Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο βαθιά ύφεση στην ευρωζώνη βλέπει η Goldman Sachs

«Κόβει» ξανά τις εκτιμήσεις για την ευρω-οικονομία ο επενδυτικός οίκος, μετά και τις νέες προβλέψεις για το αέριο. Βλέπει νέα άνοδο του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες. Ποιες χώρες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Τι αναμένει από ΕΚΤ.

Πιο βαθιά ύφεση στην ευρωζώνη βλέπει η Goldman Sachs

Η Goldman Sachs κόβει τις εκτιμήσεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης και από «τεχνική» ύφεση κάνει πλέον λόγο για κανονική μέτρια ύφεση από τις εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά και την κρίση.

«Δεδομένης της πρόβλεψης ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι αυξημένες σε όλη τη διάρκεια του 2023, με βραχυπρόθεσμη χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές το πρώτο τρίμηνο, προχωράμε σε πρόβλεψη για την Ευρωζώνη από ήπια σε μέτρια ύφεση.

Συνολικά, προβλέπουμε τώρα ανάπτυξη +0,2% το γ' τρίμηνο, έναντι -0,1% προηγουμένως, -0,4% το δ' τρίμηνο έναντι -0,2%, -0,5% το α' τρίμηνο έναντι +0,2% και -0,1% το β' τρίμηνο του 2023 έναντι +0,4%. Αυτό μειώνει την πρόβλεψή μας για την ετήσια ανάπτυξη του 2023 σε -0,4% από +1,0% προηγουμένως, κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς για +0,3%. Σε όλες τις χώρες, συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η Γερμανία και η Ιταλία θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος του πλήγματος, δεδομένης της μεγαλύτερης εξάρτησής τους από το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα», επισημαίνει η Goldman Sachs.

Οι προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν ασυνήθιστα αβέβαιες. Ενώ στο βασικό σενάριο, εκτιμά ότι το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί κατά περίπου 1% έως το 2023 το β’ τρίμηνο, η συνεχιζόμενη υποκατάσταση πετρελαίου-αερίου και/ή η υψηλότερη προσφορά ενέργειας (όπως μέσω αυξημένων εισαγωγών LNG) μπορεί να οδηγήσει σε πιο ανθεκτική βιομηχανική δραστηριότητα από την αναμενόμενη, περιορίζοντας τη μείωση του ΑΕΠ στο 0,2%.

Από την άλλη πλευρά, ο υψηλότερος πληθωρισμός, η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που επιβαρύνει τις επενδύσεις ή/και τα νοικοκυριά που διαλύουν τις αποταμιεύσεις τους σε μικρότερο βαθμό από ό,τι υποθέτει, μπορεί να οδηγήσουν σε μια εντονότερη ύφεση, με μείωση σχεδόν 3% το επόμενο έτος.

Οι ροές του αγωγού Nord Stream 1 έχουν σταματήσει χωρίς ημερομηνία επιστροφής της ροής από τις αρχές Σεπτεμβρίου, στέλνοντας τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας σταθερά υψηλότερα και επηρεάζοντας περαιτέρω τις ευρωπαϊκές προοπτικές, εξηγεί η Goldman Sachs. «Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη έχουν πληρωθεί πολύ νωρίτερα από τους στόχους τους και παρά τις σημαντικές μειώσεις της ζήτησης φυσικού αερίου από την αρχή του έτους, η βιομηχανική και η ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα άντεξαν καλύτερα από ό,τι περιμέναμε», συνεχίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

«Ενόψει του χειμώνα, αναμένουμε νέα αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, καθώς οι υψηλές τιμές χονδρικής πώλησης ενέργειας συνεχίζουν να μετακυλίονται στους καταναλωτές. Εκτιμούμε ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα κορυφωθεί στο 10,5% ετησίως τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, προτού υποχωρήσει στο 4,0% ετησίως τον Δεκέμβριο. Ενώ η δημοσιονομική στήριξη, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης φορολογίας των 140 δισ. ευρώ της ΕΕ επί των κερδών των παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι πανδημικές αποταμιεύσεις είναι πιθανό να θωρακίσουν κάπως το εισόδημα και την κατανάλωση των νοικοκυριών, αναμένουμε ότι η κατανάλωση της Ευρωζώνης θα είναι ο κινητήριος μοχλός της χειμερινής επιβράδυνσης», εξηγεί η τράπεζα.

«Οι προβλέψεις για υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη συνεπάγονται ένα δύσκολο συμβιβασμό για την ΕΚΤ. Δεδομένης της μεγαλύτερης δυναμικής της ανάπτυξης το γ' τρίμηνο και της περαιτέρω ανοδικής πίεσης στον πληθωρισμό, θεωρούμε πιθανή μια ακόμη αύξηση κατά 75 μ.β. στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια αναμένουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης στις 50 μ.β. τον Δεκέμβριο καθώς η ύφεση θα ξεδιπλώνεται, με τελικό επιτόκιο 2,25% το α' τρίμηνο, αλλά πιο έντονες δευτερογενείς επιδράσεις του πληθωρισμού θα μπορούσαν να απαιτήσουν έναν πιο παρατεταμένο κύκλο αύξησης», καταλήγει η Goldman Sachs.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v