Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Η Συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να διχάζει τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και έχει επισκιάσει όλα τα άλλα ζητήματα στις σημερινές εκλογές, στις οποίες περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ τριών υποψηφίων.

Προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, για την εκλογή προέδρου, σε μια εκλογική διαδικασία που κυριαρχείται από έναν βαθύτατο διχασμό ως προς την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Σύμφωνα με το Reuters, η αλλαγή της ονομασίας της χώρας επιλύει μια διαμάχη δεκαετιών με την Ελλάδα και ανοίγει την πόρτα για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως η Συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να διχάζει τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και έχει επισκιάσει όλα τα άλλα ζητήματα στις σημερινές εκλογές, στις οποίες περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ τριών υποψηφίων.

Αντανακλώντας τις διαφορές για την συμφωνία, την οποία πέρασε η φιλοδυτική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο νικητής των σημερινών εκλογών δεν αναμένεται να εξασφαλίσει ξεκάθαρη πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών στις 5 Μαΐου.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδινε μικρό προβάδισμα, με ποσοστό 28,8%, στον Στέβο Πενταρόβσκι, ο οποίος υποστηρίζεται από τον κυβερνών κεντρώο συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατιών και του μειονοτικού Αλβανικού κόμματος DUI, που έχουν υποσχεθεί να εφαρμόσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέραν του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα έχουμε μια αντιπολίτευση που είναι θαμμένη στον 19ο αιώνα», σχολίασε ο Πενταρόφσκι, μιλώντας σε υποστηρικτές του στην πόλη Στιπ.

Βασικός αντίπαλος του Πενταρόφσκι είναι η Γκορντάνα Σιλιανόβσκα-Ντάβκοβα, που στηρίζεται από το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται σθεναρά στη συμφωνία των Πρεσπών. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως εξασφαλίζει ποσοστό 26,8%.

Στην δική της εκστρατεία, στα Σκόπια, η καθηγήτρια πανεπιστημίου κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αποτυχία της να εφαρμόσει απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Αν τα τελευταία δυόμισι χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα άλλο πέραν του να αλλάξουν το όνομα της χώρας, δεν πιστεύω πως στην επόμενη περίοδο θα το κάνουν αυτό», είπε η Σιλιανόβσκα-Ντάβκοβα, η οποία επίσης θέλει ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, παρά τη διαφωνία για την συμφωνία των Πρεσπών.

Τέλος, ο Μπλερίμ Ρέκα, ο υποψήφιος του δεύτερου μεγαλύτερου Αλβανικού κόμματος, Μπέσα, φαίνεται πως θα έρθει τρίτος με μεγάλη διαφορά, αφού οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό περίπου 7%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, μέχρι τις 10.00 τοπική ώρα το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 6,26%, αρκετά χαμηλό σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα.

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο απαιτείται να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των ψηφοφόρων της χώρας, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο και έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 5 Μαΐου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δύο που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα) και τα πρώτα προκαταρτικά αποτελέσματα αναμένονται δυο ώρες αργότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v