Φάουτσι: Προετοιμαστείτε για δύσκολο χειμώνα

Μαύρα σενάρια από τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ. «Θα είναι δύσκολο… μην υποτιμάτε τις δυνατότητες αυτής της πανδημίας». Ο παραλληλισμός με την πανδημία του AIDS τη δεκαετία του ’80.

Φάουτσι: Προετοιμαστείτε για δύσκολο χειμώνα

Μπορεί ο κόσμος να είναι και επίσημα σε πανδημία κορωνοϊού εδώ και έξι μήνες, αλλά ο Αμερικανός επικεφαλής των λοιμωξιολόγων Αντονι Φάουτσι προειδοποιεί ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. «Πρέπει να κάνουμε υπομονή, να περάσει αυτό το φθινόπωρο και ο χειμώνας, δεν θα είναι καθόλου εύκολο», τόνισε ο κ. Φάουτσι

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Νόσων περιέγραψε την εμπειρία του στην καταπολέμηση της επιδημίας του AIDS τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, που ξεκίνησε με λίγες περιπτώσεις και προκάλεσε εκατομμύρια θανάτων, μολύνοντας πάνω από 70 εκατ. ανθρώπους τις επόμενες δεκαετίες.

«Το έχουμε ξαναζήσει», είπε. «Μην υποτιμάτε ποτέ τις δυνατότητες αυτής της πανδημίας. Και μην προσπαθείτε να δείτε τη θετική πλευρά των πραγμάτων», προειδοποίησε.

Ο κ. Φάουτσι είπε ότι διαφωνεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι η χώρα είναι στην τελική ευθεία για να ξεπεράσει την πανδημία. «Λυπάμαι αλλά θα πρέπει να διαφωνήσω», τόνισε, κάνοντας λόγο για «ενοχλητικά» στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι στις ΗΠΑ καταγράφονται περί τις 40.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Προειδοποίησε επίσης και για ενδεχόμενη εκτίναξη των κρουσμάτων μετά την αργία της Labor Day.

Ο λοιμωξιολόγος εξέφρασε την ανησυχία του για τον «απαράδεκτα υψηλό» αριθμό κρουσμάτων στις ΗΠΑ καθώς η χώρα εισέρχεται στην περίοδο της εποχικής γρίπης. Όπως είπε, θα πρέπει τα ημερήσια κρούσματα να υποχωρήσουν κάτω από τις 10.000 ημερησίως, πριν η γρίπη αρχίσει να δείχνει τη δυναμική της τον Οκτώβριο.

«Κοιτάζω συνεχώς τις καμπύλες και απογοητεύομαι για το γεγονός ότι δεν έχουμε υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα», είπε.

Η γρίπη δεν είναι η μόνη συνθήκη που περιπλέκει την κατάσταση το φθινόπωρο. Καθώς κρυώνει ο καιρός, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να κινούνται σε εσωτερικούς χώρους για εργασία, εστίαση και κοινωνικές επαφές, μια «κατάσταση που αυξάνει τις αβεβαιότητες», όπως είπε. Είναι πιο δύσκολο να τηρήσουμε τις κοινωνικές αποστάσεις σε κλειστούς χώρους. «Οι άνθρωποι θα περνούν περισσότερο χρόνο εντός κλειστών χώρων και αυτό δεν είναι καλή είδηση για την αντιμετώπιση του ιού», σημείωσε.

Ερευνα του αμερικανικού CDC διαπίστωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι από τους ανθρώπους που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, η πιθανότητα να είχαν δειπνήσει σε εστιατόριο πρόσφατα ήταν διπλάσια σε σχέση με αυτούς που διαγνώστηκαν αρνητικοί στον ιό. Ο Φάουτσι δήλωνε τον Ιούλιο ότι δεν πρόκειται να δειπνήσει σε εστιατόριο, είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο.

Παρά το γεγονός ότι είπε πως είναι νωρίς για να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, ο Φάουτσι παρατήρησε ότι οι δοκιμές των εμβολίων «εξελίσσονται πολύ καλά», επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι ένα εμβόλιο ίσως είναι έτοιμο προς τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2021.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v