Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HΠΑ: Επιπλέον έσοδα $2,5 τρισ. προβλέπει το φορολογικό σχέδιο Μπάιντεν

Στο 28% από 21% αυξάνεται ο εταιρικό φόρος, ενώ καταργούνται κίνητρα για μεταφορά κερδών στο εξωτερικό. Πρέπει να βάλουμε τέλος στην «παγκόσμια κούρσα προς τα κάτω», τόνισε η ΥΠΟΙΚ, Τζάνετ Γέλεν.

HΠΑ: Επιπλέον έσοδα $2,5 τρισ. προβλέπει το φορολογικό σχέδιο Μπάιντεν

H κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε το σχέδιο της για τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των επιχειρήσεων την Τετάρτη, με στόχο την άντληση επιπλέον 2,5 τρισ. δολαρίων σε 15 χρόνια.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν σε βάθος δεκαετίας 2 τρισ. δολάρια από κέρδη αμερικανικών εταιρειών που ως τώρα δηλώνονταν στο εξωτερικό.

Η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι το σχέδιο θα βάλει τέλος στην «παγκόσμια κούρσα προς τα κάτω» στη φορολόγηση των εταιρικών κερδών. «Τα έσοδα από φόρους βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο πολλών γενιών. Αν συνεχίσουν να υποχωρούν, θα έχουμε λιγότερα χρήματα να επενδύσουμε σε δρόμους, γέφυρες, ευρυζωνικές συνδέσεις και R&D» τόνισε.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, ο εταιρικός φόρος θα αυξηθεί στο 28% από 21% που βρισκόταν επί Τραμπ. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση Μπάιντεν, η αύξηση του εταιρικού φόρου θα βοηθήσει στη μείωση των ανισοτήτων.

Την ίδια στιγμή προβλέπεται παγκόσμιος ελάχιστος φόρος 21% για τα κέρδη των πολυεθνικών. Το σχέδιο καταργεί παράλληα μια σειρά από κίνητρα για τη μεταφορά κερδών στο εξωτερικό μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Το σχέδιο του Μπάιντεν προτείνει επίσης την κατάργηση των επιδοτήσεων για τις πετρελαϊκές εταιρείες και την καθιέρωση φορολογικών κινήτρων για την «πράσινη» ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο