Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φάμελλος: Η χώρα δεν γυρίζει στο φαύλο παρελθόν του δικομματισμού

"Εμείς, θέλουμε να δημιουργήσουμε αφορμή και κίνητρα ώστε να έχουμε περισσότερη δημοκρατία με συμμετοχή του πολίτη, να μην υπάρχουν επαγγελματίες πολιτικοί", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Φάμελλος.

Φάμελλος: Η χώρα δεν γυρίζει στο φαύλο παρελθόν του δικομματισμού

"Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για τον αγρότη από το έργο των δασικών χαρτών, αλλά πολλαπλά οφέλη", επανέλαβε νωρίτερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο Κόκκινο 105.5 FM.

Τόνισε δε ότι τα ειδικά εργαλεία που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση επιτρέπουν στους αγρότες να τακτοποιήσουν έως το 2020 όλες τις εκκρεμότητες, ακόμα και την τακτοποίηση πρώην δασικών εκτάσεων που καλλιεργούν και συνδέονται με τις επιδοτήσεις, σε ένα καθεστώς νομιμότητας και κανονικότητας.

Έτσι, δεν θα επιτρέπονται πλέον "αλισβερίσια στην ύπαιθρο, διότι πολλές φορές στο παρελθόν οι αγρότες αναγκάζονταν να υποκύπτουν σε διάφορα κυκλώματα γύρω από τη διαχείριση της αγροτικής γης και των επιδοτήσεων. Για παράδειγμα, η δημιουργία πύλης εξυπηρέτησης αγροτών είναι ένα εργαλείο που συμβάλλει στο να μην υπάρχουν μεσάζοντες στα ζητήματα των επιδοτήσεων. Είναι απόλυτα κατανοητό σε εμάς ότι ο αγροτικός κόσμος, όπως και άλλες κοινωνικές ομάδες, χρειάζονται στήριξη την οποία η κυβέρνηση θα παράσχει, με τρόπο που να μην αμφισβητείται η έξοδος της χώρας από την κρίση και τα οφέλη της προόδου να μοιράζονται σε όλη την κοινωνία", είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Στη συνέχεια, ο Αν. ΥΠΕΝ σχολίασε ότι δυστυχώς οι σχετικές προτάσεις της Αντιπολίτευσης υποθηκεύουν το μέλλον των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου παρά το γεγονός ότι τόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα δίνουν προτεραιότητα στους δύο αυτούς τομείς ως βασικά αναπτυξιακά εργαλεία για τη χώρα μας. "Δεν πρόκειται απλώς για δύο περιβαλλοντικά εργαλεία ή για αποκατάσταση της κανονικότητας και της νομιμότητας, αλλά για δύο κρίσιμες παραμέτρους της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας", είπε.

Και συνέχισε: "Μου έκανε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη κατά τη διαδικασία συζήτησης της συνταγματικής αναθεώρησης να αλλάξει η ημερομηνία καθορισμού του τι είναι δάσος και τι όχι, κάτι που θα σήμαινε ότι πρέπει να ακυρωθούν όλοι οι δασικοί χάρτες. Φυσικά, αυτή η πρόταση δεν πέρασε αλλά εμπεριείχε κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου της δασικής νομοθεσίας και της αγροτικής λειτουργίας, ανοίγοντας την πίσω πόρτα στην αυθαιρεσία και τις καταπατήσεις, στο σβήσιμο των δασικών προστίμων. Δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε ένα τέτοιο φαύλο παρελθόν".

Επίσης, δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι παρόμοιες φήμες με αυτές που διακινούνται για δήθεν δυσκολίες υλοποίησης του Κτηματολογίου υπήρχαν και κατά την έναρξη του έργου των δασικών χαρτών. "Όταν ξεκινήσαμε το 2017 τους δασικούς χάρτες υπήρχαν πολλά πρωτοσέλιδα που έγραφαν για το φιάσκο των δασικών χαρτών. Σήμερα, το 52% της έκτασης της χώρας έχει αναρτηθεί και ήδη το 40% της χώρας έχει κυρωμένο και αναρτημένο σε ΦΕΚ δασικό χάρτη. Έως το τέλος του 2019 θα έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες των δασικών χαρτών σε έκταση πάνω από το 90% της χώρας", σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Τέλος, αναφερόμενος στη στάση των κομμάτων κατά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση είπε ότι "φάνηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν πλέον δύο διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις στην Ελλάδα. Εμείς, θέλουμε να δημιουργήσουμε αφορμή και κίνητρα ώστε να έχουμε περισσότερη δημοκρατία με συμμετοχή του πολίτη, να μην υπάρχουν επαγγελματίες πολιτικοί. Δυστυχώς, από την πλευρά της ΝΔ ακούσαμε για συνταγματοποίηση του μνημονίου, για διατήρηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, χωρίς αλλαγές και όρια στη θητεία των βουλευτών, με λίγα λόγια να μην αλλάξει τίποτα από το κακό παρελθόν της χώρας".

Και κατέληξε: "Ακούσαμε για ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και κατάργηση του άρθρου 24 για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπάρχει λοιπόν σαφής διαφορά ύφους και ήθους στην πολιτική. Τα κόμματα που τροφοδότησαν για χρόνια τον δικομματισμό είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν μία αριστοκρατική οικογενειοκρατία, ένα κλειστό λόμπι εξουσίας και οικονομίας που θα αλληλοτροφοδοτείται. Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση αποκάλυψε ποιος θέλει την αναζωογόνηση της δημοκρατίας και ποιος θέλει την επιστροφή στο φαύλο παρελθόν του δικομματισμού".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v