Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα δεδομένα στις σχέσεις ΗΠΑ – Αφγανιστάν;

Η ανταλλαγή κρατουμένων μπορεί να αποτελέσει άνοιγμα για διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. Στη Γερμανία ο Μπάουι Μπέργκνταλ.

  • Real.gr
Νέα δεδομένα στις σχέσεις ΗΠΑ – Αφγανιστάν;
Η ανταλλαγή κρατουμένων που ανακοινώθηκε χθες, αυτή ενός Αμερικανού στρατιώτη που κρατείτο από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν με πέντε Αφγανούς που κρατούνταν στην φυλακή του Γκουαντάναμο, μπορεί να αποτελέσει ένα "άνοιγμα" για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους Ταλιμπάν.
 
Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

"Αυτό θα μπορούσε, αυτό θα πρέπει και όπως ελπίζουμε εμείς αυτό θα αποτελέσει ένα άνοιγμα" στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στους ισλαμιστές αντάρτες στο Αφγανιστάν, μετά την αποτυχία των άμεσων διαπραγματεύσεων το 2012, είπε ο Χέιγκελ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC από την αμερικανική βάση του Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν.

Σε αυτήν την αμερικανική βάση απελευθερώθηκε χθες ο Αμερικανός λοχίας Μπάουϊ Μπέργκνταλ μετά την κράτησή του για πέντε χρόνια από τους Ταλιμπάν.
"Είχαμε δεσμευτεί (σε έναν διάλογο) με τους Ταλιμπάν ως το 2012. Διέκοψαν αυτές τις διαπραγματεύσεις, έκτοτε δεν έχουμε καμία επίσημη σχέση μαζί τους", υπογράμμισε ο Χέιγκελ.

"Επομένως ίσως (αυτή η ανταλλαγή κρατουμένων) να αποτελέσει ένα νέο άνοιγμα που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία", πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ έφτασε νωρίτερα σήμερα στο Αφγανιστάν όπου πραγματοποιεί μια αιφνιδιαστική επίσκεψη την επομένη της απελευθέρωσης του Αμερικανού λοχία Μπάουι Μπέργκνταλ.

Η Ουάσινγκτον ζητεί εδώ και χρόνια να υπάρξει μια διαδικασία "αφγανικής συμφιλίωσης" ανάμεσα στην Καμπούλ και στους Ταλιμπάν με την μεσολάβηση του Κατάρ, το οποίο και εργάστηκε για την επίτευξη της χθεσινής συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Μεγάλη νίκη χαρακτήρισε την απελευθέρωση 5 Ταλιμπάν ο μουλάς Όμαρ

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο μουλάς Όμαρ, ανώτατος ηγέτης των Αφγανών Ταλιμπάν, δήλωσε ότι η απελευθέρωση πέντε πρώην στελεχών των Ταλιμπάν, που ήταν φυλακισμένα στο Γκουαντάναμο, με αντάλλαγμα αυτήν του Μπέργκνταλ, συνιστά μια "μεγάλη νίκη".

"Απευθύνω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στο αφγανικό μουσουλμανικό έθνος, σε όλους τους μαχητές του Θεού και στις οικογένειες και τους συγγενείς των κρατουμένων γι'αυτήν την μεγάλη νίκη", αναφέρει ο μουλάς Όμαρ σε ανακοίνωσή του.

"Ευχαριστώ την κυβέρνηση του Κατάρ και ιδιαίτερα τον σεΐχη Ταμίμ Μπεν Χάμαντ Αλ Θάνι (τον εμίρη του Κατάρ) για τις προσπάθειές τους που
αποσκοπούσαν στο να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση αυτών των στελεχών (των Ταλιμπάν), για την μεσολάβησή τους και για την υποδοχή που επιφυλάσσουν" στους πέντε πρώην κρατουμένους του Γκουαντάναμο, επισημαίνει επίσης στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των Ταλιμπάν.

