Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κουτσούμπας: ΗΠΑ και ΕΕ σπρώχνουν στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Χαρακτήρισε «ψεύτικο δίλημμα» το «συζήτηση ή πόλεμος» με την Τουρκία, «γιατί και η διαπραγμάτευση που γίνεται, η τελική συζήτηση και η απόφαση -αν καταληχθεί, με ένα συμβιβασμό- θα είναι αυτή η οποία θα προετοιμάσει και το νέο γύρο επιθετικών ενεργειών, της εμπλοκής και της πολεμικής σύγκρουσης.

Κουτσούμπας: ΗΠΑ και ΕΕ σπρώχνουν στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στο Militaire, επισήμανε ότι το ΚΚΕ εξαρχής είχε πει πως η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα εξελίσσεται γιατί έχει πλάτες στο ΝΑΤΟ, όπου συμμετέχει και η Ελλάδα και η Τουρκία, αλλά και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ ενώ όλοι αυτοί «σπρώχνουν στην συμβιβαστική λύση της συνεκμετάλλευσης που όλα δείχνουν θα είναι σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Ελλάδας και υπέρ των διεκδικήσεων και των απαιτήσεων της Τουρκίας».

Είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για όλες τις συζητήσεις εντός ΝΑΤΟ.

Χαρακτήρισε «ψεύτικο δίλημμα» το «συζήτηση ή πόλεμος» με την Τουρκία, «γιατί και η διαπραγμάτευση που γίνεται, η τελική συζήτηση και η απόφαση -αν καταληχθεί, με ένα συμβιβασμό- θα είναι αυτή η οποία θα προετοιμάσει και το νέο γύρο επιθετικών ενεργειών, της εμπλοκής και της πολεμικής σύγκρουσης. Το ίδιο και μια «μικρή» πολεμική σύγκρουση θα εξελίξει το ζήτημα για να ξεκινήσει πάλι μια διαπραγμάτευση».

Όπως εξήγησε, στην περιοχή διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων σειράς χωρών της περιοχής αλλά και μεγάλων δυνάμεων, Ρωσίας, Κίνας, ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανίας σημειώνοντας ότι «τα συμφέροντα αυτών των ομίλων θα συγκρουστούν και σε μια λύση συνεκμετάλλευσης. 'Αρα, αυτό αντικειμενικά θα δημιουργήσει νέες οξύνσεις, νέες αντιθέσεις, νέους ανταγωνισμούς, νέες πολεμικές συγκρούσεις και επιθετικές ενέργειες εκ μέρους αυτών των κρατών».

«Αν ο ελληνικός λαός, δεν το καταλάβει έτσι, δεν θα μπορέσει να είναι έτοιμος για να αντιμετωπίσει και μια «λύση» η οποία θα παραδίδει κυριαρχικά δικαιώματα και θα καλλιεργεί το έδαφος για μελλοντική επίλυση μέσω πολεμικής σύγκρουσης. Και βεβαίως θα τον οδηγήσουν να είναι απροετοίμαστος και σε μια πολεμική σύγκρουση, τη στιγμή που θα πρέπει να είναι ενωμένος -ο λαός, όχι οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν διαφορετικά συμφέροντα- για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση και να ανοίξει ένα δρόμο πραγματικά όπου θα υπάρχει λαϊκή ευημερία, ειρήνη, ισοτιμία στις σχέσεις με τους άλλους λαούς και με το γείτονα λαό» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι η άποψη πως η Τουρκία είναι απομονωμένη, «συσκοτίζει την πραγματικότητα και ωραιοποιεί την κατάσταση», εκθέτοντας στη συνέχεια λεπτομερώς το διεθνές πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η Τουρκία η οποία «είναι αρκετά ισχυρή δύναμη, που έχει στόχους επεκτατικούς και προς ανατολάς και προς δυσμάς».

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «θα ήμασταν πολύ καλύτερα αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, από κάθε άποψη και οικονομική και πολιτική και γεωστρατηγική».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν λέει «γενικά μόνο» αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά «ταυτόχρονα να φθάσουμε την υπόθεση μέχρι τέρμα, δηλαδή, ταυτόχρονα τα κλειδιά της οικονομίας, των υπηρεσιών, της κοινωνίας, του κράτους να τα έχει ο ελληνικός λαός, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, αυτοί που πραγματικά πρέπει να έχουν την εξουσία, να μπορούν να κοινωνικοποιήσουν την παραγωγή με έλεγχο και με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό από το κράτος, ώστε να μπορείς και να σχεδιάζεις και να αναπτύξεις ισότιμες σχέσεις, φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου».

«Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ το περιέχει αυτό, και σ' αυτό το δρόμο θα πρέπει να βαδίσουμε» υπογράμμισε.

Εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ σε εξοπλισμούς που δεν γίνονται για την άμυνα της χώρας, αλλά για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι και η αύξηση της θητείας όταν είναι ενταγμένη σε ένα πλαίσιο «όχι αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά, όχι επίλυσης των προβλημάτων των στρατευμένων και των εργαζομένων συνολικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά αποσπασματικά για να πουν ότι "κάτι κάνουμε επειδή αυξάνεται η τούρκικη επιθετικότητα", δε λύνει το πρόβλημα».

