Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συσπείρωση δυνάμεων για την Οδική Ασφάλεια

Η Ολυμπία Οδός και το Ι.Ο.Α.Σ φροντίζουν για την ασφάλεια όλων μας και αυτό το καλοκαίρι, γιατί « Η ζωή δεν έχει Undo». Παρουσίαση.

Συσπείρωση δυνάμεων για την Οδική Ασφάλεια

Μήπως ανήκετε στην όλο και μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων που πηγαίνουν διακοπές με το αυτοκίνητό τους; Τα οδικά ταξίδια είναι για εσάς μια επιλογή χαλάρωσης και αναψυχής; Αν ναι, τότε είναι αναμενόμενο ότι η οδική ασφάλεια, σε κάθε διαδρομή, αποτελεί προτεραιότητά σας!

Ο προληπτικός έλεγχος του οχήματός σας, για παράδειγμα, είναι επιβεβλημένος πριν από ένα ταξίδι, αφού θα διασφαλίσει πως τίποτα μηχανολογικό δεν θα αυξήσει την επικινδυνότητά του. Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πληροφορίες σχετικά με την ορθή πρόσδεση επιβατών και των αποσκευών, τη χρήση παιδικού καθίσματος, τη συνετή χρήση κινητού τηλεφώνου κ.α. Όλα αυτά και πολλά ακόμα πρόσφερε η τελευταία δράση της Ολυμπίας Οδού στους ταξιδιώτες που πέρασαν από το Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) Μεγάρων προς Πάτρα την Παρασκευή 15/7.

Για μία ακόμα χρονιά, η Ολυμπία Οδός, ένας από τους πλέον σύγχρονους και τεχνολογικά προηγμένους αυτοκινητοδρόμους της Ελλάδας, στάθηκε στο πλευρό των ταξιδιωτών θυμίζοντας συμβουλές οδικής ασφάλειας, στο πλαίσιο της καμπάνιάς της «Η ζωή δεν έχει undo». Η δράση “Pit stop” στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) Μεγάρων προς Πάτρα, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.Α.Σ.), πρόσφερε στους ταξιδιώτες που πέρασαν την Παρασκευή 15/7 έναν δωρεάν Τεχνικό Έλεγχο του οχήματός τους από το Ι.Ο.ΑΣ., ενώ συμμετείχαν σε κλήρωση για δώρα από την ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ, την AVIN, τα FLOCAFE και την TOTAL Energies.

Οι συμμετέχοντες στη δράση είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν προσομοιωτές πρόσκρουσης και διάφορες βιωματικές δραστηριότητες με επίκεντρο την οδική ασφάλεια. Το βασικότερο σημείο της δράσης, ωστόσο, ήταν ο σύντομος τεχνικός έλεγχος, μετά από τον οποίο οι οδηγοί είχαν τη δυνατότητα να λάβουν ένα «Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου». Πρόκειται για ένα έγγραφο με συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όπου παρουσιάζονταν τα αποτελέσματα του ελέγχου, καθώς και τυχόν παρατηρήσεις σε σημεία που συνδέονται με την οδική ασφάλεια όπως για παράδειγμα τα ελαστικά, τα φώτα κι οι υαλοκαθαριστήρες.

Νεότερα οχήματα, ένα στα τέσσερα με φθαρμένα ελαστικά

Ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων ήταν 8 έτη, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι διπλάσιος, στα 16,6 έτη. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί εν μέρει ότι δεν καταγράφηκαν πολλές παρατηρήσεις στους ελέγχους που έγιναν.

Παρόλα αυτά στο 26% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε πως τα ελαστικά χρειάζονταν αντικατάσταση. Σε μικρότερο ποσοστό, 13%, εντοπίστηκαν προβλήματα στην κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων, ενώ δεν σημειώθηκαν παρατηρήσεις σχετικά με τη λειτουργία των φώτων.

Σχεδόν όλοι οι οδηγοί ήταν προετοιμασμένοι για να ταξιδέψουν και έχοντας φροντίσει για την περιοδική συντήρηση του αυτοκινήτου τους και στην πλειοψηφία τους είχαν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας (πυροσβεστήρα, φαρμακείο, προειδοποιητικό τρίγωνο). Το 43% όμως των οδηγών δεν είχαν ανακλαστικό γιλέκο στο αυτοκίνητό τους και το 13% δεν είχε πυροσβεστήρα.

Όλα τα οχήματα είχαν ασφαλιστήριο και δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ελεύθερες αποσκευές εντός της καμπίνας σε περισσότερα από τα μισά αυτοκίνητα (52%). Έτσι, δόθηκαν συμβουλές για την ορθή τοποθέτηση των αποσκευών και για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτική η χρήση παιδικών καθισμάτων μέχρι το ύψος του παιδιού να είναι 150 cm ή το βάρος του 36 kg.

Η Βάσω Μυλωνά, Πρόεδρος του Ι.Ο.Α.Σ., με αφορμή την κοινή δράση, δήλωσε: «Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία με συσπείρωση δυνάμεων που επιδεικνύουν υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, που έχει ως στόχο να αφυπνίσει και να ενημερώσει τους οδηγούς για την αξία της πρόληψης και τη διασφάλιση της οδικής τους ασφάλειας. Στόχος είναι η συνεχής ενημέρωση των οδηγών και των επιβατών για πιο ασφαλείς μετακινήσεις. Ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εν μέσω της θερινής περιόδου, που οι εξορμήσεις και τα ταξίδια με το αυτοκίνητο είναι συχνότερα και παρατηρείται μεγάλη αύξηση των τροχαίων συμβάντων.»

Η δράση αυτή δεν αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της Ολυμπίας Οδού για να αυξήσει την οδική ασφάλεια αλλά ένα μονάχα παράδειγμα των μέτρων που λαμβάνει, σε εταιρικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Κι αυτό διότι η εταιρία έχει θέσει τη μέριμνα για την Οδική Ασφάλεια στο επίκεντρο των διαδικασιών της, από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου, όχι μονάχα μέσα από την αναβάθμιση του αυτοκινητοδρόμου αλλά μέσα από τη διαρκή εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών σχετικά με αυτή.

Έτσι, για μία ακόμα χρονιά, η Ολυμπία Οδός μας ευχήθηκε, με τον δικό της τρόπο «Καλό Καλοκαίρι και Καλές Διαδρομές», παραμένοντας πάντα πιστή στη δέσμευσή της να αφυπνίζει και να ενημερώνει τους οδηγούς σχετικά με την αξία της Οδικής Ασφάλειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v