Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: 12η πτωτική με εμφάνιση αγοραστών

Καλό το μάζεμα από τα χαμηλά ημέρας, όμως πάρα πολλά θα κριθούν από το βραδινό κλείσιμο της Wall, ενώ ευχή όσων προσδοκούν αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, είναι οι αγορές που βγήκαν να μην ήταν από traders.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Καλό το μάζεμα από τα χαμηλά ημέρας, όμως πάρα πολλά θα κριθούν από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street, ενώ ευχή όλων όσων προσδοκούν αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα είναι οι αγορές που βγήκαν στα χαμηλά ημέρας να μην ήταν από traders που σε περίπτωση επιστροφής των επιθετικών πωλήσεων απλά θα προστεθούν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Από εκεί και πέρα για το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, συνεχόμενες και αδυσώπητες πωλήσεις χωρίς αύριο, αρνητικές υπερβολές, αποχρώσες ενδείξεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας και όλα αυτά όπως σωστά επισημαίνει και ο φίλος Ν. Δρόσος σε μία Αγορά που ασφαλώς και δεν ακούει σε κανόνες τεχνικής ανάλυσης.

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η αδυναμία αντίδρασης, ακόμα και όταν από την αρχή του χρόνου η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες των 62 δισ. ευρώ ή ποσοστό περίπου 33% (σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ), με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ενεργά χαρτοφυλάκια (και margins), δηλαδή όσα συνεχίζουν να κατέχουν μετοχές.

Οι αναλυτές, πλέον, προσπαθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα και στο τραπέζι έχουν βγει τα τρομολαγνικά σενάρια. Σύμφωνα με ένα από αυτά και αν υποθέσουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο πτωτικό κύμα, σε μία καθαρά “bear market”, ασφαλώς οι ενδείξεις μόνο την αισιοδοξία δεν επιτρέπουν.

Έτσι αν το πρώτο πτωτικό κύμα που ξεκίνησε στις 2/1/08 (5207,64) και ολοκληρώθηκε στις 20/3 (3760,79) με αθροιστικές απώλειες 27,79% και το δεύτερο που είναι σε εξέλιξη έχει ξεκινήσει στις 2/5 (4303,77), αν αποδειχθεί εξ ίσου ισχυρό (συνήθως το δεύτερο πτωτικό κύμα είναι ισχυρότερο), δεν αποκλείεται ο Δείκτης να υποχωρήσει προς τις 3107 μονάδες.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι 4000 μονάδες γίνονται μάλλον μακρινός στόχος, ενώ ισχυροποιείται σημαντικότατα (σαν αντίσταση) και η μέχρι πρότινος ζώνη στήριξης 3735 – 3800.

Αποσβολωμένοι και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου προσπαθούν να εξηγήσουν την μανία των πωλητών που έχουν οδηγήσει σε καταρράκωση τις μετοχές του FTSE. Άλλοι αναφέρονται σε απώλεια αξιοπιστίας της Αγοράς (και φέρνουν σαν παραδείγματα τις περιπτώσεις ΟΤΕ και Coca-Cola), άλλοι επισημαίνουν τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας και άλλοι περισσότερο “υποψιασμένοι” αναφέρονται και σε κερδοσκοπικές κινήσεις που δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν.

Δυστυχώς οι πωλητές “παίζουν μόνοι τους σε κατηφορικό γήπεδο” και αυτή η αίσθηση έλλειψης αντιπάλου τους δίνει το δικαίωμα ελευθερίας κινήσεων και επιλογών. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, τα ξένα κεφάλαια με την υπεροπλία που τους δίνει η ρηχότητα και ο ξενοκεντρικός χαρακτήρας της Σοφοκλέους, να πιστεύουν ότι οι τίτλοι που τώρα ξεφορτώνονται μαζικά, θα είναι περίπου στις ίδιες τιμές, αν και όποτε αποφασίσουν να επανατοποθετηθούν και αυτό είναι εξαιρετικά μεγάλο πλεονέκτημα, ακόμα και σαν αίσθηση.

