Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ισχυρό πρώτο εξάμηνο για τον μεταλλουργικό κλάδο

Σαφώς ικανοποιητική η πορεία παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εκτίναξη του κόστους καυσίμων και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα περυσινά αποτελέσματα-ρεκόρ, ο κίνδυνος αναταράξεων και η «μεγάλη εικόνα».

Εισηγμένες: Ισχυρό πρώτο εξάμηνο για τον μεταλλουργικό κλάδο

Ικανοποίηση για την κερδοφορία του πρώτου φετινού εξαμήνου, φόβοι για πιθανές βραχυμεσοπρόθεσμες αναταράξεις και αισιοδοξία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Με αυτό το τρίπτυχο θα μπορούσε κάποιος να συνοψίσει τις εκτιμήσεις των στελεχών των εγχώριων μεταλλουργικών εταιρειών σχετικά με την πορεία και την επόμενη μέρα του κλάδου.

Μετά τα πολύ υψηλά (που για ορισμένους υποκλάδους, όπως του χάλυβα, θεωρήθηκαν και μη επαναλαμβανόμενα) κέρδη του 2021, η φετινή χρονιά ξεκίνησε με έντονο σκεπτικισμό, καθώς ο αρχικός φόβος για μείωση της ζήτησης εξαιτίας του ράλι των τιμών στα μέταλλα και στην ενέργεια, εντάθηκε στη συνέχεια με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Και σαν να μην έφταναν αυτά, έχουμε και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, με φόβους πολλών στελεχών για την επάρκεια πρώτων υλών μέσα στο 2022.

Παρ’ όλα αυτά, η μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων εξελίσσεται -τηρουμένων τουλάχιστον των αναλογιών- σαφώς ικανοποιητικά.

Η ζήτηση, μετά την άνοδο που σημείωσε κατά το πρώτο φετινό δίμηνο, φαίνεται πως αποκλιμακώθηκε ως ένα βαθμό από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, παραμένοντας ωστόσο σε καλά επίπεδα.

Ο Όμιλος Μυτιληναίος (δεν δραστηριοποιείται μόνο στον μεταλλουργικό κλάδο) έχει ήδη προβλέψει για φέτος μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας του (πάνω από 260 εκατ. ευρώ).

Η ElvalHalcor, μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, βλέπει τη μέχρι σήμερα διεθνή ζήτηση να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα (ίσως με κάποια διόρθωση στην αυτοκινητοβιομηχανία) και την ίδια να μπορεί να μετακυλίει το αυξημένο ενεργειακό κόστος στους πελάτες της.

Η Cenergy διατηρεί το πολύ υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών της στα καλωδιακά έργα και στους χαλύβδινους σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος, σημειώνοντας μεγάλη βελτίωση στα τριμηνιαία αποτελέσματά της.

Οι εισηγμένες εταιρείες προφίλ-αλουμινίου (Αλουμύλ-Βιοκαρπέτ) ξεκίνησαν πολύ καλά τη φετινή χρονιά και έχουν παραγγελίες προς εκτέλεση για πολλούς μήνες ακόμη.

Η Mevaco, που δραστηριοποιείται στον χώρο των μεταλλικών κατασκευών, έχει ήδη κλεισμένο για φέτος μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων για την κατασκευή βάσεων σε φωτοβολταϊκά πάρκα (προβλέψεις αναλυτών για υψηλότερο κύκλο εργασιών σε σχέση με πέρυσι).

Στον κλάδο του χάλυβα (Σιδενόρ και Sovel του Ομίλου Viohalco, Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου, Τζιρακιάν και έμμεσα -μέσω ΣΙΔΜΑ- Μπήτρος), τα περυσινά πολύ υψηλά κέρδη είχαν χαρακτηριστεί ως μη επαναλαμβανόμενα. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε εξαιρετικά, ωστόσο στη συνέχεια παρατηρήθηκε κάποια κάμψη στη ζήτηση, με την τιμή του μετάλλου να έχει χάσει περίπου 20% από το υψηλό του Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το πρώτο εξάμηνο αναμένεται ότι θα συνοδευτεί από ικανοποιητικούς όγκους πωλήσεων και αξιοσημείωτα περιθώρια κέρδους.

Ωστόσο, παρά την ικανοποιητική πορεία του πρώτου πενταμήνου, τα στελέχη της αγοράς παραμένουν επιφυλακτικά σε ό,τι αφορά το μέλλον, επικαλούμενα ελλιπή ορατότητα και σειρά γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

Γενικότερη άποψη είναι ότι οι τιμές των καυσίμων, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι πληθωριστικές πιέσεις θα διατηρηθούν για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα και το μεγάλο ζητούμενο είναι το κατά πόσο μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να καταναλώνουν και οι επιχειρήσεις να επενδύουν. Προβληματισμός από την αύξηση του κόστους επικρατεί και στο μέτωπο των επενδύσεων, αρκετές εκ των οποίων έχουν παγώσει, μέχρι νεωτέρας…

Προοπτικές

Σε μεσομακροπρόθεσμο ωστόσο επίπεδο, τα στελέχη του κλάδου δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους.

Στη Viohalco για παράδειγμα, επισημαίνουν πως οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου έχουν ήδη επενδύσει σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, η ζήτηση των οποίων θα αυξηθεί λόγω της διεθνούς ανάγκης για τη μετάβαση προς μια περισσότερο πράσινη οικονομία. Για παράδειγμα, η μονάδα αλουμινίου της ElvalHalcor στα Οινόφυτα δουλεύει ήδη πολύ κοντά στο 100% της παραγωγικής της δυναμικότητας, η οποία σύντομα θα αυξηθεί δραστικά μέσα από το σχετικό επενδυτικό πρόγραμμα που ήδη «τρέχει».

Η ανάγκη της πράσινης μετάβασης αλλά και η αναμενόμενη απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετη ζήτηση για τη Cenergy κατά τα επόμενα χρόνια.

Στον κλάδο του προφίλ αλουμινίου, οι εταιρείες προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις, απευθυνόμενες τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Η Αλουμύλ έθεσε και πάλι σε λειτουργία -μετά από χρόνια αδράνειας- το εργοστάσιο της Ξάνθης, ενώ επενδύσεις για αύξηση της παραγωγικής τους δυναμικότητας προχωρούν -μεταξύ άλλων- η Exalco (θυγατρικής της εισηγμένης Βιoκαρπέτ), η Cosmos Aluminium (θα απορροφήσει την ΕΤΕΜ του ομίλου Viohalco) και η Aluminco.

Την αισιοδοξία του σε ό,τι αφορά τον κλάδο του χάλυβα δεν έκρυψε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΙΔΜΑ Αντώνης Καραδελόγλου, σημειώνοντας: «Σήμερα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων των κατασκευαστικών εταιρειών κυμαίνεται στα 11,7 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσό το 2004 των Ολυμπιακών Αγώνων βρισκόταν στα 6,5 δισ. ευρώ», συμπληρώνοντας πως «η τρέχουσα τιμή του χάλυβα έχει ήδη υποχωρήσει κατά περίπου 20% σε σύγκριση με το υψηλό του Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να φαίνεται πως σήμερα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ισορροπίας. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ανάσα για την υλοποίηση των έργων. Συνεπώς, σύντομα θα ξεκινήσει η ανακοστολόγηση των έργων, οπότε ελπίζεται ότι δεν θα προκύψει σημαντικό πρόβλημα στην υλοποίησή τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v