Στη Γερμανία ο Μπάουι Μπέργκνταλ

Ο Αμερικανός λοχίας Μπάουι Μπέργκνταλ, που αφέθηκε ελεύθερος χθες έπειτα από 5 χρόνια που κρατείτο όμηρος από τους Ταλιμπάν, έφθασε στη Γερμανία, ανέφερε το αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Λάντστουλ όπου νοσηλεύεται.

Ο λοχίας Μπέργκνταλ, 28 ετών, έφθασε σήμερα το πρωί και θα συνεχίσει εκεί «τη διαδικασία αποκατάστασης» σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου «στον κατάλληλο για εκείνον ρυθμό». Δεν έχει οριστεί καμία συγκεκριμένη διάρκεια για αυτή τη διαδικασία διευκρίνισε το νοσοκομείο, το προσωπικό του οποίου είναι «ευαισθητοποιημένο σε αυτό που ο λοχίας Μπέργκνταλ πέρασε».

Εντωμεταξύ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, υπερασπίστηκε σήμερα την ανταλλαγή κρατουμένων με τους Ταλιμπάν που οδήγησε στην απελευθέρωση του Αμερικανού στρατιώτη, υπογραμμίζοντας ότι η ζωή του Μπέργκνταλ διέτρεχε κίνδυνο.

Ανώτατα στελέχη του ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία των ΗΠΑ κατέκριναν την αποφυλάκιση των 5 Αφγανών κρατουμένων από το Γκουαντάναμο ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του 28χρονου και κατηγόρησαν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι παραβιάζει τη νομοθεσία που απαιτεί η Γερουσία να ενημερώνεται για τους κρατούμενους που αποφυλακίζονται από την αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Οι ΗΠΑ είχαν λάβει πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι «η ασφάλεια και η υγεία του λοχία Μπέργκνταλ διέτρεχαν κίνδυνο και ειδικά ότι η υγεία του επιδεινωνόταν» υποστήριξε ο Χέιγκελ κατά τη διάρκεια της πτήσης προς το Αφγανιστάν όπου πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη.

«…Έπρεπε να τον απομακρύνουμε από εκεί κυρίως για να σώσουμε την ζωή του» σημείωσε ο Χέιγκελ σύμφωνα με δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση για το Αφγανιστάν.

Οι 5 Ταλιμπάν θα παραμείνουν στο Κατάρ για ένα χρόνο

Τα 5 στελέχη των Ταλιμπάν που αποφυλακίστηκαν από το Γκουαντάναμο θα πρέπει να παραμείνουν για ένα χρόνο στο Κατάρ, όπου έφθασαν σήμερα, επιβεβαίωσε μια πηγή από το Κατάρ.

«Θα παραμείνουν στο Κατάρ για ένα χρόνο» δήλωσε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο απαντώντας σε ερώτηση για τις εγγυήσεις που δόθηκαν στις ΗΠΑ για την ανταλλαγή τους με τον Αμερικανό στρατιώτη.

Οι 5 άνδρες έφθασαν το απόγευμα τοπική ώρα στη Ντόχα, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Σε μια συνέντευξη τύπου σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Χάλεντ αλ Ατίγια, δεν αποκάλυψε τις συνθήκες της ανταλλαγής, ενώ επιβεβαίωσε ότι η χώρα του έδρασε, σε αυτήν την υπόθεση, με «ανθρωπιστική ανησυχία».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Αφγανιστάν έκρινε σήμερα ότι η μεταφορά στο Κατάρ των 5 κρατουμένων από το Γκουαντάναμο είναι παράνομη και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των πρώην στελεχών του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

«Η αμερικανική κυβέρνηση παρέδωσε Αφγανούς πολίτες στο Κατάρ χωρίς την προηγούμενη συμφωνία της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, γεγονός που αντιτίθεται στους διεθνείς κανόνες» υπογράμμισε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν.

Συνεπώς η αφγανική κυβέρνηση «ζητάει την απελευθέρωση των πολιτών της προκειμένου να μπορέσουν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να απολαύσουν την ελευθερία τους» προσέθεσε το υπουργείο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο