Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι "παίζει" με οκτώ αυξήσεις κεφαλαίου

"Διά πυρός και σιδήρου" αναμένεται να περάσουν τα εγχειρήματα των εισηγμένων εταιριών. Το ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών έχει μειωθεί κατακόρυφα, ενώ και οι μικρομέτοχοι δείχνουν απρόθυμοι.

ΧΑ: Τι παίζει με οκτώ αυξήσεις κεφαλαίου
"Διά πυρός και σιδήρου" αναμένεται να περάσουν οι περισσότερες από τις επιχειρούμενες αυξήσεις κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, καθώς οι μικροεπενδυτές δείχνουν απρόθυμοι να συμμετάσχουν και το ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών έχει μειωθεί κατακόρυφα. Έτσι, το μπαλάκι ουσιαστικά έχει... πεταχτεί στα χέρια των βασικών μετόχων.

Το γενικότερο κλίμα για τις αυξήσεις κεφαλαίου κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι το τελευταίο δωδεκάμηνο, με τους επενδυτές να καταγράφουν ήδη σημαντικές απώλειες στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τρεις από αυτές:

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για παράδειγμα, μέσω της πρόσφατης έκδοσης της Aspis Bank απέκτησε το 32,9% του συνόλου της τελευταίας, καταβάλλοντας 0,60 ευρώ για κάθε νέα μετοχή. Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καταγράφει ήδη σημαντικότατες υποαξίες, καθώς η τρέχουσα τιμή της ΑΣΠΤ στο ταμπλό της Σοφοκλέους έχει υποχωρήσει στα 40 λεπτά.

Ο όμιλος Βαρδινογιάννη κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης της εταιρείας Audiovisual, καταβάλλοντας 0,71 ευρώ ανά μετοχή, όταν η τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ταμπλό κυμαίνεται γύρω στο 0,55 ευρώ.

Πέρυσι, είχε προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου η Hellas On Line, προσφέροντας τις νέες μετοχές προς 1,60 ευρώ. Η έκδοση αυτή καλύφτηκε σε μεγάλο βαθμό από στρατηγικό επενδυτή, αποφέροντας έκτακτα κέρδη στη μητρική της Hellas On Line, Intracom. Σήμερα, ωστόσο, η τιμή του τίτλου της Hellas On Line έχει υποχωρήσει κοντά στο 0,70 - 0,75 ευρώ. Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι, εφόσον δεν γίνει κάποιο deal, είναι πολύ πιθανό η εισηγμένη εταιρεία να χρειαστεί να προχωρήσει και σε νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Μάλιστα, στο πρώτο τρίμηνο του 2010 η μητρική Intracom Holdings κατέβαλε 4 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή αύξησης κεφαλαίου.

Βέβαια, υπήρξαν και κάποιες εξαιρέσεις, όπου οι τιμές των μετοχών «κράτησαν χαρακτήρα» μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, που πέρυσι πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου στα 4 ευρώ και σήμερα ο τίτλος κυμαίνεται σε παρόμοια επίπεδα.

Τα «ανοιχτά μέτωπα»

- Η Μηχανική έχει ψηφίσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να μειώσει τον δανεισμό της και να χρηματοδοτήσει τις εργασίες της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Πονοκέφαλο», πάντως, αποτελεί το γεγονός ότι -επί του παρόντος τουλάχιστον- η τρέχουσα τιμή της μετοχής (0,58 ευρώ) υπολείπεται της ονομαστικής αξίας της (0,70 ευρώ), η οποία θα αποτελέσει και την ελάχιστη δυνατή τιμή διάθεσης των νέων τίτλων στην επικείμενη έκδοση. Και αυτά παρά τις συνεχείς αγορές μετοχών ΜΗΧΚ από τους βασικούς μετόχους (οικογένεια Εμφιετζόγλου).

- Η πολύπαθη Plias, που πρόσφατα άλλαξε management και μετοχικό σχήμα, προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου έως και 15 εκατ. ευρώ (5,3 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή δανείων και 9,44 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης). Οι βασικότεροι μέτοχοι (κ. Γ. Γκάτζαρος και Μ. Τασσόπουλος) έχουν δηλώσει ότι θα καλύψουν το ποσοστό που τους αναλογεί, ωστόσο αποτελεί ζητούμενο η στάση των υπόλοιπων μετόχων της εισηγμένης. Το γεγονός ότι η τρέχουσα τιμή του τίτλου βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 30 ευρωλεπτών θα αντιμετωπιστεί μέσα από ένα νέο reverse split που σχεδιάζεται, λίγο μόνο καιρό αφότου υλοποιήθηκε το προηγούμενο.

