Νίκησε τον φόβο του στίγματος!

Με σύνθημα #ZeroStigma, η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences Ελλάδας όχι μόνο ενημερώνει αλλά και καταπολεμά στην πράξη τον φόβο και τον στιγματισμό που περιβάλλει την εξέταση για τη διάγνωση της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός HIV.

Νίκησε τον φόβο του στίγματος!

Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα AIDS, και τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ανακάλυψη του ιού HIV, η Gilead Sciences Ελλάδας με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και σε συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint άδραξε την ευκαιρία για να αναδείξει την αξία της εξέτασης για τη διάγνωση της HIV λοίμωξης, δίνοντας στον καθένα την ευκαιρία να γνωρίζει αν έχει μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί το AIDS.

Εκείνη τη μέρα, από τις 11:00 π.μ. έως τις 15:00 μ.μ., σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία Μοναστηρακίου, εκατοντάδες πολίτες εύκολα και γρήγορα υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό έλεγχο, δίνοντας μια σταγόνα αίμα στο εξειδικευμένο προσωπικό του Checkpoint. Παράλληλα, εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, του δημοσιογραφικού, καλλιτεχνικού και ιατρικού χώρου προσήλθαν για να υποστηρίξουν τη δράση και να κάνουν το τεστ για τον HIV, στέλνοντας το μήνυμα πως ο ιός μάς αφορά όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλετικής καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Στο πλαίσιο του #ZeroStigma, οι πίσω όψεις αστικών λεωφορείων που διασχίζουν καθημερινά τους δρόμους της Αθήνας, οι προθήκες των στάσεων, οι συρμοί και οι στάσεις του μετρό ντύθηκαν με τα εικαστικά της καμπάνιας διαδίδοντας με έξυπνο τρόπο το μήνυμα του αποστιγματισμού της εξέτασης για τον HIV. Ύστερα από ευγενική παραχώρηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, η Πύλη του Αδριανού φωταγωγήθηκε με κόκκινο χρώμα, αναγνωρίζοντας τον ανθρωπιστικό και συμβολικό χαρακτήρα της δράσης.

Τη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης #ZeroStigma, που έφερε κοντά την ιατρική κοινότητα, τους ασθενείς, την Πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι Βασίλης Οικονόμου, Θανάσης Κοντογεώργης, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Γιάννης Κεχρής, Γιώργος Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, Κατερίνα Γκαγκάκη, Γιώργος Παπαδάκης, Φοίβος Παπαδάκης, Ρίτσα Μπιζόγλη, Κατερίνα Διδασκάλου, Λεωνίδας Κακούρης, Γιώργος Καραμίχος, Δημήτρης Μοθωναίος, Στέλιος Παρλιάρος, Νίκη Λυμπεράκη, Σταύρος Θεοδωράκης, Γωγώ Μπρέμπου κ.ά.

«Η επιστήμη, τα τελευταία 40 χρόνια, έχει πετύχει θεαματική πρόοδο στην αντιμετώπιση της λοίμωξης HIV. Το AIDS, μια ασθένεια που κάποτε οδηγούσε τον ασθενή στον θάνατο, χάρη στις καινοτόμες αντιρετροϊκές αγωγές σήμερα είναι πια μια χρόνια νόσος, με τους πάσχοντες να απολαμβάνουν μια φυσιολογική καθημερινότητα με καλή ποιότητα ζωής. Οι απλές και αποτελεσματικές αυτές θεραπείες καθιστούν το ιικό φορτίο μη ανιχνεύσιμο και τη νόσο μη μεταδοτική. Όμως, το κοινωνικό στίγμα, ο φόβος και η άγνοια εξακολουθούν να περιβάλλουν τον ιό HIV.

Η Gilead Sciences Ελλάδας διαχρονικά στηρίζει την προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον HIV. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, συνδράμουμε ενεργά στον κοινωνικό αποστιγματισμό των ανθρώπων που ζουν με τη λοίμωξη HIV, καλώντας όλους να κάνουν μια απλή και ανώδυνη εξέταση», δήλωσε σχετικά o κ. Σάββας Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδας και Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι η Gilead Sciences είναι μια πρωτοπόρος βιοφαρμακευτική εταιρεία, η οποία ερευνά και αναπτύσσει καινοτόμες θεραπείες σε τομείς με σημαντικά θεραπευτικά κενά. Αποστολή της εταιρείας είναι να προάγει τη θεραπευτική φροντίδα των ανθρώπων που πάσχουν από ασθένειες απειλητικές για τη ζωή σε όλο τον κόσμο. Η Gilead δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 35 χώρες ανά τον κόσμο, με έδρα το Foster City της Καλιφόρνια.

 

v