Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές: Προγράμματα αντί τακτικισμών

Κατάλαβε ο πολιτικός κόσμος της χώρας το μήνυμα της κάλπης; Από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις του είναι μάλλον ασαφές και πάντως διαφέρουν οι αντιδράσεις από κόμμα σε κόμμα. Έχουμε ωστόσο ακόμη ένα μήνα μπροστά μας…

Εκλογές: Προγράμματα αντί τακτικισμών

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στον απόηχο της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, ορισμένα συμπεράσματα ως προς τα μηνύματα της κάλπης αποτελούν πλέον, εν πολλοίς, κοινή παραδοχή. Απολαμβάνουν, δηλαδή, μιας ευρύτερης αναγνώρισης εκ μέρους πολιτών και πολιτικών εκπροσώπων, ως προς την ερμηνεία τους.

Για παράδειγμα, ένα συμπέρασμα το οποίο πολλοί συμμερίζονται είναι ότι ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος ψήφισε με βάση, αφενός, την επιθυμία του για σταθερή διακυβέρνηση, αφετέρου, επί συγκεκριμένης προγραμματικής στόχευσης. Δεν ψήφισε, δηλαδή, κατά τρόπο αμιγώς ιδεολογικό, ή κομματικό, ή εντέλει «οπαδικό», αλλά βάσει των προγραμματικών θέσεων ενός εκάστου κόμματος. Όπως επίσης και στη βάση της μέχρι τούδε αξιολόγησης της πορείας τους, εντός και εκτός εξουσίας.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα επί του οποίου επίσης υπήρξε ευρεία αποδοχή ήταν ότι οι πολίτες καταψήφισαν την τοξικότητα και τον διχαστικό λόγο. Τάση εξάλλου που είχε διαφανεί και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η οποία διέφερε σημαντικά εκείνων του παρελθόντος, που είχαν χαρακτηριστεί, είτε από τις άνω και κάτω πλατείες, κατά το πρόσφατο παρελθόν, είτε από τις ιδιαίτερα μαζικές συγκεντρώσεις, τις αφίσες και τα σημαιάκια, κατά το απώτερο.

Μολονότι ο σχετικός κατάλογος δεν εξαντλείται εδώ, αποτελεί στοιχείο ενδιαφέροντος κατά πόσον τα πολιτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν σε αυτά τα μηνύματα ή εντέλει έδειξαν ότι τα προσμετρούν ενόψει και της νέας εκλογικής αντιπαράθεσης, την 25η Ιουνίου.

Στη Νέα Δημοκρατία, απάντηση ως προς αυτό λάβαμε από τα χείλη του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του προς τον Α. Παπαχελά στην Καθημερινή της Κυριακής υποστήριξε ότι ένα από τα μηνύματα που έλαβε από το αποτέλεσμα της κάλπης είναι πως «όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη εγώ ο ίδιος να είμαι προσγειωμένος, σεμνός, να τιμήσω την εμπιστοσύνη των πολιτών. Να αποφύγω και λάθη τα οποία μπορεί να έγιναν στην πρώτη περίοδο. Άλλωστε, αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει ασύδοτη αλλά αποτελεσματική κυβέρνηση».

Πλέον, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «ξέρω τι ζητάνε από εμάς οι πολίτες», το οποίο είναι, κατά τον ίδιο, «πατήστε περισσότερο γκάζι» ως προς τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές που προωθεί η ΝΔ. Σύμφωνοι, θα απαντήσουμε, έχοντας κατά νου ότι στην κάλπη, δίχως αμφιβολία, επιβραβεύτηκε το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στην αντιπέρα όχθη, στον ΣΥΡΙΖΑ, η τελευταία εβδομάδα αναλώθηκε μάλλον σε αναστοχασμό. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας εντόπισε τρία αίτια για το ιδιαίτερα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτον, την επικράτηση της «ατζέντας του φόβου», όπως χαρακτήρισε την επιλογή «σταθερότητα ή αλλαγή», δεύτερον, τη λεγόμενη «ήττα της απλής αναλογικής» και συνάμα της πρότασης συγκυβέρνησης που πρέσβευε ο ΣΥΡΙΖΑ και τρίτον, την εικόνα του κόμματος και τις άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, οι οποίες κατά τον ίδιο στοίχισαν σημαντικά.

Αν και στην ίδια συνεδρίαση δεν ακούστηκαν, δημοσίως, άλλες απόψεις, η συνέχεια ήταν κυρίως μια επικοινωνιακή αναδιάρθρωση, με την πρόταξη μιας νέας Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία θα αναλάβει το βάρος της επικοινωνίας των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εκτιμώντας ότι απέδωσε εκλογικά η τακτική της άρνησης συνεργασίας με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε το «όχι» του προς τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ ακόμη κι αν της λείπουν 2-3 έδρες. Πλέον, δε, το κύριο βάρος του προεκλογικού αγώνα του εμφανίζεται ότι θα το ρίξει στην ανάκτηση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ΠΑΣΟΚ.

Κοντολογίς, και υπό το φως όλων αυτών, παραμένει άγνωστο κατά πόσον όντως εμπεδώθηκε το μήνυμα ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται κυρίως για τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων και λιγότερο για το τι επιθυμούν τα ίδια τα κόμματα. Με άλλα λόγια, παραμένει άγνωστο εάν όντως ο πολιτικός κόσμος της χώρας έλαβε πράγματι το μήνυμα της κάλπης και εάν προτίθεται να προσαρμόσει τη στάση του έναντι της επόμενης κάλπης κατά τρόπο αντίστοιχο.

Έχουμε, ωστόσο, ένα μήνα μπροστά μας να το μάθουμε…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v