Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στο ισπανικό κοινοβούλιο

Οι βουλευτές της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC) και του Δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Καταλανικού Κόμματος (PDeCAT) ένωσαν τη φωνή τους με τα βασικά αντιπολιτευτικά κόμματα. Στις 14 ή τις 28 Απριλίου τοποθετούν κάποιοι τις πρόωρες εκλογές.

Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στο ισπανικό κοινοβούλιο

Το ισπανικό κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα την πρόταση προϋπολογισμού 2019 των Σοσιαλιστών, στην πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Για να περάσει η πρόταση, χρειαζόταν την υποστήριξη βουλευτών μικρών περιφερειακών κομμάτων.

Οι βουλευτές της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC) και του Δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Καταλανικού Κόμματος (PDeCAT) ένωσαν τη φωνή τους με τα βασικά αντιπολιτευτικά κόμματα και ψήφισαν κατά της πρότασης του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Ο προϋπολογισμός απορρίφθηκε με 191 ψήφους κατά και 158 υπέρ.

Πολλοί τοποθετούν τις πρόωρες εκλογές στις 14 ή τις 28 Απριλίου.

Μικρές απώλειες σημειώνει το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, μετά την καταψήφιση του σχεδίου προϋπολογισμού. Ο δείκτης του ισπανικού χρηματιστηρίου IBEX υποχωρεί 0,16%, κοντά στο χαμηλό της συνεδρίασης.

Στις αγορές ομολόγων, το επιτόκιο του 10ετούς ισπανικού κυμαίνεται στο 1,23%. Η διαφορά απόδοσής του έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνεται ελαφρώς, στις 111 μονάδες βάσης από τις 109 μονάδες αργά την Τρίτη.

Και τα δύο κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία και συμμετέχουν στο ισπανικό κοινοβούλιο δήλωσαν νωρίτερα ότι θα καταψηφίσουν το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές.

Οι Σοσιαλιστές κατέχουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών στο κοινοβούλιο και χρειάζονταν την υποστήριξη μικρότερων περιφερειακών κομμάτων, περιλαμβανομένων των Καταλανών, κάτι που ωστόσο δεν έγινε.

Τα καταλανικά κόμματα είχαν ζητήσει -μεταξύ άλλων- να δοθεί στην περιφέρεια το δικαίωμα να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, με αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική στήριξή τους -ένα αίτημα που η κυβέρνηση αρνήθηκε να εξετάσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v