη χώρα είναι αρκετά υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι και δεύτερον, γιατί αρκετοί πελάτες των εταιρειών επέλεξαν να ακολουθήσουν πολιτική αύξησης των αποθεμάτων τους, φοβούμενοι μια νέα ανοδική τάση της τιμής του μετάλλου.

Ειδικότερα, η τελευταία περιορισμένη ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στη διεθνή τιμή του χάλυβα φαίνεται να έπεισε ορισμένους πελάτες ότι «το μέταλλο δεν μπορεί να πέσει χαμηλότερα», οπότε όχι μόνο δεν είχαν λόγους να συνεχίσουν μια πολιτική destocking που ακολουθούσαν, αλλά αντίθετα θα έπρεπε να προβούν σε σημαντικές αγορές. Ακόμη και ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει ανοδικά την τιμή του μετάλλου στο μέλλον, καθώς εκτιμάται ότι θα χρειαστούν σε βάθος χρόνου τέσσερα έως πέντε εκατομμύρια μετρικούς τόνους χάλυβα για την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο που χαρακτηρίζει το ξεκίνημα του 2023 είναι ότι τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών είναι μεν σαφώς χαμηλότερα των αντίστοιχων του πρώτου περυσινού εξαμήνου, αλλά σταδιακά θα αρχίσουν να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά του δεύτερου μισού της περασμένης χρονιάς, καθώς τα ακριβά αποθέματα που βρίσκονται στις αποθήκες των εταιρειών βαίνουν προς το τέλος τους, έχοντας αντικατασταθεί από φτηνότερα.

Οι εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη αγορά του χάλυβα είναι οι Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου, Τζιρακιάν, ενώ από την πορεία των τιμών του μετάλλου επηρεάζεται -ως ένα βαθμό, έμμεσα- και η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v