Ερωτηθείς τι Ένοπλες Δυνάμεις θέλει το ΚΚΕ, απάντησε «Ένοπλες Δυνάμεις που υπηρετούν το συμφέρον του ελληνικού λαού πρώτιστα και όχι της αστικής τάξης και των διεθνών συμμαχιών αυτής της τάξης, που στρέφονται ενάντια στα λαϊκά συμφέρονται. Ένοπλες Δυνάμεις που να υπηρετούν την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κι αυτά να υπερασπίζονται πρωτίστως».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι ήδη έχουμε περάσει σε περίοδο περιορισμού των ατομικών ελευθεριών και «ανιδραστικοποίησης του πολιτικού συστήματος και των μηχανισμών του ενάντια στο λαό, στις κινητοποιήσεις και στις δίκαιες διεκδικήσεις του».

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει γρήγορα αυτόν τον κατήφορο. Εμείς προειδοποιούμε ότι θα το πληρώσει ακριβά, από τον ίδιο πρώτα απ' όλα τον ελληνικό λαό, αν συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση του αυταρχισμού και των αντιλαϊκών μέτρων. Αυτό το ζήτημα το έχουμε στο κέντρο της προσοχής μας, της διεκδίκησης, της πάλης και της ανάπτυξης του λαϊκού αγώνα» τόνισε.

Αναφορικά με την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού με αφορμή την πανδημία και την πρόσφατη κακοκαιρία είπε, μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι κοινωνικοποίηση που «δεν έχει καμία σχέση με την καπιταλιστική κρατικοποίηση και κρατική παρέμβαση η οποία ως κυρίαρχη λογική και στην ΕΕ συνδυάζεται στη συνέχεια με παραπέρα ανάπτυξη των ιδιωτικοποιήσεων, αφού πρώτα έχουν ξελασπώσει τους ιδιώτες επιχειρηματίες».

Σχετικά με τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης τόνισε ότι «το μαχαίρι πρέπει να πάει μέχρι το κόκκαλο», σημειώνοντας ότι το ζήτημα δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο χώρο του πολιτισμού καθώς «είναι σε κάθε εργασιακό χώρο και είναι πιο άγρια τα πράγματα ή εξίσου άγρια, για να μην μπαίνουμε σε αυτήν την σύγκριση που δεν είναι και σωστή».

«Όμως λέω ειλικρινέστατα ότι δεν έχω πολλές ελπίδες και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι "το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο" που ποτέ δεν έφτασε ή ότι θα γίνει πραγματική "κάθαρση" και θα σταματήσει η ουσία. Γιατί δεν σταματάνε να υπάρχουν οι συνθήκες και το πλαίσιο που γεννούν τέτοιες συμπεριφορές και αυτό δεν είναι άλλο από το κοινωνικό πλαίσιο που υπάρχει. Πρέπει να ξεριζωθεί αυτό το σύστημα, αυτή είναι η άποψή μας, εκ βάθρων σε όλες του τις εκφάνσεις» υπογράμμισε.

Εξέφρασε τον φόβο του ότι θα γίνει προσπάθεια συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού «ξανά με κάποια ημίμετρα. Θα βγουν και κάποιοι ως εξιλαστήρια, θα τιμωρηθεί η δράση τους -και πολύ σωστά θα κάνουν να κλειστούν και να μη βγουν από τη φυλακή- αλλά θα συνεχίσει, όμως, να υπάρχει αυτός ο βόρβορος, όταν δεν παίρνονται μέτρα, παρά μόνο, ημίμετρα».

«Η άποψή μας είναι, επίσης, ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί πάρα πολύ ο ποινικός κώδικας γύρω από τέτοιας φύσης εγκλήματα, ιδιαίτερα όταν αφορά ανήλικα παιδιά, γυναίκες» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αναφέροντας «Το πρόβλημα είναι τι θα λύσουν αυτές οι εκλογές. Και αυτό πρέπει πρώτα από όλα να σκεφτεί ο ελληνικός λαός, για να κάνει και τις σωστές επιλογές του συμπαρατασσόμενος, συμπορευόμενος μαζί με το ΚΚΕ, σε δύσκολες μάχες για όλα αυτά τα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή κυρίως μέσα στο εργατικό-λαϊκό κίνημα».

Σχολιάζοντας την προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού με τον ναζισμό, είπε «είναι ανιστόρητη η εξίσωση αυτή και έχει καταρριφθεί πολλές φορές».

Είπε ότι ο ελληνικός λαός ξέρει ότι «οι κομμουνιστές ήταν αυτοί που πρωτοστάτησαν για να ηττηθεί το τέρας του φασισμού και του ναζισμού στην πατρίδα μας και σε άλλες χώρες, όπως πρωτοστατούμε και σήμερα στον αγώνα ενάντια σε οποιαδήποτε αντίδραση, σε οποιοδήποτε ρατσισμό, φασισμό ή τη ναζιστική ιδεολογία. Το αποδείξαμε και με τη δίκη της Χρυσής Αυγής». «Αλλά αυτό το ζήτημα γίνεται κυρίως, γιατί αυτό το σύστημα θέλει να αξιοποιεί τους ναζιστές, τους φασίστες, την ακροδεξιά σε δύσκολες περιόδους, όταν έχει προβλήματα το πολιτικό σύστημα, ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, ενάντια στην πρόοδο, στη ριζοσπαστικοποίηση του λαού και της νεολαίας σε θετική κατεύθυνση, για να μην συμπαραταχθεί τελικά με τους κομμουνιστές και βρεθούν μαζί στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο» κατέληξε στη συνέντευξή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v