Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: 21 εισηγμένες από ατσάλι

H πρωτόγνωρη κρίση που πλήττει την οικονομία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και την πορεία των επιχειρήσεων. Ωστόσο, υπάρχουν και εταιρείες που ακόμη και σήμερα θυμίζουν κάτι από το… 2007. Οι 21 "αλώβητες" εισηγμένες.

XA: 21 εισηγμένες από ατσάλι
H πρωτόγνωρη σε μέγεθος και διάρκεια κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και την πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα για τις εισηγμένες του Χ.Α., πολλές εξ αυτών είτε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το ταμπλό μέσα στην τελευταία πενταετία είτε κυρίως αγωνίζονται να επιβιώσουν ανάμεσα σε ζημιογόνα αποτελέσματα και μεγάλα δανειακά ανοίγματα.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχουν και εταιρείες που δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν σε σημαντικό βαθμό από την κρίση, καταφέρνοντας ακόμη και σήμερα να επιτυγχάνουν οικονομικές επιδόσεις που θυμίζουν κάτι από το… 2007.

Πρόκειται κυρίως για εταιρείες που έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις αγορές του εξωτερικού ή για τα λεγόμενα «κρατικόχαρτα», που μεταξύ άλλων εκμεταλλεύτηκαν και την κυβερνητική πολιτική για μειώσεις μισθών και για περιορισμό της απασχόλησης στο δημόσιο. Ωστόσο, στη σχετική λίστα υπάρχουν και εταιρείες άλλων κλάδων που τα κατάφεραν ακολουθώντας τη δική τους συνταγή.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Ισχυρά κερδοφόρος όμιλος, ο οποίος κατάφερε να ολοκληρώσει το μεγάλο του επενδυτικό πρόγραμμα. Με διαφοροποιημένη γκάμα προϊόντων και με παρουσία στο εξωτερικό, καταφέρνει μέχρι σήμερα να αντιμετωπίζει με ικανοποιητικό τρόπο την πτώση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά. Κατέχει ηγετική θέση μέσω των ΕΚΟ και BP στον κλάδο εμπορίας. Με καλύτερες επιδόσεις απ’ ό,τι η Motor Oil στο Χ.Α., εντούτοις και ο τίτλος των ΕΛΠΕ καταγράφει πτώση 11%.

MOTOR OIL: Παρά τη μείωση της εγχώριας ζήτησης, ο όμιλος σημείωσε πέρυσι κερδοφορία κοντά στα ιστορικά του υψηλά, ενώ και η φετινή πολύ καλή πορεία δεν φάνηκε στην «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων εξαμήνου λόγω της «ζημίας αποθεμάτων» (πτώση τιμής πετρελαίου). Στα πλεονεκτήματα του ομίλου συγκαταλέγονται η ολοκλήρωση των επενδύσεών του (θετικές ταμειακές ροές στη συνέχεια), τα μεγάλα περιθώρια διύλισης λόγω υψηλού δείκτη συνθετότητας του διυλιστηρίου, ο παραδοσιακά εξαγωγικός του προσανατολισμός κ.λπ. Στο X.A., ωστόσο, η μετοχή κινείται με απώλειες 17% το 2012, υστερώντας σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς.

JUMBO: Μέσα από τη διεύρυνση του δικτύου και της γκάμας των προσφερόμενων προϊόντων, η εταιρεία καταφέρνει σήμερα να διατηρεί αλώβητο το ύψος της κερδοφορίας της, το οποίο μάλιστα είναι και πάρα πολύ υψηλό. Έχει εκμεταλλευτεί το γεγονός της οικονομικής κρίσης, προσφέροντας σε φθηνές τιμές όχι μόνο παιχνίδια, αλλά και ευρεία σειρά προϊόντων σπιτιού (με πολύ υψηλό μικτό περιθώριο κέρδους). Η μετοχή της Jumbo σημειώνει οριακά κέρδη στο Χ.Α., ενώ το περιθώριο ανόδου από την τιμή-στόχο είναι περίπου 15%.

