Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Σαουδική Αραβία, Παναμάς, Νιγηρία μπήκαν στη μαύρη λίστα

Η Κομισιόν πρόσθεσε και τέσσερις αμερικανικές περιοχές. Η κίνηση έχει προκαλέσει έντονη κριτική από διάφορα κράτη της ΕΕ, που ανησυχούν για τις οικονομικές σχέσεις τους με τις χώρες της λίστας, ιδιαίτερα με τη Σαουδική Αραβία.

ΕΕ: Σαουδική Αραβία, Παναμάς, Νιγηρία μπήκαν στη μαύρη λίστα

Τη Σαουδική Αραβία, τον Παναμά, τη Νιγηρία -μεταξύ άλλων- προσθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη «μαύρη» λίστα με τις χώρες που αποτελούν απειλή λόγω των χαλαρών ελέγχων όσον αφορά τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και το ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η κίνηση έχει προκαλέσει έντονη κριτική από διάφορα κράτη της ΕΕ, που ανησυχούν για τις οικονομικές σχέσεις τους με τις χώρες της λίστας, ιδιαίτερα με τη Σαουδική Αραβία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, παρά την πίεση να εξαιρεθεί το Ριάντ από τον κατάλογο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε αλλιώς. Ο κατάλογος σήμερα περιλαμβάνει 23 χώρες, από 16 προηγουμένως.

Η Κομισιόν πρόσθεσε επίσης τη Λιβύη, την Μποτσουάνα, την Γκάνα, τη Σαμόα, τις Μπαχάμες και τέσσερις αμερικανικές περιοχές, την Αμερικανική Σαμόα, τις αμερικανικές Παρθένους Νήσους, το Πουέρτο Ρίκο και το Γκουάμ.

Οι άλλες χώρες του καταλόγου είναι το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα, η Αιθιοπία, το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, η Τυνησία και η Υεμένη.

Η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Γουιάνα, το Λάος, η Ουγκάντα και το Βανουάτου αφαιρέθηκαν από τη λίστα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v