Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραγδαία άνοδος της ζήτησης για χρυσή λίρα

Ραγδαία είναι η αύξηση της ζήτησης για χρυσές λίρες με την τιμή πώλησης στην ΤτΕ να έχει φτάσει τα 177,95 ευρώ, κάτι που αντανακλά την τρέχουσα διεθνή προτίμηση των επενδυτών για το πολύτιμο μέταλλο.    

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ραγδαία άνοδος της ζήτησης για χρυσή λίρα
Η τάση προτίμησης του μετάλλου στους χαλεπούς αυτούς καιρούς δεν είναι μόνο διεθνής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ουρές στο δεύτερο υπόγειο της Τραπέζης της Ελλάδος, όπου γίνονται οι συναλλαγές των χρυσών λιρών, είναι αυξητικές. Σήμερα, η τιμή αγοράς της λίρας έχει διαμορφωθεί στα 161,33 ευρώ, ενώ αυτή της πώλησης στα 177,95 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος στις 10.25 προχώρησε σε νέα αναπροσαρμογή της τιμής ανεβάζοντας την τιμή αγοράς στα 163,05 ευρώ και την τιμή πώλησης στα 179,71 ευρώ.

Σε αγορές μεγαλύτερες των 10.000 ευρώ, η τράπεζα εκτός από εκκαθαριστικό, απόδειξη ΔΕΚΟ και αστυνομική ταυτότητα από την 1η Οκτωβρίου 2008 βάζει και premium επί της αναγραφόμενης τιμής πώλησης, επικαλούμενη τόσο το ότι η λίρα υπερτερεί σε αξία έναντι της διαπραγματευόμενης στο χρηματιστήριο μετάλλων ουγκιάς όσο και την ανοδική τάση του πολύτιμου μετάλλου.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εντός των ημερών θα τοποθετηθεί και ένα ακόμη τερματικό για να τυπώνονται γρηγορότερα τα δελτία πώλησης χρυσού!

Οι ασχολούμενοι με το πολύτιμο μέταλλο εκτιμούν ότι είναι το επόμενο "long term play", καθώς όσο θα επιβεβαιώνεται ότι η χρηματοπιστωτική κρίση περνά στην πραγματική οικονομία (κάτι που φάνηκε από τα αποτελέσματα της Alcoa, από την πιστοληπτική υποβάθμιση της General Motors και ίσως επιβεβαιωθεί από τα σημερινά αποτελέσματα της General Electric, που ανακοινώνονται πριν από το άνοιγμα της Wall Street), τόσο θα αυξάνεται η ζήτηση για χρυσό.

Αντίθετα, θεωρούν ότι οι τοποθετήσεις σε συμβόλαια χρυσού και gold stocks εμπεριέχουν σχετικό ρίσκο για όσους τουλάχιστον δεν έχουν ασχοληθεί στενά, καθώς δεν μπορούν να αποκλειστούν σημαντικές διακυμάνσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v