Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «φάουλ» της Ευρώπης με τα εμβόλια και οι εναλλακτικές

Την αντίδραση ακόμα και του Παγκόσμιου Οργανισμού Φαρμάκων προκαλεί η μεγάλη καθυστέρηση της γηραιάς ηπείρου. Τα λάθη των Βρυξελλών και ποιες είναι οι επιλογές για τα κράτη μέλη. Γράφει ο Τ. Μίχας.

Το «φάουλ» της Ευρώπης με τα εμβόλια και οι εναλλακτικές

Στην πρώτη πολύ σοβαρή υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την ίδρυση της αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιπτώσεων και αντιμετωπίζει πλέον τα πυρά όλων.

Ετσι είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΠΟΥ έφτασε στο σημείο (2/04) να χαρακτηρίσει την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς στην Ευρώπη ως «απαράδεκτη». Στο ίδιο πλαίσιο η διευθύντρια του ΠΟΥ για Επείγουσες Περιπτώσεις στην Ευρώπη Derit Nitzan εξέφρασε την λύπη της λέγοντας «ότι μόλις πριν από πέντε εβδομάδες ο αριθμός των μολύνσεων στην Ευρώπη είχε πέσει σε κάτω από 1 εκατομμύριο την εβδομάδα ενώ σήμερα η κατάσταση είναι πολύ πιο ανησυχητική». Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Hans Kluge ζήτησε την κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών φραγμών της ΕΕ προκειμένου να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Στους 2,8 εκατομμύρια νεκρούς παγκοσμίως από την πανδημία μετά τον Δεκέμβριο του 2019 η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη θέση με πάνω από 958 χιλιάδες θανάτους ακολουθούμενη από την περιοχή «Λατινική Αμερική-Καραϊβική».

Η Ευρώπη στεγάζει το 12% του παγκοσμίου πληθυσμού και μέχρι τώρα έχει διαθέσει 152 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου εναντίον της Covid-19 δηλαδή το ένα τέταρτο των 596 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν διατεθεί παγκοσμίως. Στην Ευρώπη το 10% των κατοίκων έχουν δεχθεί την μία δόση του εμβολίου και μόλις το 4% και τις δύο.

Ομως ευθύνη για αυτή την τραγική κατάσταση δεν φέρουν μόνο οι υπεύθυνοι της ΕΕ. Τεράστια είναι και η ευθύνη των κυβερνήσεων των κυβερνήσεων των κρατών της ΕΕ που -με εξαίρεση την Ουγγαρία-δεν στρέφονται προς άλλες πηγές προμήθειας εμβολίων όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Ετσι, για παράδειγμα, είναι εντελώς ακατανόητη η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του ΜΕΡΑ25 σχετικά για το θέμα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κινηθεί ποτέ πίσω από την πλάτη της ΕΕ! Με άλλα λόγια κάθε ημέρα θα πρέπει να θρηνούμε νέα θύματα προκειμένου να ικανοποιηθούν τα σχέδια των ευρωγραφειοκρατών σχετικά με το «ευρωπαϊκό όραμα», την «ευρωπαϊκή ενοποίηση» και ανάλογα παραληρήματα.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία και η Κίνα σήμερα αποτελούν τους μεγαλύτερους προμηθευτές εμβολίων στην Λατινική Αμερική. Οπως δηλώνει η Alicia Barcena, διοικητική γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής για την Λατινική Αμερική (CEPAL):

«Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν δώσει προτεραιότητα στο να εμβολιάσουν τους δικούς τους πληθυσμούς και μετά τον υπόλοιπο κόσμο. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν δώσει προτεραιότητα στις εξαγωγές αντί να εμβολιάσουν τον δικό τους πληθυσμό. Σήμερα το 70% των δόσεων που κυκλοφορούν στην Λατινική Αμερική προέρχονται από την Κίνα και την Ρωσία, αυτή είναι η πραγματικότητα!».

Οπως συμφωνούν όλοι οι επιδημιολόγοι το μόνο αποτελεσματικό μέτρο πάταξης της πανδημίας είναι ο μέγιστος δυνατός εμβολιασμός του πληθυσμού. Αυτό είναι το ένα και μοναδικό «όραμα» που θα πρέπει να έχει και η ελληνική κυβέρνηση και όχι πως θα ικανοποιήσει τα βίτσια των ευρωπαϊκών ελίτ. Και αυτό σημαίνει την εισαγωγή εμβολίων ανεξάρτητα από τις προμήθειες της ΕΕ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v