Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνείς επαφές Μητσοτάκη με φόντο την οικονομία

Με τις μεταρρυθμίσεις στις αποσκευές του, ο πρόεδρος της ΝΔ στο Μόναχο. Οι συναντήσεις, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και οι επενδυτές. Βλέπει «παιχνίδια» του ΣΥΡΙΖΑ με το Σύνταγμα.  

Διεθνείς επαφές Μητσοτάκη με φόντο την οικονομία

Να ενισχύσει περαιτέρω τη διεθνή εικόνα του και να κτίσει νέες συμμαχίες ενόψει της «επόμενης μέρας», επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από χθες το απόγευμα βρίσκεται στο Μόναχο για το Ευρωπαϊκό Συνέδριο και τη Διάσκεψη Ασφαλείας, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Η οικονομία και δη η προσέλκυση επενδύσεων βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος συναντάται σήμερα με  ομάδα Αμερικανών -και όχι μόνο- επενδυτών, προσκεκλημένων του ιδρυτή της Διάσκεψης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να εμφανιστεί ως «εν αναμονή» πρωθυπουργός, που θα εξηγήσει στους συνομιλητές του τη φιλοσοφία του και τις κινήσεις που θα κάνει, προκειμένου να τους πείσει ότι η Ελλάδα, με την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του, αξίζει της προσοχής τους.

Τις θέσεις της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης τις συνόψισε χθες, κατά τον χαιρετισμό του στη διάρκεια του δείπνου στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο, στο περιθώριο του οποίου είχε την ευκαιρία για σύντομα τετ α τετ με τη διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία του CDU, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, καθώς και με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Μεταξύ άλλων, παρουσίασε σύντομα τις γαλάζιες προτάσεις για την αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας, με την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση των φόρων, σε συνδυασμό με βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και έλεγχο των δαπανών.

Το στοίχημα που έχει θέσει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να πείσει για τις προθέσεις του τις αγορές, τους πιστωτές, τους επενδυτές, αλλά και την ελληνική κοινωνία και να ζητήσει από τον καθένα τη συνδρομή του, προκειμένου να επιτευχθεί ο κρίσιμος αυτός στόχος.

«Νέα κυβέρνηση»

«Θα κάνουμε τα πάντα για να τελειώνουμε οριστικά με την αντίληψη που υπάρχει σήμερα, ότι η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη προς τη χώρα και «τη νέα κυβέρνηση».

Στην Πειραιώς επιμένουν να προτάσσουν ένα μεταρρυθμιστικό προφίλ, με τον κ. Μητσοτάκη να δείχνει σύμφωνος με τις προτάσεις που έθεσε, κατά τη χθεσινή ομιλία της, η επικεφαλής του ΔΝΤ. Ανάμεσα στα άλλα, έκανε λόγο για την ανάγκη αντιμετώπισης της υπερβολικά υψηλής ανεργίας, ειδικά στους νέους, την κατάρτιση δεξιοτήτων, την ευελιξία στην απασχόληση και την επίσπευση του χρόνου της πτωχευτικής διαδικασίας.  

Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υπενθυμίζουν την προ ολίγων ημερών συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ στην Αθήνα και τη στάση του Μάνφρεντ Βέμπερ όσον αφορά τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι οποίοι δεν αποκλείεται να μπουν και πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.  

Όσον αφορά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση, η ΝΔ δείχνει καχύποπτη από το γεγονός ότι η πρόταση της κυβέρνησης για απευθείας εκλογή από τον λαό του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έλαβε τις απαιτούμενες 151 ψήφους.

«Είναι προφανές ότι αυτό έγινε συντονισμένα, σε μια προσπάθειά τους να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών. Με εμφανή στόχο ο κ. Τσίπρας να διατηρήσει τη δυνατότητά του να εργαλειοποιήσει και πάλι την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως ακριβώς έπραξε το 2014», είναι η εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κάνει το πλάνο της όχι μόνο για τις εκλογές αλλά και για τον χρόνο μετά από αυτές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v