Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακρίτας: Επιστροφή στην κερδοφορία το 2008

Επιστροφή στην κερδοφορία το 2008. Το Δ.Σ θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων τον σχηματισμό του κατά νόμο τακτικού αποθεματικού και τη μη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης.

Ακρίτας: Επιστροφή στην κερδοφορία το 2008
Με κέρδη έκλεισε το 2008 τόσο για τον όμιλο όσο και για την μητρική εταιρία ΑΚRITAS.

Αναλυτικά από τις οικονομικές καταστάσεις με 31/12/2008 προκύπτουν τα παρακάτω:

Στη μητρική εταιρία, ο Κύκλος Εργασιών ανήλθε σε 57,5 εκ. ευρώ έναντι 61,5 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζοντας κάμψη 6,5%. Τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων) ανήλθαν σε ευρώ 6,6 εκ. ευρώ, έναντι ευρώ 9,4 εκ. το 2007, παρουσιάζοντας μείωση κατά 29,7% και τα μικτά κέρδη σε ευρώ 9,4 εκ. έναντι 12,3 εκ. το 2007.

Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ευρώ 0,917 εκ. έναντι ζημιών ευρώ 4,6 εκ το 2007 ενώ τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους ανέρχονται σε ευρώ 0,478 εκ. έναντι ζημιών ευρώ 4,9 εκ. το 2007. Η καθαρή θέση της εταιρίας ανήλθε σε ευρώ 62,7 εκ. έναντι 61,8 εκ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενισχυμένη κατά ευρώ 0,9 εκ.

Στον όμιλο, τα οικονομικά στοιχεία παρουσιάζουν ελάχιστες αποκλίσεις από τις οικονομικές καταστάσεις της μητρικής, εξαιτίας της απαλοιφής των διεταιρικών συναλλαγών.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι καλές αποδόσεις του Α΄ εξαμήνου του 2008 περιορίστηκαν από το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα του Β΄ εξαμήνου εξ αιτίας της κακής διεθνούς συγκυρίας. Από την επισκόπηση των βασικών χρηματοοικονομικών δεικτών των οικονομικών καταστάσεων προκύπτει μεν επιδείνωση των δεικτών απόδοσης ωστόσο σε απόλυτα μεγέθη τόσο οι δείκτες απόδοσης όσο οι δείκτες χρηματοοικονομικής διάθρωσης παραμένουν ικανοποιητικοί. Το έτος 2008 χαρακτηρίστηκε από την έναρξη της γενικευμένης χρηματοπιστωτικής κρίσης και την επακόλουθη οικονομική ύφεση που διαρκεί και αναμένεται να κορυφωθεί στην τρέχουσα χρήση 2009.

Στα πλαίσια της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, η διοίκηση αποφάσισε να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρίας αλλά και την γενικότερη εφαρμογή συντηρητικής πολιτικής για το τρέχον έτος. Για το λόγο αυτό, το Δ.Σ θα προτείνει στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων τον σχηματισμό του κατά νόμο τακτικού αποθεματικού και την μη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης.
 
Σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης της εταιρίας στο παρελθόν, το επενδυτικό πρόγραμμα της θυγατρικής εταιρείας ΕΜΟS EOOD προυπολογισμού 4 εκατ. Ευρώ ξεκίνησε και είναι σε πλήρη εξέλιξη το οποίο περιλαμβάνει την αγορά οικοπέδου 45.000 τ.μ με υπάρχον βιομηχανοστάσιο 15.000 τ.μ, και την εγκατάσταση γραμμής παραγωγής μελαμίνης στην πόλη Chirpan της Βουλγαρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% της επένδυσης έχει ήδη υλοποιηθεί, η ολοκλήρωσή της προβλέπεται τον Ιούλιο του 2009 και η έναρξη της παραγωγικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Επιπλέον, η επένδυση στη Βουλγαρία σε κανονική λειτουργία, αναμένεται να αποδώσει στον όμιλο Κύκλο Εργασιών της τάξης των 15 εκατ. ευρώ.

Τα παραγόμενα προϊόντα της νέας εγκατάστασης, μαζί με προϊόντα της μητρικής εταιρίας στοχεύουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αγορών των Βαλκανίων. Στον στόχο αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η στρατηγική θέση της εγκατάστασης δίπλα στον κόμβο του κεντρικού οριζόντιου οδικού άξονα Σόφιας-Μπουργάς και του υπό κατασκευή κάθετου οδικού άξονα Ρουμανίας - Βουλγαρίας - Αλεξανδρούπολης. Για την καλύτερη διαχείριση των υποθέσεων της θυγατρικής εταιρίας του ομίλου, η μετατροπή της από μονοπρόσωπη ΕΠΕ σε Α.Ε., της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει 100% στην ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε., βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, και η μετονομασία της σε AKRITAS BULGARIA S.A για την καλύτερη διαχείριση των επώνυμων προϊόντων του Ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v