Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προετοιμάζεται για το «μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός» το Ιράν

Σχεδόν 100 χώρες και 30 ηγέτες αναμένεται να συμμετάσχουν στη Σύνοδο των Αδεσμεύτων της Τεχεράνης

  • Real.gr
Προετοιμάζεται για το «μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός» το Ιράν
Περίπου 30 ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων αναμένεται να συμμετάσχουν στη σύνοδο των Αδεσμεύτων που θα διεξαχθεί στις 30 και 31 Αυγούστου στην Τεχεράνη, ανέφεραν σήμερα Ιρανοί αξιωματούχοι . Η Τεχεράνη βλέπει στη σύνοδο αυτή ν μια ευκαιρία για να αποτύχει η προσπάθεια απομόνωσης του Ιράν από τη διεθνή κοινότητα με αφορμή το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά του.

"Μέχρι τώρα 100 χώρες (από τις 120) έχουν δηλώσει συμμετοχή και 30 ηγέτες θα εκπροσωπηθούν από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο ή τον πρωθυπουργό τους", είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, και πρόσθεσε ότι υπάρχει πιθανότητα να παραστεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

"Η σύνοδος αυτή είναι το μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός στην ιστορία του Ιράν" δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, που θα παραδώσει στο Ιράν την κυλιόμενη προεδρία του Κινήματος των Αδεσμεύτων, θα πραγματοποιήσει με την ευκαιρία αυτήν την πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου προέδρου στην Τεχεράνη μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης στην Τεχεράνη θα βρεθούν επίσης ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοάν Σινγκ, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπεν Χαλίφα αλ-Θάνι, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν και ο Κουβανός ηγέτης Ραούλ Κάστρο. Οι αρχές πάντως δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τον επίσημο κατάλογο των συμμετοχών.

Κατά τα τρία χρόνια που θα προεδρεύει του Κινήματος, το Ιράν στοχεύει να το καταστήσει "πιο δραστήριο" αφού "ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε μια κατάσταση όπου τα συμφέροντα των ανεξάρτητων κρατών θα απειληθούν αν δεν ληφθούν μέτρα" για να προστατευθούν από τις μεγάλες δυνάμεις, είπε ο Μεχμανπαράστ.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο