Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... αναμμένες μηχανές το Χρηματιστήριο

Η ανοδική διάσπαση των 330 φέρνει τον FTSE 20 σε δοκιμασία των κρίσιμων 350 μονάδων. Ενθαρρυντικές τεχνικές ενδείξεις από Alpha, Πειραιώς, MPB αλλά και το πρώτο «δίπλωμα» της ΕΤΕ από τα ελάχιστα του 1,29 ευρώ.

Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία… σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται: «Η συμμετοχή του επίσημου τομέα στο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ανέφεραν στο Reuters τραπεζικές πηγές, ενώ σημείωσαν ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει ακόμα και σήμερα. Ειδικότερα, τραπεζικές πηγές και αξιωματούχοι στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι οι συνομιλίες για το PSI βρίσκονται ένα βήμα από την τελική συμφωνία, με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες έτοιμες να δεχτούν απώλειες κοντά στο 70%».

Το Χ.Α. -καθαρά προεξοφλητικός μηχανισμός και πεδίο δράσης κάθε λογής ισχυρών παικτών και insiders- έχει αρχίσει να προεξοφλεί (με έναν δεύτερο γύρο του παιχνιδιού) στις τελευταίες συνεδριάσεις τις εξελίξεις που αρέσουν στην αγορά. Συνέπεσαν(;) και οι εξελίξεις από το μέτωπο των Alpha-Eurobank για να πάρει φωτιά ο κλάδος (εν μέσω πολικών θερμοκρασιών και χιονόπτωσης από νωρίς το πρωί, σήμερα) και να επιταχυνθεί η βραχυπρόθεσμη πορεία βασικών δεικτών και μετοχών σε βαθμό μεγαλύτερο από αυτόν που περίμεναν και στον οποίο πόνταραν οι πιο αισιόδοξοι.

Κανένα πρόβλημα καθώς οι τεχνικές ενδείξεις πληθαίνουν, οι διεργασίες σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα συντείνουν σε διέξοδα, που θέλουν τα χρηματιστήρια (και όχι κατ'  ανάγκην οι κοινωνίες…), ο FTSE 20 διασπά ανοδικά τις πολύ σημαντικές 330 μονάδες, η Alpha Bank κινείται επιθετικά διαδοχικά πάνω από το 0,810 (αρχικά) και το 1,183 ευρώ (όπως αναφέραμε συγκεκριμένα στον χθεσινό Εκηβόλο), η Πειραιώς επιβεβαιώνει από συνεδρίαση σε συνεδρίαση τη διάθεση αναστροφής κι η Εθνική περνά μετά από καιρό τα κρίσιμα 2,71 ευρώ. Και μάλιστα σε κλείσιμο χθες στα 2,75 ευρώ (υψηλό ημέρας στα 2,79), με συναλλαγές 11,1 εκατομμυρίων τεμαχίων.

Ο τζίρος στα 117 εκατ. ευρώ, αλλά όπως παρακολουθούν πολλοί παίκτες σε αυτήν τη φάση αντίδρασης συνεκτιμώνται η συναλλακτικότητα κι ο απόλυτος αριθμός μετοχών που αλλάζουν χέρια από αυτά τα χαμηλά επίπεδα τιμών.

Για τις τράπεζες γνώμονά μας θεωρούμε το 1,29 ευρώ της Εθνικής (στις 11/1). Η μετοχή χθες ολοκλήρωσε το πρώτο δίπλωμά της, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Θα συμφωνήσουμε, ωστόσο, πως στις τελευταίες συνεδριάσεις στο παιχνίδι έχει μπει πολύ… βραχυπρόθεσμο χρήμα και ρευστότητα, που απλώς ποντάρει σε ένα τέτοιο ξέσπασμα (κυρίως) των τραπεζών.

Πολλές κινήσεις γίνονται στο όριο (το πολύ) των τριών συνεδριάσεων, ο αέρας μετά από καιρό είναι αρκετά φρέσκος και γι' αυτό απαιτείται αυξημένη προσοχή αφού η κίνηση κρύβει μία διορθωσούλα.

Όσο ο 20άρης παραμένει χαμηλότερα των 350 μονάδων, θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα, καθώς οι 295 μονάδες είναι πάντα πιθανές να (ξανα)ειδωθούν.

Βέβαια, όπως σημειώνουν αρκετοί φίλοι παίκτες και αναλυτές, ενδεχόμενη πειστική ανοδική διάσπαση των 400 μονάδων θα αποτελούσε ισχυρή ένδειξη για να μπούμε με τα χίλια στο μαγαζί, όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά γνώστης του παιχνιδιού, όμως προέχει η τεχνική επιβεβαίωση των 350 μονάδων. Και βλέπουμε, καθώς οι διεργασίες κι οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα μπορεί ανά πάσα στιγμή να παραταθούν για λίγο, να αλλάξουν σε επιμέρους σχεδιασμό και να δημιουργηθούν αφορμές για ένα μικρό πισωγύρισμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v