- Η εταιρεία Imperio αρχικά είχε δηλώσει την πρόθεσή της να εκδώσει μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 6 εκατ. ευρώ με παραίτηση των παλαιών μετόχων, ωστόσο στη γενική συνέλευση που ακολούθησε το δικαίωμα προτίμησης δεν καταργήθηκε. Σύμφωνα, πάντως, με χρηματιστηριακούς κύκλους, αρκετοί γνωστοί μεγαλοεπενδυτές έχουν βολιδοσκοπηθεί για το θέμα και, όπως λέγεται, η επιτυχία της έκδοσης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το τελικό αποτέλεσμα των συγκεκριμένων επαφών.

- Αναβλήθηκε «μέχρι νεωτέρας» η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που σχεδίαζε ο τηλεοπτικός σταθμός Alter. Αρχικά είχε γίνει λόγος για έκδοση της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ με συμμετοχή των παλαιών μετόχων, ωστόσο η πρώτη γενική συνέλευση της εταιρείας αναβλήθηκε και στη δεύτερη αποφασίστηκε η ματαίωση «προκειμένου να δοθεί στο Δοικητικό Συμβούλιο μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο να επεξεργαστεί και να διαμορφώσει σε συνεργασία με τους χρηματοοικονομικούς και λοιπούς συμβούλους της εταιρείας την οριστικοποίηση του ποσού της αύξησης κεφαλαίου». Η νέα γενική συνέλευση της εισηγμένης εταιρείας ήταν σχεδιασμένη να πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάιο, πλην όμως μέχρι σήμερα δεν έχει καν εξαγγελθεί.

- Με τον βασικότερο μέτοχο (κ. Ρεμαντά) να κατέχει το 73,22% και τον όγκο των συναλλαγών στο Χ.Α. να είναι οριακός (44.509 κομμάτια το τελευταίο δωδεκάμηνο...) η ΕΛΒΙΕΜΕΚ προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου έως 1,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει επένδυση ύψους 5,28 εκατ. ευρώ που αφορά σε αιολικό πάρκο ισχύος 1,97 MW (τα υπόλοιπα κεφάλαια θα αντληθούν από επιχορήγηση και δανεισμό). Το αιολικό πάρκο προβλέπεται να ξεκινήσει μέσα στο 2010 και αναμένεται να αποφέρει ετήσιο EBITDA της τάξης των 950 χιλ. ευρώ.

- Η Ιπποτούρ ψήφισε για δέκατη(;) φορά το θέμα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου και ενδεχομένως τώρα να υλοποιηθεί.

- Το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου της εταιρείας με καταβολή μετρητών δεν έχει φύγει από το μυαλό της διοίκησης της Euromedica, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Τάκης Δουμάνογλου. Ωστόσο, επειδή στόχος είναι τα λεφτά να έρθουν από επενδυτές του εξωτερικού, το θέμα της έκδοσης φαντάζει απίθανο τουλάχιστον μέχρι το προσεχές φθινόπωρο, όπως δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου.

- Αντίθετα, κανένα πρόβλημα δεν φαίνεται να υπάρχει στην περίπτωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Sciens, καθώς η έκδοση θα γίνει με εισφορά σε είδος (μετοχές, ακίνητα) των τριών μεγαλύτερων μετόχων της. Ο κ. Θεόδωρος Ρήγας, γενικός διευθυντής της επιχείρησης, μας δήλωσε: «Σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, αποφασίσαμε να ενδυναμώσουμε την εταιρεία, ενισχύοντάς τη με νέα και ποιοτικά περιουσιακά στοιχεία. Έπειτα από αυτήν την κίνηση, τα ίδια κεφάλαιά μας θα αυξηθούν γύρω στα 300 εκατ. ευρώ και αυτό διαθέτοντας παράλληλα έναν υγιέστατο ισολογισμό. Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να μετεξελιχθούμε σε μεσαιομεγάλη εταιρεία της Ευρώπης στον χώρο του private equity».

** Αναδημοσίευση από το 636ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 28 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v