Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπίτι στην Ιταλία με κόστος από... 1 ευρώ

Τη στιγμή που οι τιμές στην αγορά κατοικίας βρίσκονται διεθνώς σε επίπεδα ρεκόρ κάποια ιταλικά χωριά προσφέρουν σπίτια που κοστίζουν όσο ένα... εσπρέσο. Η ρηξικέλευθη ιδέα ενός βουλευτή και οι όροι για τους αγοραστές.

Σπίτι στην Ιταλία με κόστος από... 1 ευρώ

Έχουν περάσει ήδη πάνω από δέκα χρόνια από τότε που ο πρώην βουλευτής Βιτόριο Σγκάρμπι πρότεινε μια ρηξικέλευθη λύση για να αντιμετωπιστεί η ερήμωση της ιταλικής υπαίθρου.

Εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, οι νέοι της Ιταλίας εγκαταλείπουν την επαρχία για εγκατασταθούν σε μεγάλες πόλεις ή σε κάποια χώρα του εξωτερικού, μια τάση που επιταχύνθηκε τη δεκαετία του 1950 και από τότε δεν έχει αναστραφεί. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ένα εκατομμύριο Ιταλοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην ύπαιθρο.

Ο Σγκάρμπι πρότεινε ως λύση να παραχωρούνται οι εγκαταλελειμμένες κατοικίες στα χωριά και τις πόλεις της επαρχίας έναντι συμβολικού αντιτίμου. Αν και έπρεπε να περάσει κάποιος καιρός μέχρι να πειστούν οι δήμαρχοι και οι ιδιοκτήτες, τελικά 34 χωριά και πόλεις σε όλη τη χώρα προσφέρουν κατοικίες έναντι 1 ευρώ.

Όπως μεταδίδει η Telegraph, πάνω από τα μισά σπίτια του 1 ευρώ βρίσκονται στη Σικελία. Πρόκειται για μια από τις πιο φτωχές περιοχές της Ιταλίας, όπου η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 48,3%. Οι περισσότεροι οικισμοί της χώρας ελπίζουν να προσελκύσουν νεαρούς Ιταλούς, αλλά οι δήμαρχοι των 20 πόλεων της Σικελίας που προσφέρουν κατοικίες με 1 ευρώ δεν ενδιαφέρονται ούτε για την ηλικία, ούτε για την προέλευση των αγοραστών.

Έχοντας χάσει το ένα τρίτο του πληθυσμού του, το χωριό Σαμπούκα στη Σικελία έβαλε το 2019 σε δημοπρασία 16 κατοικίες, με εναρκτήρια τιμή πώλησης το 1 ευρώ. Η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου. Μέσα σε 48 ώρες, το γραφείο του δημάρχου είχε λάβει 38.000 ειδοποιήσεις. Πάνω από 100.000 email είχαν σταλεί στον δήμο όταν τα σπίτια είχαν βρει πλέον νέους ιδιοκτήτες από όλον τον κόσμο – το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, το Ντουμπάι, την Ιορδανία. Περίπου τα μισά πουλήθηκαν για 1 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα δημοπρατήθηκαν για μερικές χιλιάδες ευρώ. Σχεδόν 100 ξένοι οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να αποκτήσουν κάποια κατοικία κατά τη διάρκεια τη δημοπρασίας, αγόρασαν 90 ακόμα σπίτια στην περιοχή με κάτω από 10.000 ευρώ.

Η επιτυχία αυτή παρακίνησε τις κωμοπόλεις και τα χωριά σε ολόκληρο το νησί να αναλάβουν δράση, με το Μουσομέλι των 11.000 κατοίκων να έχει πουλήσει ήδη 50 σπίτια του 1 ευρώ σε ξένους. «Σε αυτή την πόλη έχουμε πολλά κτίρια χωρίς ανθρώπους μέσα» δήλωσε στην Telegraph, ο Τότι Νιγκρέλι, ο αντιδήμαρχος του Μουσομέλι. «Αλλά μόνο στο ιστορικό κέντρο. Στους ντόπιους δεν αρέσουν αυτά τα μικρά, παλιά σπίτια. Θέλουν να έχουν κλιματισμό, να έχουν μεγάλα δωμάτια. Βασικά, θέλουν να οδηγούν παντού και να παρκάρουν μπροστά από την εξώπορτά τους» πρόσθεσε.

Όλα τα προγράμματα αγοράς κατοικιών με 1 ευρώ περιλαμβάνουν πολλούς όρους, αλλά στο Μουσομέλι είναι πιο χαλαροί από σχεδόν οπουδήποτε αλλού. Οι αγοραστές μπορούν να κάνουν ότι θέλουν στο εσωτερικό της κατοικίας, αλλά η εξωτερική όψη πρέπει να διατηρεί την αρχική αισθητική. Πρέπει να καταθέσουν εγγύηση 5.000 ευρώ στο δημαρχείο, την οποία θα πάρουν πίσω στο ακέραιο αν ολοκληρώσουν την ανακαίνιση εντός τριών ετών. Είναι μια ασφάλεια ενάντια σε κερδοσκόπους που θα αγόραζαν όλες τις κατοικίες του 1 ευρώ χωρίς να τις κάνουν τίποτα.

«Όλοι χαίρονται να έχουν τους ξένους τους» τόνισε ο κ. Νιγκρέλι. «Γιατί όχι; Φέρνουν νέα ζωή στο ιστορικό κέντρο, και φυσικά φέρνουν νέες δουλειές» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v