Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο αποτελεσματική είναι η αναμνηστική δόση κατά της Ομικρον στην Ελλάδα

Τι δείχνει η ανάλυση του ΕΟΔΥ στα δεδομένα από τις 20 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2022.

Πόσο αποτελεσματική είναι η αναμνηστική δόση κατά της Ομικρον στην Ελλάδα

Tη σημαντική αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με αναμνηστική δόση ακόμα και έναντι μόλυνσης με SARS-CoV-2 στη χρονική περίοδο που κυριάρχησε το ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον στη χώρα μας, αναδεικνύουν τα τελευταία ερευνητικά στοιχεία.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τις 20 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2022, εκτιμήθηκε ο αριθμός κρουσμάτων, ο αριθμός θανάτων και νέων διασωληνώσεων ανά 100.000 πληθυσμού ανά εβδομάδα, χωριστά για τις ομάδες των ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων και των εμβολιασμένων με αναμνηστική δόση. Η παραπάνω περίοδος αφορά το διάστημα που κυριάρχησε το στέλεχος Όμικρον στην Ελλάδα.

Η ανάλυση δείχνει πως η αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου έναντι μόλυνσης SARS-CoV-2 εκτιμήθηκε σε 62% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους, ενώ η αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης ανεβαίνει σε 87% και 91% έναντι θανάτου από COVID-19 και διασωλήνωσης, αντίστοιχα, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

Αναλυτικά:

A. Επίπτωση μόλυνσης SARS-CoV-2 και αποτελεσματικότητα εμβολίου σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση σε σχέση με ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

Επίπτωση μόλυνσης SARS-CoV-2

  • Η επίπτωση μόλυνσης SARS-CoV-2 εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000  εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση ανά εβδομάδα.
  • Η επίπτωση μόλυνσης SARS-CoV-2 εκτιμήθηκε σε 1.826 κρούσματα ανά 100.000 ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους ανά εβδομάδα.

Επίπτωση μόλυνσης από κορωνοϊό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου (αναμνηστική δόση) έναντι μόλυνσης SARS-CoV-2 εκτιμήθηκε σε 62% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

Αποτελεσματικότητα εμβολίου έναντι μόλυνσης από κορωνοϊό

Β. Δείκτης θνησιμότητας από COVID-19 και αποτελεσματικότητα εμβολίου σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση σε σχέση με ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

Δείκτης θνησιμότητας από COVID-19

  • Ο δείκτης θνησιμότητας από COVID-19 εκτιμήθηκε σε 1,5 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού εμβολιασμένων με αναμνηστική δόση ανά εβδομάδα.
  • Ο δείκτης θνησιμότητας από COVID-19 εκτιμήθηκε σε 11,7 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων ανά εβδομάδα.

Δείκτης θνητότητας από CoViD σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση και ανεμβολίαστους

 

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου (αναμνηστική δόση) έναντι θανάτου από COVID-19 εκτιμήθηκε σε 87% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

Αποτελεσματικότητα εμβολίου έναντι θανάτου από CoViD

Γ. Επίπτωση διασωλήνωσης και αποτελεσματικότητα εμβολίου έναντι διασωλήνωσης σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση σε σχέση με ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

Επίπτωση διασωληνώσεων

  • Η επίπτωση διασωληνώσεων από COVID-19 εκτιμήθηκε σε 0,5 περιστατικά ανά 100.000  εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση ανά εβδομάδα.
  • Η επίπτωση διασωληνώσεων από COVID-19 εκτιμήθηκε σε 6 περιστατικά ανά 100.000 ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους ανά εβδομάδα.

Επίπτωση διασωληνώσεων σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση και ανεμβολίαστους

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου (αναμνηστική δόση) έναντι διασωλήνωσης από COVID-19 εκτιμήθηκε σε 91% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

Αποτελεσματικότητα εμβολίου έναντι διασωλήνωσης

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τη σημαντική αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με αναμνηστική δόση ακόμα και έναντι μόλυνσης με SARS-CoV-2 στη χρονική περίοδο που κυριάρχησε το στέλεχος Όμικρον στη χώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το στέλεχος διαθέτει χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής, ικανότητας δηλαδή να μολύνει τα άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή προηγουμένως μολυνθεί με άλλα στελέχη του ιού, και συνεπώς η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα (62%) έναντι μόλυνσης με SARS-CoV-2 χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική.         

Όπως αναφέρουν, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με αναμνηστική δόση είναι ακόμα μεγαλύτερη έναντι σοβαρής νόσου (διασωλήνωσης) και θανάτου, υποδεικνύοντας τα μεγάλα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού έναντι ενός στελέχους με πολλές μεταλλάξεις και ικανότητα διαφυγής από προϋπάρχουσα ανοσία.

Πηγή: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v