Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «ώρα μηδέν» για τον ΣΥΡΙΖΑ: Εσωστρέφεια ή αντεπίθεση;

Το 14μηνο των εσωτερικών ισορροπιών και της άνευρης συναίνεσης… βοηθούντος του κορωνοϊού, «τελείωσε». Ανασύνταξη δυνάμεων «με ή χωρίς συνέδριο», ξεκαθάρισμα γραμμών και ανασχηματισμός τομεαρχών «πριν από τα πρωτοβρόχια».

Η «ώρα μηδέν» για τον ΣΥΡΙΖΑ: Εσωστρέφεια ή αντεπίθεση;

Είθισται το εκάστοτε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανασυντάσσεται εγκαίρως, ώστε να είναι έτοιμο να υποδεχθεί την λήξη της μετεκλογικής περιόδου χάρητος που δίνει η κοινωνία στην (επίσης εκάστοτε) κυβέρνηση.

Αν και έχουν περάσει δεκατέσσερις μήνες από τις περσινές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παραμένει σε αναζήτηση σαφούς ιδεολογικής ταυτότητας και εσωκομματικών ισορροπιών, τη στιγμή που η κοινωνία αρχίζει να «βράζει» από το ντόμινο που προκάλεσε η πανδημία και η διαχείρησή της από την κυβέρνηση, σε υγειονομικό, εργασιακό και οικονομικό επίπεδο.

Η αναβολή του συνεδρίου (που ήταν προγραμματισμένο για τον Μάιο) λόγω κορωνοϊού, ξαναβύθισε το κόμμα στην εσωστρέφεια, ακριβώς τη στιγμή που άρχισε η ανασυγκρότησή του με ένταξη πολλών και σημαντικών παραγόντων, από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ ή ανένταχτους, και όδευε προς τον μετασχηματισμό σε εκφραστή «ολόκληρου του δημοκρατικού-προοδευτικού-αριστερού χώρου». Ως εκ τούτου, ούτε η ταυτότητά του ξεκαθάρισε ούτε τα νέα όργανα που θα την εξέφραζαν αναδείχθηκαν.

Η χαλάρωση που επιφέρει σε όλα τα κόμματα το «κλειστόν λόγω θέρους» συνέβαλε στην εσωτερική ακινησία, με μοναδικό θορυβώδες διάλειμμα τις αντιθέσεις για τη Συμφωνία ΑΟΖ Αιγύπτου-Ελλάδας. Όπου «υπέρ» τάχθηκε τμήμα των «53» και των πρώην «σημιτικών» στελεχών που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ το υπόλοιπο στελεχιακό δυναμικό και οι «σύμμαχοι» από το «παπανδρεϊκό» ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν στον αντίποδα.

Ως αποτέλεσμα, το κόμμα δεν κατάφερε να περάσει πειστικά το επιχείρημα ότι το «παρών» στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή την Τετάρτη προκρίθηκε προκειμένου να μην αξιοποιήσει ο Ερντογάν ένα θηριώδες «όχι» της ελληνικής αντιπολίτευσης – δεδομένου ότι μόνο η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν «ναι».

Παρά τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν τα στελέχη της Κουμουνδούρου και, κυρίως, ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στην κοινή γνώμη «πέρασε» αυτό που είπαν οι αντίπαλοι: ότι το «παρών» επελέγη για να τηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες. «Κι αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί», συμφωνούν όλοι.

«Η κοινωνία βάλλεται, εμείς συζητάμε;»

Πέραν των εθνικών, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατηρούν, κριτικά ή αυτοκριτικά, ότι «η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, τα πρώτα λουκέτα στην αγορά (και όχι μόνο στην εστίαση και στον τουρισμό), η αυξανόμενη ανεργία, η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και η εισοδηματική κατάρρευση, κοσμούν τις καθημερινές δηλώσεις μας αλλά… ως εκεί».

Στο ερώτημα «τι θα έπρεπε να κάνει το κόμμα», παραπέμπουν σε πιο δυναμικές κινήσεις τόσο εντός Βουλής (μπαράζ ερωτήσεων στον πρωθυπουργό, αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση κ.λπ.) όσο και, κυρίως, «κάτω στην κοινωνία, σ' αυτούς που επωμίζονται τα νέα βάρη πριν πάρουν ανάσα από τα προηγούμενα των μνημονίων».

