Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπρόβαλαν... αγοραστές!

Η παρατεταμένη συσσώρευση της προηγούμενης εβδομάδας και η τραπεζική ανάκαμψη στις ευρωαγορές βοήθησε τους αγοραστές να αναλάβουν τα ηνία της Σοφοκλέους, αλλά - μόνον - κατά το ήμισυ της... συνεδρίασης. Φαίνεται πως ο χαμηλός τζίρος καθιστά εξαιρετικά πιθανό το σενάριο επιτόπιου βηματισμού και επιλεκτικής κινητικότητας σε επιμέρους τίτλους.

του Θ. Σταυρόπουλου

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας με το Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο (ακολουθώντας την εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών) τερματίζοντας όμως περίπου στο μισό των ενδοσυνεδριακών κερδών.

Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι από τα μέσα της συνεδρίασης και μετά οι αγοραστές φάνηκαν να το ξανασκέφτονται και να κατεβάζουν ταχύτητες, ενώ η συνεχιζόμενη χαμηλών τόνων διάθεση όσον αφορά τον ημερήσιο τζίρο μόνο για επιτόπιο βηματισμό και επιμέρους κινητικότητα συνηγορεί.

Βέβαια σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο ο κυριότερος όγκος των εν δυνάμει πωλήσεων θα πρέπει να έχει εκτονωθεί κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, όμως αυτό το σενάριο προς το παρόν δεν φαίνεται να το ”αγοράζουν” οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους στην αγορά, με αποτέλεσμα η ψυχολογία να παραμένει ευάλωτη και η ημερήσια μεταβλητότητα υψηλή.

Σαφώς τα πάντα ξεκινούν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που και σήμερα έδωσε μάλλον μικτή εικόνα.

Έτσι με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων τερμάτισε τη συνεδρίαση ο ΟΠΑΠ, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και με απώλειες μεγαλύτερες του 2% και η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, αξιοσημείωτες απώλειες για MPB, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Alpha Bank (προβλημάτισε ιδιαίτερα η σημερινή συμπεριφορά του τίτλου καθώς αύριο ανακοινώνει η τράπεζα τα μεγέθη του 2007), αρνητική μεταβολή για τη ΔΕΗ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελληνικής Τεχνοδομικής και MIG.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Βιοχάλκο (με όλες τις θυγατρικές να δείχνουν διαθέσεις υπεραπόδοσης) και Intralot, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% τερμάτισε τη συνεδρίαση ο τίτλος της Motor Oil.

Επίσης, αξιοσημείωτα κέρδη για Ελληνική Πετρέλαια, ΟΤΕ και θετικό κλείσιμο για Αγροτική, Πειραιώς, Eurobank, Coca Cola, Μυτιληναίο και Τιτάνα.

Τέλος και όσον αφορά την μετοχή της Εθνικής, που χρειάστηκε επτά συνεδριάσεις για να ξαναδεί κλείσιμο υψηλότερα των 39 ευρώ, η σημερινή εικόνα αφήνει περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας, αρκεί ο εν λόγω τίτλος στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να μετατρέψει την περιοχή αυτή από αντίσταση σε στήριξη (αξίζει να σημειωθεί ότι προς το τέλος της συνεδρίασης και συγκεκριμένα στις 16:25 ο τίτλος υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας, βρέθηκε στα 38,84 ευρώ, για να ανακάμψει σχετικά στη συνέχεια και μέσω των δημοπρασιών να κλείσει στα 39,20 ευρώ).

Συνέχισαν οι χαμηλές συναλλαγές και στην αγορά παραγώγων, όπου βέβαια οι εκεί εμπλεκόμενοι απόλυτα συγκρατημένοι, ακολούθησαν ουσιαστικά την κίνηση της υποκείμενης διατηρώντας τις υποτιμήσεις για τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, φάνηκε να προσκρούει δύο φορές στην περιοχή των 4.410 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό 4.411,31), αφήνοντας υποσχέσεις για κλείσιμο υψηλότερα των 4.400 ή έστω των 4.380 μονάδων, όμως τελικά τα έχασε και τα δύο και έκλεισε στις 4.377,15 μονάδες, με κέρδη 0,62%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 252 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 20,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος άφησε ενδοσυνεδριακές υποσχέσεις για κλείσιμο υψηλότερα των 2.287-2.290 μονάδων τελικά δεν επιβεβαίωσε τους αισιόδοξους και έτσι η ζώνη αυτή παραμένει ως αντίσταση, με τις αμέσως επόμενες να οριοθετούνται στις 2.305 και 2.322 μονάδες.

Ευνόητο είναι ότι παραμένουν οι στηρίξεις στις 2.270, 2.260, 2.245-2.240 και 2.229 μονάδες.

Η διαφαινόμενη καταρχήν εύκολη επικράτηση των μετοχών με θετικό πρόσημο, μετά τις 15:51 άρχισε να εξελίσσεται σε ντέρμπι. Μάλιστα δε ελάχιστα πριν το κλείσιμο οι ”κόκκινες” μετοχές πέρασαν μπροστά για να επιστρέψουν οι αγοραστές και πάνω στο νήμα να διαμορφωθεί η τελική αναλογία με 125 ”πράσινους” τίτλους έναντι 120 ”κόκκινων”, ενώ 17 μετοχές έκλεισαν με κέρδη από 5% έως 19,94%.

Στους κερδισμένους ημέρας και πλην των θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, όπου βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των αγοραστών, ξεχώρισαν επίσης Ιμάκο, Blue Star, Παΐρης, Nexans, ΔΟΛ, Aspis Bank, Alapis, Τεγόπουλος, Βιοκαρπέτ και ΚΡΙ ΚΡΙ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v