FOLLI FOLLIE GROUP: Ο όμιλος καταφέρνει να διατηρεί πολύ υψηλό επίπεδο κερδοφορίας βασιζόμενος κυρίως στις εκτός Ελλάδος δραστηριότητές του. Σύμφωνα με τους αναλυτές, διαπραγματεύεται με μεγάλο discount, το οποίο θα κλείσει σημαντικά σε περίπτωση μείωσης του κινδύνου της χώρας και της τακτοποίησης του ζητήματος της αναχρηματοδότησης των δανείων του ομίλου. Στο ταμπλό του Χ.Α. η μετοχή φαίνεται να «περιμένει» τις θετικές εξελίξεις, αφού για την ώρα σημειώνει επιδόσεις ανάλογες του δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΜΕΤΚΑ: Η εταιρεία έχει καταφέρει εδώ και καιρό να ξεφύγει από τον στενό ελληνικό χώρο και να αναλαμβάνει μεγάλες δουλειές στο εξωτερικό, απ’ όπου προέρχεται και το μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών της. Η γεωγραφική διαφοροποίησή της βοηθά στην αντιμετώπιση του κινδύνου από τυχόν πολιτικές και λοιπές αναταράξεις σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι και το μεγάλο καθαρό ταμείο που διαθέτει. Οριακή πτώση στο ταμπλό το 2012, ενώ το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα βάσει της μέσης τιμής-στόχου είναι 80%.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Παρά τα ολοένα και αυξανόμενα εμπόδια στην εγχώρια αγορά, η εταιρεία καταφέρνει συνεχώς να ανεβάζει πωλήσεις και να εκπλήσσει με την υψηλή κερδοφορία της, μέσα από τη μεγάλη αύξηση των πωλήσεών της στις αγορές του εξωτερικού. Δεν οφείλει ούτε ευρώ στις τράπεζες, ενώ στο ταμείο της «λιμνάζουν» πολλά εκατομμύρια ευρώ. Οι επιδόσεις της μετοχής στο ταμπλό είναι βγαλμένες από... άλλο χρηματιστήριο αφού με αρωγό τις ελάχιστες πράξεις που κάνει (μόνιμο πρόβλημα με τη μετοχή) οι επιδόσεις της είναι +37,5% φέτος, +75% στην τριετία και +60% στην πενταετία!

S&B ΒΙΟΜ. ΟΡΥΚΤΑ: Η εταιρεία αντιμετώπισε έγκαιρα τους πρώτους κραδασμούς της διεθνούς οικονομικής κρίσης, προσαρμόζοντας την πολιτική της, το κόστος της και τη ρευστότητά της στα νέα δεδομένα. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο έργο τους οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες, συνεχίζει να επιτυγχάνει υψηλές κερδοφορίες, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού ολοκλήρωσε με επιτυχία και την αναχρηματοδότηση των δανείων της. Με 22% κέρδη κινείται η μετοχή από τις αρχές του έτους, ενώ οι αποδόσεις της είναι από τις υψηλότερες στην τριετία.

ΕΥΑΘ: Η συνεχής μείωση των εξόδων της εταιρείας μέσα από τον περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων και τις μειώσεις μισθών που αποφάσισε η κυβέρνηση έχει βελτιώσει σημαντικά την κερδοφορία της τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας παράλληλα και το θετικό καθαρό ταμείο της. Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, μέσα από την επέκταση της δράσης της σε κοντινούς δήμους κ.λπ. Ο τίτλος κερδίζει στο ταμπλό 23% από τις αρχές του 2012.

