Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πυρηνικά όπλα σχεδιάζει να αναπτύξει ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης στέλνει "σήμα" στον Τζο Μπάιντεν πως η Πιονγκγιάνγκ θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση.

Νέα πυρηνικά όπλα σχεδιάζει να αναπτύξει ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε «σήμα» πως σχεδιάζει να αναπτύξει νέα πυρηνικά όπλα, ενώ περιέγραψε τις ΗΠΑ ως τον «μεγαλύτερο εχθρό» της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως αναφέρουν οι FT, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε πως ο Κιμ συγκάλεσε κορυφαίους πολιτικούς αξιωματούχους στην Πιονγκγιάνγκ, στους οποίους είπε πως «οι δραστηριότητες εξωτερικής πολιτικής μας για τη συνέχεια θα πρέπει να επικεντρωθούν στη συγκράτηση και καθυπόταξη των ΗΠΑ, του βασικού εμποδίου και μεγαλύτερου εχθρού της επαναστατικής μας ανάπτυξης».

Ξεχωριστά, από τα κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας μεταδόθηκε πως το καθεστώς Κιμ έχει ανακοινώσει σειρά σχεδίων για ανάπτυξη όπλων, περιλαμβανομένων μικρότερης εμβέλειας «τακτικών» πυρηνικών όπλων, ένα νέο πυρηνικό υποβρύχιο καθώς και υπερηχητικούς πυραύλους.

Αναλυτές προειδοποιούν πως η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας αποτελεί βασική πρόκληση εξωτερικής πολιτικής για τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ήδη να αντιμετωπίσει πρωτοφανή εσωτερικά προβλήματα και μια ταραχώδη μετάβαση εξουσίας.

Σημειώνουν πως πρόκειται για «ξεκάθαρο σήμα» του Κιμ προς τον Μπάιντεν πως η Βόρεια Κορέα θα παραμείνει δύσκολη πρόκληση, ασχέτως αν η νέα κυβέρνηση θα επιλέξει να βάλει σε προτεραιότητα την βορειοκορεατική απειλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v