Βέβαια υπάρχει και μία σαφώς πιο αισιόδοξη θεώρηση που υποστηρίζει ότι κάπου εδώ ή έστω μέχρι το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνονται οι “εισαγόμενες” επιθετικές πωλήσεις (κυρίως εκ Λονδίνου) και δεν μπορεί να αποκλειστεί ανοδική αντίδραση, αγνώστου διαρκείας.

Η επιχείρηση σχετικής αντίδρασης (βραχύβιου χαρακτήρα) ήλθε από τα χαμηλά ημέρας και αφού ο Δείκτης βρέθηκε να καταγράφει απώλειες 3,81% και να επιστρέφει σε επίπεδα 3/11/05.

Άρα η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι ήταν η μοναδική από τις τελευταίες δώδεκα που έδωσε κάποια κέρδη έστω και ενδοσυνεδριακά, αφού “πλήρωσε” τους θαρραλέους που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας.

Τεχνικά και για όσους έχουν ακόμα την υπομονή και ασχολούνται με τον FTSE (που κινείται και αυτός σε επίπεδα Ιουνίου 2006) οι επόμενες στηρίξεις στις 1834 και 1797 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 1865-74 και η ισχυροποιημένη στις 1931-35 μονάδες.

Σε επίπεδα Ιουνίου 2006 και ο Τραπεζικός δείκτης που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε χαμηλότερα από την αποφασιστική ζώνη 4700-4650 (4563,15 μονάδες), αλλά ανέκαμψε σημαντικά στο τέλος χωρίς βέβαια να αποφύγει το αρνητικό πρόσημο.

Με αυτά τα δεδομένα καθίσταται εμφανές ότι κατ΄ αρχήν ζητούμενο είναι η “ποιότητα” και οι αντοχές των αγοραστών που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά και βέβαια η στάση που θα κρατήσουν σε περίπτωση που διαψευστούν οι προσδοκίες για αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα. Μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι μία φάση συσσώρευσης θα βοηθούσε περισσότερο από βίαιη αντίδραση που θα βάλει σε πειρασμό ρευστοποιήσεων όσους τοποθετήθηκαν νωρίς.

Από τις μετοχές του 20αρη η εντυπωσιακότερη αντίδραση για την Motor Oil (+5,84) που μάλιστα έκλεισε στο υψηλό ημέρας, γύρισε από την “κόλαση” ή αλλιώς από το -5,36% και έκλεισε στο +2,22% ο τίτλος της ΔΕΗ, σημαντική αντίδραση και για Κύπρου (+2,07) και Ταχ. Ταμιευτήριο (+1,78%) και θετικό κλείσιμο για Alpha Bank, Μυτιληναίο, ενώ αμετάβλητος βρέθηκε να κλείνει ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 3% για τον ΟΠΑΠ, του 2% για Βιοχάλκο, Ελ. Τεχνοδομική, Τιτάνα, Πειραιώς, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Εθνική (αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια αντίδρασης βρέθηκε μέχρι και με θετικό πρόσημο, όμως παρενέβησαν και πάλι οι αδυσώπητοι πωλητές), Coca-Cola, Intralot, Eurobank, MIG και αρνητική μεταβολή για την MPB (ευνόητο είναι ότι στα χαμηλά ημέρας η εικόνα στον 20αρη έμοιαζε με ταινία θρίλερ).

Ο Γενικός Δείκτης αν και κινήθηκε περίπου μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έδωσε ένα εύρος 162 μονάδων και τελικά έκλεισε στις 3482,01 με απώλειες 1,22%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 410 εκατ. από τα οποία τα 22,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σχεδόν στα υψηλά ημέρας η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές έναντι 185 πτωτικών, όμως για 26 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες κυμάνθηκαν από 5 έως 12,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v