ΟΛΘ: Θετική έκπληξη για τους επενδυτές είναι η αύξηση του όγκου των εργασιών του Οργανισμού τα τελευταία χρόνια. Έτσι, τα αυξημένα έσοδα συνδυαζόμενα με τις πολιτικές περιορισμού του κόστους και το ισχυρά θετικό καθαρό ταμείο διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα θετικό μίγμα για τους μετόχους της εισηγμένης, οι οποίοι απολαμβάνουν και θετική επίδοση (46%) από τις αρχές του έτους.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Με ηγετική παρουσία στον κλάδο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, διατήρησε κατά τη διάρκεια της κρίσης μεγάλο ύψος κερδοφορίας, ξεπέρασε σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα καθυστερήσεων στις εκδόσεις αδειών από το ελληνικό δημόσιο και το τελευταίο έτος έχουν υπάρξει θετικές εξελίξεις σε σχέση με την πορεία και τις προοπτικές της συνολικής ισχύος των μονάδων της εταιρείας. Μικρά κέρδη 3% στο ταμπλό από τις αρχές του έτους, ενώ η μέση τιμή-στόχος είναι 144% υψηλοτέρη από την τρέχουσα.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της μητρικής εταιρείας κατευθύνεται στο εξωτερικό, ενώ συνεχή ανοδική πορεία παρουσιάζουν και οι θυγατρικές παραγωγικές μονάδες στο εξωτερικό. Η δραστηριότητα της παραγωγής πλαστικών ενισχύεται και από την ενασχόληση της εταιρείας στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εμφανώς καλύτερη απόδοση από τους δείκτες σημειώνει ο τίτλος, +16,4%, από τις αρχές έτους. Οι απώλειες στην πενταετία για τη μετοχή διαμορφώνονται μόλις στο 8,6%, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει πτώση 87%.

ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Καθαρά εξαγωγικός όμιλος που η πορεία του επηρεάζεται σημαντικά από τα τεκταινόμενα στον ενεργειακό τομέα διεθνώς. Κατά τα τελευταία χρόνια έχει κλείσει σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων και παράλληλα έχει προχωρήσει και σε κινήσεις βελτίωσης της παραγωγικότητάς του. Μετά τις πολύ ισχυρές ταμειακές ροές του πρώτου εξαμήνου, ο καθαρός δανεισμός του έχει περιοριστεί πολύ. Μεγάλη επίδοση στο ταμπλό του Χ.Α., +60% το 2012, η υψηλότερη μεταξύ των 21 μετοχών που παρουσιάζουμε.

ΕΛΒΑΛ: Ο όμιλος μέσα στην κρίση αύξησε περαιτέρω την παραγωγική του δυναμικότητα και απάντησε με αυξημένες πωλήσεις στις διεθνείς αγορές. Σήμερα δουλεύει σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα, εστιάζοντας σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, υλοποιεί με επιτυχία πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στη θυγατρική ΕΤΕΜ, η οποία ωστόσο είναι ζημιογόνος λόγω της αναιμικής πορείας που παρουσιάζει η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Στο ταμπλό η πτώση το 2012 ανέρχεται στο 30% περίπου.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Κατάφερε να διατηρηθεί σε μεγάλο ύψος κερδοφορίας, δίνοντας έμφαση σε ιδιοπαραγόμενα προϊόντα, ενισχύοντας την παρουσία του στο εξωτερικό, ακολουθώντας πολιτικές περιορισμού κόστους και διευρύνοντας τα μερίδιά του στην εσωτερική αγορά. Η ισχυρή ρευστότητα δίνει στον όμιλο τη δυνατότητα να αναλαμβάνει νέες αντιπροσωπείες στην Ελλάδα και να προχωρά σε εξαγορές στο εξωτερικό. Στο Χ.Α. σημειώνει κέρδη 12% το 2012.

