Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δάκτυλος» Ισλαμικού Κράτους ή Αλ Κάϊντα πίσω από τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το γεγονός ότι στο στόχαστρο μπήκαν εκκλησίες και ξενοδοχεία όπου διαμένουν ξένοι τουρίστες στη Σρι Λάνκα –όπου κατά τον εμφύλιο πόλεμο στο στόχαστρο των επιθέσεων αυτοκτονίας ήταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και κρατικές εγκαταστάσεις- αποτελεί μια «νέα και ανησυχητική εξέλιξη».

«Δάκτυλος» Ισλαμικού Κράτους ή Αλ Κάϊντα πίσω από τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

Οι συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα φέρουν τα σημάδια οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος ή η Αλ Κάϊντα, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, οι οποίοι επικαλέστηκαν το επίπεδο πολυπλοκότητας των επιθέσεων.

Όπως αναφέρει το Reuters, καμία ομάδα δεν έχει ακόμα αναλάβει την ευθύνη των εκρήξεων, πολλές από τις οποίες προκλήθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 290 άνθρωποι και να τραυματιστούν 500. Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση στη νήσο από το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 2009.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το γεγονός ότι στο στόχαστρο μπήκαν εκκλησίες και ξενοδοχεία όπου διαμένουν ξένοι τουρίστες στη Σρι Λάνκα – η οποία κατά τον εμφύλιο πόλεμο βίωσε πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας που στόχο είχαν κυβερνητικούς αξιωματούχους και κρατικές εγκαταστάσεις- αποτελεί μια «νέα και ανησυχητική εξέλιξη» στην κατά κύριο λόγο Βουδιστική χώρα.

«Αυτές οι συγχρονισμένες επιθέσεις είναι ασυνήθιστες στη Σρι Λάνκα. Σε σύγκριση με παρόμοιες επιθέσεις στη Μέση Ανατολή και στη Νοτιοανατολική Ασία, έχουν το DNA των επιθέσεων που πραγματοποιούν το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα», σύμφωνα με τον Alto Labetubun, ειδήμονα σε θέματα αντιτρομοκρατίας ο οποίος ερευνούσε και τις δυο οργανώσεις επί μια δεκαετία.

Ανώτατος Ασιάτης αξιωματούχος της αντιτρομοκρατίας, ο οποίος ζήτησε να μην δημοσιευθούν τα στοιχεία του, είπε πως η επίθεση πιθανότατα διενεργήθηκε από ομάδα με «σημαντική λειτουργική δυνατότητα και έμπειρους διοικητές».

Το γραφείο του προέδρου της Σρι Λάνκα Maithripala Sirisena, ανέφερε πως οι αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών δείχνουν πως πίσω από τους μαχητές της Σρι Λάνκα βρίσκονται ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ ζήτησε τη βοήθεια ξένων κρατών.

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ranil Wickremesinghe παραδέχθηκε χθες πως η κυβέρνηση είχε κάποιες πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις σε εκκλησίες, που ενέπλεκαν μια ελάχιστα γνωστή Ισλαμιστική ομάδα.

Ο Rohan Gunaratna, ειδήμονας σε θέματα ασφάλειας, είπε πως η ομάδα της Σρι Λάνκα ήταν το «κλαδί» του Ισλαμικού Κράτους στη Σρι Λάνκα και πως οι δράστες ήταν γνωστό πως τηρούσαν δεσμούς με ανθρώπους από τη Σρι Λάνκα που ταξίδεψαν στη Μέση Ανατολή για να ενωθούν με το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ.

Τέσσερις από τις βόμβες εξερράγησαν περίπου την ίδια ώρα χθες, στις 8:45 το πρωί, ενώ άλλες δυο εξερράγησαν εντός 20 λεπτών. Δυο άλλες εκρήξεις ταρακούνησαν την πόλη το απόγευμα. Οι αρχές αργότερα βρήκαν μηχανισμούς που δεν είχαν εκραγεί και ένα βαν γεμάτο εκρηκτικά, σε διάφορες περιοχές.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία λέγοντας πως υπάρχει απειλή και άλλων επιθέσεων.

Τα τελευταία χρόνια, εκκλησίες έχουν βομβαρδιστεί σε διάφορα μέρη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Πέρυσι, υπήρξαν επιθέσεις αυτοκτονίας σε εκκλησίες στην Ινδονησία και φέτος στις Φιλιππίνες. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και για τις δυο εκείνες επιθέσεις.

Στη Σρι Λάνκα γίνονταν συχνά επιθέσεις αυτοκτονίας πριν το 2009, αλλά οι αυτονομιστές Ταμίλ στόχευαν κυρίως κυβερνητικούς στόχους.

Οι επιθέσεις της Κυριακής σηματοδότησαν μια αλλαγή προς εκκλησίες και σημεία που σχετίζονται με Δυτικά συμφέροντα, λένε οι ειδικοί.

Το ιστορικό των συγκρούσεων σημαίνει επίσης πως είναι πιθανό οι δράστες των επιθέσεων της Κυριακής να είχαν πρόσβαση σε όπλα και εκρηκτικά, όμως είναι επίσης πιθανό να εμπλέκονταν και ξένοι παράγοντες, σύμφωνα με τους ειδήμονες.

«Με αυτή την κλίμακα επιθέσεων, δεν νομίζω πως έγινε μόνο από ντόπιους. Υπάρχει πιθανότατα εμπλοκή ξένων ομάδων ή ανθρώπων, περιλαμβανομένων ανθρώπων που μπαινοβγαίνουν από Ινδία ή Πακιστάν», σημείωσε ο Labetubun.

O Pratyush Rao, αναλυτής από τη νότια Ασία της εταιρείας συμβούλων Control Risk, σημειώνει πως στη Σρι Λάνκα τα εκρηκτικά είναι ευρέως διαθέσιμα.  «Ενώ η κλίμακα και περιπλοκότητα των επιθέσεων υποδηλώνει σχέση με το εξωτερικό, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχουν αποδείξεις μέχρι στιγμής που να τις συνδέουν άμεσα με το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε.

«Είναι ωστόσο εύλογο οι επιθέσεις να είχαν ως πηγή έμπνευσης τις τακτικές και την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v