Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν: Εχουμε την ισχύ να απορρίψουμε ανήθικους χάρτες

H Ελλάδα είτε θα καταλάβει τη γλώσσα της πολιτικής και της διπλωματίας, είτε θα έχει οδυνηρές εμπειρίες στο πεδίο της μάχης, προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ερντογάν: Εχουμε την ισχύ να απορρίψουμε ανήθικους χάρτες

Διατηρεί την ακραία ρητορική των τελευταίων ημερών ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. 

«Θα καταλάβουν ότι η Τουρκία έχει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική να απαλλαγεί από ανήθικους χάρτες και έγγραφα που επιβάλλονται από άλλους» υπογράμμισε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο κ. Ερντογάν στα εγκαίνια νοσοκομείου. 

H Ελλάδα είτε θα καταλάβει τη γλώσσα της πολιτικής και της διπλωματίας, είτε θα έχει οδυνηρές εμπειρίες στο πεδίο της μάχης, προειδοποίησε.

Nωρίτερα το Σάββατο ο κ. Ερντογάν είχε προβεί σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις.

«Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας, ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν από αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Πέτσας: Τρίπτυχο για τα εξοπλιστικά προγράμματα

Ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσει ένα τρίπτυχο που αφορά εξοπλιστικά προγράμματα, ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και του έμψυχου δυναμικού, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Έχουμε ένα τρίπτυχο για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας. Το πρώτο είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα, το δεύτερο είναι η ενίσχυση στο έμψυχο δυναμικό και το τρίτο έχει να κάνει με την ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία έχει και σοβαρά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, καθώς προωθεί και την απασχόληση και την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη σε θέματα αιχμής. Αυτό το τρίπτυχο έρχεται να συμπληρώσει τις δραστηριότητες που έχουμε αναλάβει σε διπλωματικό επίπεδο, ώστε να καταλαβαίνουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», υπογράμμισε.

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια ημερομηνία για συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο. Από εκεί και πέρα είναι γνωστό ότι, όλο το τελευταίο διάστημα, συνομιλούμε με τους Γάλλους φίλους μας για θέματα που έχουν να κάνουν με τη στενότερη συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ αυτών, είναι και η ενίσχυση της αμυντικής μας συνεργασίας με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και τα εξοπλιστικά προγράμματα».

Ανέφερε ότι το περιεχόμενο της επιστολής του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες που αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκιάς και θα δοθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας, θα γίνει γνωστό τις επόμενες μέρες. Τόνισε, δε, ότι το μήνυμα της Ελλάδας προς την Άγκυρα είναι ξεκάθαρο, «τελειώνουν οι προκλήσεις αρχίζουν οι συζητήσεις». Επανέλαβε, επίσης, ότι το μόνο θέμα που είναι προς διευθέτηση είναι το αυτό των θαλασσίων ζωνών.

Για τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τις δηλώσεις του που προκάλεσαν σύγχυση, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι ήταν μια κίνηση που δεν έπρεπε να γίνει για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις.

«Η κίνηση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ που μιλούσε για δήθεν συμφωνία δεν έπρεπε να γίνει. Έπρεπε να παραμείνει στο τεχνικό επίπεδο όπως ήταν η πρότασή του και όχι να δημιουργούνται εντυπώσεις είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό», τόνισε.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι όποιος κατέχει δημόσια αξιώματα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει το αξίωμα, το οποίο κατέχει. Και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κατέχει ένα μεγάλο αξίωμα. Εμείς συνεχίζουμε σταθερά να επισημαίνουμε ότι το μόνο θέμα που έχουμε προς διευθέτηση είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v