ΠΛΑΙΣΙΟ: Μέσα από ένα πολυκαναλικό σύστημα πωλήσεων και με όπλα το κέντρο διανομών της Μαγούλας και τη δυνατότητα service μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η εισηγμένη εταιρεία καταφέρνει να είναι σχεδόν η μόνη κερδοφόρος στον κλάδο της. Παρά το γεγονός ότι το ύψος της ζήτησης έχει υποχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια, το Πλαίσιο -παρά τις μειωμένες πωλήσεις- καταφέρνει να επιτυγχάνει κέρδη που θυμίζουν τα προ κρίσης επίπεδα και να διαθέτει καθαρό θετικό ταμείο. Η απόδοση της μετοχής όμως στο ταμπλό του Χ.Α. το 2012 δεν έχει ακολουθήσει τις λειτουργικές επιδόσεις της εταιρείας, αφού σημειώνει πτώση άνω του 30%, ενώ ο Γενικός Δείκτης κινείται στο -4%.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Εξαγωγική κατά βάση επιχείρηση με θυγατρική εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον έχει αρχίσει να προβληματίζει, ο εισηγμένος όμιλος σημείωσε πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις στο α΄ εξάμηνο του 2012, κρατώντας φυσικά επιφυλάξεις για το δεύτερο μισό του έτους. Με κέρδη 40% για το 2012, η μετοχή έχει καταφέρει να αποτυπώσει τις λειτουργικές αποδόσεις και στο ταμπλό του Χ.Α.

ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΤΖΗ: Άλλη μια εταιρεία από τον νομό Ηρακλείου με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, που έχει επηρεαστεί σε πολύ μικρό βαθμό από την κρίση. Το θετικό είναι και πως οι εγχώριες δραστηριότητες της εισηγμένης (ξενοδοχειακός κλάδος, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) εντάσσονται σε εκείνες στις οποίες -σύμφωνα με τους αναλυτές- θα πρέπει να στραφεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στο 8% περίπου διαμορφώνεται η πτώση το 2012 για τη μετοχή, η οποία όμως υπεραποδίδει σημαντικά έναντι των βασικών δεικτών σε όλα τα χρονικά διαστήματα.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Κατάφερε να αυξήσει την κερδοφορία του τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας τις εγχώριες πωλήσεις (λόγω πτωτικής οικοδομικής δραστηριότητας) και ενισχύοντας δραστικά το κομμάτι των εξαγωγών, το οποίο είναι και το κυρίαρχο. Παράλληλα, ξεκίνησε με επιτυχία η δραστηριοποίηση στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ επιχειρείται σταδιακά (σε συνεργασία με την Dolphin Capital) και η ανάπτυξη τουριστικού project στην Κρήτη. Η μετοχή του Ικτίνου σημειώνει πτώση 10% το 2012, αλλά στην τριετία τα κέρδη της είναι 26%, όταν ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει το 73% της αξίας του.

ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ: Εταιρεία πολύ χαμηλών τόνων, η οποία υπήρξε θετική έκπληξη των τελευταίων ετών, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών της και διατηρώντας υψηλά κέρδη μέσα στην κρίση. Η συνταγή της επιτυχίας είναι η διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων προϊόντων, η αύξηση μεριδίων αγοράς και η σταδιακή εξόρμηση στις αγορές του εξωτερικού. Στο ταμπλό παραμένει σε ελαφρώς αρνητικό έδαφος το 2012, αλλά έχει σημειώσει ισχυρή υπεραπόδοση την τελευταία τριετία.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ: Χωρίς να συγκαταλέγεται στις μεγάλες δυνάμεις του ασφαλιστικού κλάδου, είναι υγιής, καταφέρνει να ανεβάζει την παραγωγή της από χρόνο σε χρόνο και βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι ξεπέρασε το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων χωρίς να εγγράψει ζημιογόνο αποτέλεσμα και χωρίς να έχει ανάγκη προσφυγής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σημαντικά κέρδη 21% το 2012 για τη μετοχή, που επιβραβεύει τις αποφάσεις της διοίκησης.

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ: Η γνωστή (χαμηλών τόνων χρηματιστηριακά) εταιρεία καταφέρνει τα τελευταία χρόνια να αυξάνει κύκλο εργασιών και κερδοφορία, εκμεταλλευόμενη την επέκτασή της στη Ρουμανία, την ενεργή τοποθέτησή της σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το «στραβοπάτημα» μεγάλου ανταγωνιστή της (Nutriart), την εν γένει αμυντική στάση που κρατά η αγορά του ψωμιού κ.λπ. Με κεφαλαιοποίηση 8 εκατ. ευρώ, η μετοχή το 2012 αποτελεί ευχάριστη έκπληξη με απόδοση +47%.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v