Η επανάσταση της Υγείας!

Όλα δείχνουν πως μετά τις ριζικές ανατροπές της πανδημίας, η Υγεία είναι και πάλι σε μετάβαση, σηματοδοτώντας ευρύτερες «επαναστατικές» αλλαγές και για άλλους τομείς.

Η επανάσταση της Υγείας!
  • Γιώργος Παπανικολάου

Μία μείζων υγειονομική κρίση, η πανδημία του κορωνοϊού, άλλαξε τη ζωή μας, φέρνοντας οδύνη και ψυχολογική πίεση για την ασθένεια και τις απώλειες ζωών. Μας ενέταξε παράλληλα (ακούσια ή εκούσια) σε έναν κοινωνικό διάλογο, ο οποίος αγγίζει συχνά τα όρια του κοινωνικού διχασμού.

Όμως, μέσα στο σκοτάδι του φόβου και της ανησυχίας, αναδείχθηκαν και θετικά στοιχεία. Στο όνομα της δημόσιας υγείας, κινητοποιήθηκαν επιστήμονες, εταιρείες και κράτη. Σε χρόνο-ρεκόρ διατέθηκαν στην ανθρωπότητα μέσα άμυνας, τα οποία μπόρεσαν να υπάρξουν χάρη στην τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί, μεταξύ άλλων, στις βιοϊατρικές επιστήμες.

Η υγειονομική κρίση επιτάχυνε και την υλοποίηση σχεδιασμών για ένα νέο μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης. Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ, τα οργανωμένα κράτη βρέθηκαν να ακολουθούν μία εργώδη διαδικασία προσαρμογής (όχι μόνο υγειονομικά) στη νέα πραγματικότητα.

Σημειολογικά, ο τομέας της Υγείας αποτέλεσε στην Ελλάδα την αιχμή της μετάβασης στη νέα αυτή πραγματικότητα. Μην ξεχνάμε πως η ψηφιακή πλατφόρμα εμβολιασμού έκανε εφικτό ένα εγχείρημα που δύσκολα θα μπορούσε να υλοποιηθεί… «υπό φυσιολογικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας». Από τότε, η έννοια «πλατφόρμα» βρίσκεται πλέον στην καθημερινότητά μας.

Όλα δείχνουν πως η Υγεία είναι και πάλι σε μετάβαση, σηματοδοτώντας ευρύτερες «επαναστατικές» αλλαγές και για άλλους τομείς. Αυτή τη φορά, με μία άλλη «πλατφόρμα», τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, στον οποίο θα περιέχεται το πλήρες ιατρικό ιστορικό κάθε Έλληνα. Στην εφαρμογή MyHealth θα περιληφθούν ψηφιακά βεβαιώσεις νοσηλείας και διαγνωστικές εξετάσεις, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι Υπουργοί Υγείας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Στη φετινή έκδοση του «Health & Care», επιχειρούμε να αποτυπώσουμε την εικόνα των αλλαγών που συντελούνται. Με αυτό το δεδομένο, το αφιέρωμα εστιάζει στην καινοτομία και στην ψηφιακή επανάσταση, με αιχμή την Υγεία. Παράγοντες της Πολιτείας, διαπρεπή μέλη της επιστημονικής κοινότητας και εκπρόσωποι της αγοράς περιγράφουν το νέο πλαίσιο και δίνουν το στίγμα των αλλαγών, τις οποίες η πανδημία έχει καταστήσει αδήριτη ανάγκη.

*Ο κ. Γιώργος Παπανικολάου είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Media2day Εκδοτική

v