Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκη της Apple στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους φόρους 13 δισ.

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις της Ιρλανδίας στην κατασκευάστρια των iPhone δεν ήταν «παράνομη κρατική ενίσχυση».

Νίκη της Apple στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους φόρους 13 δισ.

Η Apple κέρδισε μια κρίσιμη μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κόντρα στην Κομισιόν. Το θέμα αφορά τα 13 δισ. ευρώ φόρων τα οποία ζήτησαν οι Βρυξέλλες να πληρώσει η πολυεθνική, επικαλούμενες ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις που έκανε η Ιρλανδία ειδικά για την Apple συνιστούσαν «κρατική ενίσχυση».

Η απόφαση, σημειώνει το Bloomberg, είναι ένα σοβαρό χτύπημα για την αρμόδια επίτροπο Margrethe Vestager και τις προσπάθειες να πληρώνουν περισσότερους φόρους οι πολυεθνικές.

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις της Ιρλανδίας με την κατασκευάστρια των iPhone δεν ήταν «παράνομη κρατική ενίσχυση».

Επί της απόφασης μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στον Αύγουστο του 2016 στο συμπέρασμα ότι η ιρλανδική κυβέρνηση χορήγησε παράνομα φορολογικά οφέλη στην Apple και έδωσε εντολή να πληρώσει η εταιρεία 13 δισ. ευρώ.

Εκείνη την εποχή, η Κομισιόν δήλωσε ότι η Ιρλανδία επέτρεψε στην Apple να πληρώσει «σημαντικά λιγότερους φόρους από ό,τι άλλες επιχειρήσεις, για πολλά χρόνια», κάτι που σήμαινε ότι η αμερικανική εταιρεία είχε τη δυνατότητα να καταβάλει πραγματικό συντελεστή εταιρικού φόρου 1% επί των ευρωπαϊκών κερδών της το 2003, το οποίο μειώθηκε στο 0,005% το 2014.

Η ιρλανδική κυβέρνηση και η Apple αποφάσισαν να προσφύγουν κατά της απόφασης της Επιτροπής, με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι η εντολή αποπληρωμής φόρων «αψηφά την πραγματικότητα και την κοινή λογική».

Συνεχίζει τον φορολογικό αγώνα η ΕΕ

Η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Margrethe Vestager δεσμεύθηκε την Τετάρτη να συνεχίσει τον αγώνα της ενάντια στα φορολογικά μέτρα που χρησιμοποιούνται από πολυεθνικές.

«Η σημερινή απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου ακυρώνει την απόφαση που εξέδωσε η Επιτροπή τον Αύγουστο του 2016, σύμφωνα με την οποία η Ιρλανδία χορήγησε παράνομη κρατική ενίσχυση στην Apple μέσω επιλεκτικών φορολογικών ελαφρύνσεων. Θα μελετήσουμε προσεκτικά την απόφαση του Δικαστηρίου και θα εξετάσουμε πιθανά επόμενα βήματα. Η απόφαση της Επιτροπής αφορούσε δύο φορολογικές αποφάσεις που εξέδωσε η Ιρλανδία σχετικά με την Apple, οι οποίες προσδιόριζαν το φορολογητέο κέρδος των δύο ιρλανδικών θυγατρικών της Apple στην Ιρλανδία μεταξύ των ετών 1991 και 2015. Ως αποτέλεσμα των αποφάσεων, για παράδειγμα, το 2011, η ιρλανδική θυγατρική της Apple κατέγραψε ευρωπαϊκά κέρδη ύψους 22 δισ. δολαρίων ΗΠΑ (περίπου 16 δισ. ευρώ), αλλά βάσει των όρων της φορολογικής απόφασης, μόνο ποσό περίπου 50 εκατ. ευρώ θεωρήθηκε φορολογητέο στην Ιρλανδία. Η Επιτροπή είναι προσηλωμένη στον στόχο όλες οι εταιρείες να καταβάλλουν το μερίδιο φόρων που τους αναλογεί. Η παροχή από τα κράτη μέλη σε ορισμένες πολυεθνικές φορολογικών πλεονεκτημάτων που δεν είναι διαθέσιμα στους ανταγωνιστές τους βλάπτει τον θεμιτό ανταγωνισμό στην ΕΕ. Στερεί επίσης από τα δημόσια ταμεία και από τους πολίτες πόρους που είναι απαραίτητοι για επενδύσεις, οι οποίες είναι ακόμη πιο αναγκαίες σε καιρούς κρίσης. Σε προηγούμενες αποφάσεις σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση της Fiat στο Λουξεμβούργο και της Starbucks στις Κάτω Χώρες, το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι, ενώ τα κράτη μέλη έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό της νομοθεσίας τους σχετικά με την άμεση φορολογία, πρέπει να την ασκούν σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Επιπλέον, το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την προσέγγιση που ακολούθησε η Επιτροπή αξιολογώντας κατά πόσον ένα μέτρο είναι επιλεκτικό και κατά πόσον οι συναλλαγές μεταξύ εταιρειών του ιδίου ομίλου δημιουργούν πλεονέκτημα βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις σύμφωνα με τη λεγόμενη "προσέγγιση ίσων αποστάσεων". Η Επιτροπή θα συνεχίσει να εξετάζει τα μέτρα επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις για να αξιολογήσει κατά πόσον οδηγούν σε παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Ταυτόχρονα, η επιβολή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις πρέπει να συμβαδίζει με την αλλαγή της φιλοσοφίας των εταιρειών και με κατάλληλη νομοθεσία για την κάλυψη των νομοθετικών κενών και τη διασφάλιση της διαφάνειας. Έχουμε ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να επιτύχουμε τον στόχο μας» τόνισε σε δήλωση της η κα. Vestager.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v