Η DEMO πρωταγωνιστεί και στη βιοτεχνολογία!

Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ανοίγει η φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ: επενδύει στη βιοτεχνολογία για πρώτη φορά στην Ελλάδα και εντάσσεται στη λίγκα των διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη και την παραγωγή βιοτεχνολογικών φαρμάκων.

Η DEMO πρωταγωνιστεί και στη βιοτεχνολογία!

Οι σημαντικότερες εφαρμογές της βιοτεχνολογίας είναι αναμφισβήτητα αυτές που σχετίζονται με την υγεία και τα επιτεύγματα σε αυτόν τον τομέα διεθνώς είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Βιοτεχνολογικά θεραπευτικά φαρμακευτικά προϊόντα μονοκλωνικών αντισωμάτων, ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες και ορμόνες χορηγούνται πλέον ως κύριες θεραπευτικές επιλογές στη θεραπεία του καρκίνου, αυτοάνοσων νοσημάτων, λοιμωδών νοσημάτων, νοσημάτων του αναπνευστικού και του νευρικού συστήματος, κληρονομικών και σπάνιων νοσημάτων κ.ά. Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο διαβίωσης των ασθενών με χρόνιες και, μέχρι πρόσφατα, ανίατες ασθένειες έχει βελτιωθεί δραστικά σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Παγκοσμίως, οι εταιρείες βιοτεχνολογίας, οι οποίες αναπτύσσουν ή παράγουν βιοτεχνολογικά θεραπευτικά προϊόντα είναι πολύ λίγες και ακόμα λιγότερες αυτές που δεν ανήκουν στον χώρο των λεγόμενων «πολυεθνικών».

H χώρα μας υπολείπεται σημαντικά της υπόλοιπης Ευρώπης, καθώς η όποια δραστηριότητα αναφορικά με την άμεση βιομηχανική ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών φαρμακευτικών θεραπευτικών προϊόντων είναι ουσιαστικά μηδενική. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα στερείται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πολλαπλά οφέλη που θα μπορούσε να συνεισφέρει ο τομέας της βιοτεχνολογίας στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Το γεγονός ότι η χώρα μας έμεινε πίσω από τις εξελίξεις στη βιοτεχνολογία την ώρα που σε άλλες χώρες έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά, προκάλεσε αφενός έλλειμμα τεχνογνωσίας, αφετέρου τη φυγή στο εξωτερικό όσων επιστημόνων ήθελαν να ασχοληθούν και να εργαστούν στον τομέα αυτό. Επιπλέον, η σοβούσα ακόμα πανδημία της νόσου Covid-19 και οι ελλείψεις που παρατηρήθηκαν και συνεχίζουν να παρατηρούνται ανά την υφήλιο ακόμα και σε βασικά φάρμακα, όπως αυτά καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατέδειξαν τη μεγάλη σημασία που έχει η τοπική παραγωγή φαρμάκων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών υγείας που αφορούν τον γενικό πληθυσμό.

Στη λίστα των βασικών φαρμάκων του ΠΟΥ ήδη έχουν ενταχθεί βιολογικά θεραπευτικά προϊόντα, ενώ καθώς οι βιολογικές θεραπείες αποτελούν μέρος της πρότυπης περίθαλψης για όλο και περισσότερες ασθένειες, πιθανές ελλείψεις τέτοιων φαρμάκων στο μέλλον θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο στο σύστημα υγείας συνολικά όσο και στους ασθενείς σε προσωπικό επίπεδο.

Η DEMO, μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις, επενδύει σήμερα στρατηγικά στη δημιουργία υποδομών που θα εδραιώσουν την παρουσία της στον χώρο της βιοτεχνολογίας, ενώ παράλληλα, τοποθετούν την Ελλάδα στη μικρή ομάδα χωρών με δυνατότητα παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμάκων και διαμορφώνουν ένα ελκυστικό επιστημονικό περιβάλλον για την προσέλκυση νέων Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό:

• Θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας στο Κρυονέρι Αττικής, στο οποίο θα εγκατασταθούν τα Εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων, καθώς και πιλοτική μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες.

• Στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας θα δημιουργήσει Βιο-Ακαδημία Φαρμάκων. Ομάδα επιστημόνων από το εξωτερικό, με τεχνογνωσία, θα αναλάβει να εκπαιδεύσει τους νέους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της χώρας μας, ώστε να γίνουν ο θύλακας Έρευνας και Ανάπτυξης στη νέα αυτή τεχνολογία. Η έναρξη της Βιο-Ακαδημίας προβλέπεται με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, ενώ οι επιστήμονες από το εξωτερικό έχουν ήδη αρχίσει να προσλαμβάνονται για τον σκοπό αυτό, καθώς και για τον σχεδιασμό της συνολικής εγκατάστασης. Όταν ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις στο τέλος του 2022 και εκπαιδευθεί το ανθρώπινο δυναμικό, η DEMO σχεδιάζει την έναρξη Έρευνας και Ανάπτυξης 3 μονοκλωνικών αντισωμάτων μέχρι το 2027, που αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά από το 2030 και μετά.

Με τις ανωτέρω επενδύσεις στη βιοτεχνολογία, η DEMO συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην εθνική οικονομία, καθώς δημιουργεί εκ του μηδενός τον ελληνικό κλάδο της Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων, συμβάλλει στο «Βrain Gain» της χώρας προσελκύοντας επιστημονικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης και δημιουργεί τους νέους επιστήμονες του μέλλοντος για την παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, οι ερευνητές της χώρας στον χώρο της υγείας θα μπορούν να δοκιμάσουν τις ιδέες τους σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής βιο-τεχνολογικών φαρμάκων, ενώ πολλές start up εταιρείες του εξωτερικού θα έχουν την δυνατότητα να παράξουν τις δοκιμαστικές τους παρτίδες για κλινικές μελέτες στην Ελλάδα. Έτσι, δίνουμε την ευκαιρία στη χώρα μας να αυξήσει τα έσοδά της και στον χώρο των κλινικών δοκιμών.

Οι επενδύσεις στη βιοτεχνολογία είναι μέρος του πολυδιάστατου επενδυτικού πλάνου της εταιρείας για τη χρονική περίοδο 2021-2027, ύψους 356 εκατ. ευρώ. Με αυτό το πλάνο, η DEMO έρχεται να θωρακίσει την Ευρώπη σε φάρμακα και ταυτόχρονα να βάλει την Ελλάδα στις νέες τεχνολογίες του φαρμάκου!

v