ΘΕΜΑΤΑ

Η επικίνδυνη απόκλιση Ευρώπης και ΗΠΑ

Η επικίνδυνη απόκλιση Ευρώπης και ΗΠΑ

Αυξανόμενες δυσκολίες αντιμετωπίζει η «Δύση» στην προσπάθεια να επιβληθεί στην παγκόσμια σκακιέρα. Οι τριβές ΗΠΑ και Ευρώπης και ο ρόλος Ρωσίας και Κίνας. Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εντάσεις και ποιες θα είναι οι συνέπειες.

Ανεβάζει τον πυρετό στην Αρκτική το λιώσιμο των πάγων

Ανεβάζει τον πυρετό στην Αρκτική το λιώσιμο των πάγων

Για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο οι μεγάλες δυνάμεις στρέφονται στην περιοχή. Η στρατηγική της Ρωσίας και η δύσκολη ισορροπία με την Κίνα. Οι κινήσεις των ΗΠΑ. Η σημασία της περιοχής για την άμυνα, την ναυσιπλοΐα και τις πρώτες ύλες.

Γιατί γυρίζουν την πλάτη στις ΗΠΑ οι σύμμαχοι

Γιατί γυρίζουν την πλάτη στις ΗΠΑ οι σύμμαχοι

Ολο και πιο δύσκολο γίνεται για την υπερδύναμη να πείσει τους εταίρους της να διαθέσουν στρατιωτικές δυνάμεις σε Συρία και Περσικό Κόλπο. Οι «απρόθυμοι» δυτικοευρωπαίοι και οι αδυναμίες των «προθύμων» της ανατολικής Ευρώπης. Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στην Ασία και τον Ειρηνικό.

Ο κίνδυνος διάσπασης του ΑΚP βάζει δύσκολα στον Ερντογάν

Ο κίνδυνος διάσπασης του ΑΚP βάζει δύσκολα στον Ερντογάν

Οι αποχωρήσεις ιδρυτικών στελεχών από το κυβερνών κόμμα ανοίγουν το δρόμο για τη δημιουργία νέας πολιτικής δύναμης. Η συρρίκνωση της βάσης του AKP, η επιβράδυνση της οικονομίας και η κόντρα με τις ΗΠΑ. Ποια στρατηγική θα ακολουθήσει ο τούρκος πρόεδρος.

Ο εμφύλιος στη Συρία και ο κίνδυνος πολέμου στο Ιράν

Ο εμφύλιος στη Συρία και ο κίνδυνος πολέμου στο Ιράν

Γιατί η ειρήνη στην περιοχή παραμένει άπιαστο όνειρο. Η αναποτελεσματική πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία και ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων μεταξύ των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν.

TAGS STRATFOR

Stratfor: Πόσο μεγάλη είναι η απειλή των S-400

Ποια δεδομένα δημιουργεί στην αντιαεροπορική άμυνα η ένταξη του ρωσικού συστήματος. Οι προϋποθέσεις για να μεγιστοποιηθεί η αξία του σε μια σύρραξη και οι χώρες που μπορούν να το αξιοποιήσουν στο έπακρο. Τα διδάγματα, η θεωρία και η πραγματικότητα.

TAGS STRATFOR

Τι σημαίνει «πρωθυπουργός Τζόνσον» για το Brexit

Οι επιλογές των Βρετανών εν όψει της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου. Το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά του νέου πρωθυπουργού για αναστολή λειτουργίας της Βουλής. Οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές ή νέο δημοψήφισμα.

TAGS STRATFOR

Η ακροσφαλής πολιτική της Τουρκίας στην πυραυλική άμυνα

H διαμάχη για τους S-400 μπορεί να κλονίσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις για πολλά χρόνια. Η αναβάθμιση των σχέσεων με τη Ρωσία και η δημαγωγία του Ερντογάν. Πως θα επηρεάσει τις εξελίξεις η εύθραυστη τουρκική οικονομία.

TAGS STRATFOR

Η αμυντική απεξάρτηση της Ευρώπης βάζει... δύσκολα στις ΗΠΑ

Η Ευρώπη αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες αλλά παράλληλα επιδιώκει στρατηγική αυτονομία από τις ΗΠΑ. Η πίεση να μην περιοριστούν οι αμερικανικές εξαγωγές όπλων προς την Γηραιά Ηπειρο και πως ανακατεύεται η τράπουλα με Κίνα και Ρωσία.

TAGS STRATFOR

Το μπρα ντε φερ Ευρώπης - Τουρκίας και ο «ανορθόδοξος» Ερντογάν

ΕΕ και ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν ακόμα περισσότερο την ήδη εύθραυστη οικονομία της χώρας. Όμως, ο Ερντογάν δείχνει να υπολογίζει περισσότερο στα οικονομικά και διπλωματικά οφέλη που θα έχει αν συνεχίσει τις ανορθόδοξες μεθόδους του.

TAGS STRATFOR

Τα «αγκάθια» στον δρόμο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η δίψα Ερντογάν για εξουσία βάζει την Τουρκία στη γωνία

Τι μπορεί να οδηγήσει ΗΠΑ και Ιράν σε πόλεμο

Το οικονομικό παρελθόν της Ελλάδας στοιχειώνει το μέλλον

Ανατροπές στο στρατηγικό τρίγωνο Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ

Η παγκοσμιοποίηση και το παράδοξο της ανισότητας

Οι επιθέσεις στα τάνκερ και ο κίνδυνος σύρραξης ΗΠΑ-Ιράν

Οι επιλογές της Μόσχας σε ενδεχόμενη σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν

Το επικίνδυνο κοκτέιλ ΑΙ, κυβερνοεπιθέσεων και πυρηνικών όπλων

Η ένταση Ιράν-ΗΠΑ και τα μαθήματα από τη μάχη του Σομ

v