Καπραβέλος: Στο 100% οι ΜΕΘ, να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Πρέπει περίπου 1.000.000 συνάνθρωποί μας να εμβολιαστούν, γιατί ο χειμώνας θα είναι τραγικός, προειδοποιεί. Ζητά να επιστρατευτεί και ο ιδιωτικός τομέας.

Καπραβέλος: Στο 100% οι ΜΕΘ, να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

«Περάσαμε μία από τις δυσκολότερες εφημερίες του τέταρτου κύματος. Είμαστε στο 100% της κάλυψης των κλινών ΜΕΘ και 98% των απλών κλινών. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Η μόνη ελπίδα είναι ο έλεγχος της πανδημίας έξω από το νοσοκομείο. Μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας σημαίνει αύξηση των εμβολιασμών». Με αυτό τον γλαφυρό τρόπο περιέγραψε ο εντατικολόγος Νίκος Καπραβέλος τη δραματική κατάσταση που βιώνει η Βόρεια Ελλάδα από την αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, o Διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γ. Παπανικολάου αποκάλυψε ότι ζήτησαν από την υφυπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

«Μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας σημαίνει αύξηση των εμβολιασμών και επέκταση της υποχρεωτικότητας σε διάφορες κατηγορίες και δραστηριότητες», τόνισε ο κ. Καπραβέλος, ο οποίος είπε ότι «ο φόβος είναι αυτό που κρατά τους περισσότερους να μην εμβολιάζονται».

Επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη διεύρυνσης της υποχρέωσης του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού, ο κ. Καπραβέλος είπε: «Πρέπει περίπου 1.000.000 συνάνθρωποί μας να εμβολιαστούν, γιατί ο χειμώνας θα είναι τραγικός. Η υποχρέωση δεν είναι αυτό που αισθάνεται κανείς όταν αφορά μια ιατρική οδηγία. Η υποχρέωση είναι απέναντι στον εαυτό του και στην κοινωνία», ενώ όσον αφορά την στάση της Εκκλησίας απέναντι στους εμβολιασμούς τη χαρακτήρισε πολύ θετική.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, «δεν πρέπει άκαιρα να τονίζουμε το τέλος της πανδημίας και την επάνοδο στην κανονικότητα».

Σχολιάζοντας τον υγειονομικό κίνδυνο που υπάρχει ενόψει των εορτασμών στη Θεσσαλονίκη για τον πολιούχο της πόλης και την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, είπε ότι «δεν είναι η παρέλαση ή η δοξολογία, είναι ο συνωστισμός. Θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη κινητικότητα, που αυτή τη στιγμή δεν θέλει ούτε το σύστημα υγείας ούτε η χώρα μας».

Μιλώντας για το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού ο διευθυντής της Β’ Μονάδας ΜΕΘ ζήτησε να επιστρατευθεί και ο ιδιωτικός τομέας. «Υπάρχει εξουθένωση. Αυτή τη στιγμή πρέπει να βοηθήσει και ο ιδιωτικός τομέας. Στο νοσοκομείο, οι συνάδελφοί μου, δεν μπορούν να προσφέρουν άλλο. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης άλλου προσωπικού. Πρέπει να ληφθούν μέτρα έξω από τα νοσοκομεία. Αύξηση των εμβολιασμών, αυστηριοποίηση των πρωτοκόλλων και όχι, προς Θεού, πανηγυρισμοί για το τέλος της πανδημίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v