Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «Παπαγεωργίου» το ρομπότ Τάλως που «εξολοθρεύει» τον κορωνοϊό

Με χειρισμό εξ αποστάσεως και χρησιμοποιώντας υπεριώδη ακτινοβολία, το ρομπότ απολυμαίνει θαλάμους, χειρουργεία και άλλους χώρους του νοσοκομείου.

Στο «Παπαγεωργίου» το ρομπότ Τάλως που «εξολοθρεύει» τον κορωνοϊό

Ο Τάλως, ο Ευρωπαίος «εξολοθρευτής» ιών και μικροβίων με υπεριώδη ακτινοβολία, έφτασε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης και πιάνει δουλειά στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Το ρομπότ απολύμανσης, το δεύτερο στην Ελλάδα, μετά τη «Βιολέττα» που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, είναι ένα από τα 200 που προμηθεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ανάγκες των νοσοκομείων στη Γηραιά Ηπειρο, προκειμένου να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2, μέσω της πρωτοβουλίας του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ΕSI).

Έχει τη δυνατότητα να απολυμαίνει τους απλούς θαλάμους ασθενών μέσα σε μόλις 10 λεπτά, χωρίς ανθρώπινη παρουσία, καθώς ο χειρισμός του γίνεται εξ αποστάσεως, μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα ή τάμπλετ. Μια φόρτισή του αρκεί για την απολύμανση 18 και πλέον θαλάμων.

Το ρομπότ είναι δανέζικης κατασκευής και κοστίζει 60.000 ευρώ. Παραδόθηκε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου την Τρίτη 6 Απριλίου και την ίδια μέρα έγινε επίδειξη των δυνατοτήτων του, ενώ ξεκίνησε η εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε ο Τάλως να «πιάσει δουλειά» άμεσα, με στόχο να διασφαλίσει ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, χωρίς να εκτίθενται οι εργαζόμενοι σε περιττό κίνδυνο.

Με τη βοήθεια τεχνικών, ειδικών στη ρομποτική, ο Τάλως χαρτογράφησε χώρους τους οποίους θα απολυμαίνει, όπως τα χειρουργεία και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Πλέον, αναγνωρίζοντας το νέο του περιβάλλον, μόλις δεχτεί την εντολή του χειριστή μέσω ενός tablet μεταβαίνει στον χώρο. Αφού βεβαιωθεί ότι τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας, μένει μόνος του στον χώρο και με προσεκτικές κινήσεις, χρησιμοποιώντας την υπεριώδη ακτινοβολία, εξαφανίζει βλαβερούς μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, σε λίγα λεπτά. Όταν ολοκληρώσει το έργο του, ρωτά τον χειριστή αν επιθυμεί να συνεχίσει την απολύμανση σε άλλο χώρο ή να επιστρέψει στο σημείο φόρτισης. Με κάθε φόρτιση διάρκειας 8 ωρών, το ρομπότ μπορεί να απολυμαίνει επί 2,5 ώρες.

Το προσωπικό χειρίζεται το ρομπότ εξ αποστάσεως μέσω εφαρμογής για φορητές συσκευές και ο χειρισμός γίνεται έξω από την αίθουσα που πρόκειται να απολυμανθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι παρών κανένας εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Όπως εξήγησαν εξειδικευμένοι τεχνικοί στο προσωπικό του Νοσοκομείου που θα εποπτεύει το ρομπότ, η χρήση του είναι ασφαλέστερη για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους, δεδομένου ότι απολυμαίνει με φυσική διαδικασία και όχι με χρήση χημικού απολυμαντικού. Επιπλέον, δεν απαιτείται ανθρώπινη αλληλεπίδραση και το προσωπικό δεν χρειάζεται πλέον να χειρίζεται, να μεταφέρει ή να αποθηκεύει τοξικές, επικίνδυνες ή διαβρωτικές χημικές ουσίες, επομένως αποφεύγεται η έκθεσή του σε κίνδυνο.

Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου που υποδέχθηκαν το ρομπότ, του έδωσαν το όνομα του μυθικού φύλακα της Κρήτης, Τάλως, που ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με χάλκινο σώμα. Είτε ήταν το πρώτο ρομπότ που κατασκευάστηκε ποτέ, όπως θεωρείται στη μυθολογία, είτε δημιούργημα της φαντασίας, για το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στον τομέα της υγιεινής και της καθαριότητας, η διασφάλιση της οποίας αποτελεί προτεραιότητα προς όφελος των ασθενών και των εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v