Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Fintech συνεργάτης και όχι ανταγωνιστής των τραπεζών

Αναδύεται σταδιακά ένα νέο μοντέλο, με τις Fintech περισσότερο να συνεργάζονται παρά να ανταγωνίζονται τις τράπεζες, τονίζει ο Πρόεδρος και CEO της Natech Θανάσης Ναυρόζογλου.

Το Fintech συνεργάτης και όχι ανταγωνιστής των τραπεζών
  • του Θανάση Ναυρόζογλου*

Η Natech αποτελεί μια εταιρεία που, ενώ βρίσκεται στην καρδιά του Fintech παράγοντας και προσφέροντας τεχνολογία στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, παράλληλα είναι και προμηθευτής τεχνολογιών υποδομής σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ένας ρόλος διττός, που σταδιακά όμως συγκλίνει.

Ο κλάδος του Fintech είναι πραγματικά ευμετάβλητος. Δύσκολα κάποιος μπορεί να προβλέψει την τάση που θα επικρατήσει, αφού οι τάσεις της αγοράς επηρεάζονται από μακροοικονομικά, τεχνολογικά, αλλά και πολιτικά δεδομένα.

Από την περίοδο της Covid-19 με τα περιοριστικά μέτρα, την υψηλή ρευστότητα, στον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία του 2022 ή τη χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης και του πολέμου στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη το 2023, το Fintech δέχτηκε ισχυρές πιέσεις, αλλά και ωθήσεις. Ωστόσο, ο κλάδος ήταν από εκείνους που συνεχίζουν να προσελκύουν επενδυτές και ισχυρές χρηματοδοτήσεις πρακτικά σε όλο τον κόσμο.

Παρά τις δυσκολίες, το μακροπρόθεσμο επιχείρημα συνολικά παραμένει ιδιαίτερα ισχυρό, κυρίως σε τομείς όπως οι πληρωμές και η λιανική τραπεζική, αφού τα παραδοσιακά τραπεζικά μοντέλα πασχίζουν να βρουν τον βηματισμό τους στους τομείς της προσωποποιημένης ψηφιακής εξυπηρέτησης και της ψηφιακής εμπειρίας.

Επιπλέον, σχήματα που ενισχύουν τη δημιουργία οικοσυστήματος μέσω πολλών παρόχων (platform & ecosystems) προσφέρονται σχεδόν αποκλειστικά από μοντέρνες ψηφιακές τράπεζες και σε περιορισμένη έκταση, αφήνοντας τον χώρο ακόμα σχετικά ανοιχτό για νέες ιδέες. Στη νέα πραγματικότητα του Fintech, οι τράπεζες παραμένουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όμως με ρόλο κάπως λιγότερο εστιασμένο στις συναλλαγές και κάπως περισσότερο δομικό και υποστηρικτικό ή συστημικό.

Αναδύεται σταδιακά έτσι ένα νέο μοντέλο, που οι Fintech περισσότερο συνεργάζονται παρά ανταγωνίζονται με τις τράπεζες. Εκεί είναι που εστιάζει και η Natech, με όραμα να παράσχει τεχνολογικές λύσεις που απελευθερώνουν τα ιδρύματα από τους όποιους περιορισμούς, όπως το μέγεθος τους ή oι τυχόν ρυθμιστικές απαιτήσεις, μέσα από λύσεις Software & Banking-as-a-Service- δραστηριότητες, που έχει ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη και την Αφρική και σύντομα στην Αμερική.

Το Fintech υπάρχει γιατί καθιστά την τραπεζική πιο προσιτή και κατανοητή προς όλους, ακόμα και όταν απευθύνεται στις ίδιες τις τράπεζες.

Στον τραπεζικό κλάδο η κοινή πεποίθηση είναι πως οι συναλλαγές απαιτείται να έχουν τα εξής τρία βασικά χαρακτηριστικά: ταχύτητα, ασφάλεια και χαμηλό κόστος, και να πλαισιώνονται από στοιχεία όπως η υψηλή διαθεσιμότητα, η καλή εμπειρία με προσωποποίηση και, φυσικά, η διαφάνεια προς τον πελάτη. Όμως, κανένας πάροχος δεν φαίνεται πως μπορεί σήμερα να εξασφαλίσει ηγετική θέση σε όλους αυτούς τους τομείς.

Συνεπώς τράπεζες, Fintechs και άλλοι πάροχοι πρέπει να συνεργαστούν ώστε να βελτιώσουν το προσφερόμενο προϊόν, υιοθετώντας ψηφιακά εργαλεία, με σύμμαχο και την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να μετασχηματίσουν το μοντέλο λειτουργίας τους και να είναι πιο αποτελεσματικές.

Ο μεγάλος εφιάλτης της επόμενης ημέρας φαίνεται πως είναι η κυβερνοασφάλεια και η ιδιοκτησία των δεδομένων- προβλήματα που δημιουργούν ανασφάλεια στους πελάτες και μαζί σημαντικές οικονομικές ζημιές στις τράπεζες. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία, τις αυτόματες διαδικασίες, τους ίδιους τους ανθρώπους και τις συνεργασίες.

Το Fintech παραμένει ζωντανό και ίσως πιο ενεργό και αναγκαίο από ποτέ. Ακριβώς γι’ αυτό η Natech σε συνεργασία και με την Τράπεζα Πειραιώς δημιουργεί μια νέα ψηφιακή τράπεζα, που θα έχει το σύνολο του τεχνολογικού υποβάθρου, για να ανταπεξέλθει στις μοντέρνες ανάγκες των νεότερων καταναλωτών, με τεχνολογία που αναπτύσσει η ίδια, δημιουργώντας μια νέα πλατφόρμα ψηφιακής τραπεζικής και προωθώντας τη λογική των συνεργασιών.

Με τη χρήση ανοιχτής τεχνολογίας ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλα πεδία, όπως το embedded finance και ευρύτερα το Banking-as-a-Service, η νέα υπό σύσταση τράπεζα οραματίζεται να δημιουργήσει ένα τραπεζικό οικοσύστημα, εστιάζοντας παράλληλα στη νεότερη γενιά των ανθρώπων που οι ιδιαίτερες ανάγκες τους και ο τρόπος ζωής τούς αφήνουν πρακτικά αποκλεισμένους από τον παραδοσιακό τραπεζικό χώρο.

Είναι ένα συναρπαστικό και συνάμα ιδιαίτερο εγχείρημα, που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του 2024.

* Ο κ. Θανάσης Ναυρόζογλου είναι Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Natech S.A.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v