Με άλλα λόγια, η σύσταση για «κινηματικής μορφής παρεμβάσεις» ακούγεται πλέον πολύ δυνατά, ακόμα και από κομματικούς παράγοντες που… δεν φημίζονται για τον φιλοακτιβισμό τους.

«Αποφασισμένος Τσίπρας»

Το ενδιαφέρον στοιχείο των ημερών είναι ότι στο ερώτημα «μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι;» όλοι, πλέον, απαντούν κατηγορηματικά «όχι». Αρνητική είναι η απάντηση και στο έτερο ερώτημα, εάν η κυβέρνηση «θα φθαρεί και θα πέσει μόνη της» ως αποτέλεσμα των κοινωνικών εκρήξεων – κάτι σαν την παλιά, ξορκισμένη, «θεωρία του ώριμου φρούτου». Όλες οι πληροφορίες δε, παραπέμπουν σε «έναν αποφασισμένο Τσίπρα να λύσει τους γόρδιους δεσμούς» καθώς «έχει πιάσει προ πολλού τα μηνύματα των καιρών και της κοινωνίας».

Για τους παραπάνω λόγους πυκνώνουν οι εισηγήσεις «να τελειώνουμε με τις οργανωτικές εκκρεμότητες» και «να βάλουμε τίτλους τέλους στην εσωστρέφεια». Η κεντρική ιδέα: «εάν καταφέρουμε (λόγω κορωνοϊού) να κάνουμε συνέδριο τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο, καλώς. Αν όχι, να προχωρήσουμε σε άλλους τρόπους έγκρισης των θέσεων, δηλαδή με δια ζώσης συζήτηση όπου επιτρέπεται και μέσω της πλατφόρμας iSyriza σε μεγαλύτερη κλίμακα».

Με ανάλογο τρόπο, όπως προσθέτουν, μπορεί να γίνει και η εκλογή νέων οργάνων, δεδομένου ότι η θητεία της Κεντρικής Επιτροπής έχει λήξη προ πολλού.

«Όσοι δεν βρουν έκφραση στο πρόγραμμα και στα όργανα ας αποφασίσουν... με ποιούς θα πάνε και ποιούς θα αφήσουν, εσωστρέφεια τέλος», είναι η επωδός κορυφαίων στελεχών, που βλέπουν ότι αδειάζει η κλεψύδρα της κοινωνικής αναμονής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έρχεται και ο «ανασχηματισμός»

Σε πιο άμεσο επίπεδο, οι πληροφορίες φέρουν τον κ.Τσίπρα να προχωρά άμεσα στον περίφημο «ανασχηματισμό των τομεαρχών», ώστε να «ανέβει» στην Θεσσαλονίκη με το νέο σχήμα. (σ.σ. Παρότι η ΔΕΘ αναβλήθηκε, το πολιτικό μέρος της, δηλαδή, οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και οι συνεντεύξεις Τύπου θα γίνουν κανονικά – πλην απροόπτου).

Κατά τον σχεδιασμό, στην ομιλία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, στις 19 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί η επικαιροποιημένη οικονομική-αναπτυξιακή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως άλλωστε έχει ήδη αναφέρει και ο τομεάρχης Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στα του «ανασχηματισμού», οι προτάσεις για μετακινήσεις στελεχών είναι ποικίλες, καθώς σε μεγάλο μέρος εκπορεύονται από εσωκομματικές συμπάθειες και αντιπάθειες. Η... υπερτασική πληροφορία αφορά στην μετακίνηση του Αλέξη Χαρίτση από τη θέση του εκπροσώπου του κόμματος σε παραγωγικό «τιμόνι» (σ.σ. φέρεται να το επιθυμεί και ο ίδιος) δεδομένου ότι συζητείται δομική αλλαγή στον υπερτομέα Οικονομία-Ανάπτυξη.

Μένει να φανεί εάν οι ιδεολογικές και οργανωτικές εκκρεμότητες θα κλείσουν πριν αρχίσουν τα πρωτοβρόχια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v