Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα αποτελέσματα θα δώσουν τον τόνο...

Η σταδιακή σταθεροποίηση της αγοράς, αλλά και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των μεγάλων ελληνικών εταιριών (Alpha Bank, Εμπορική, Γενική, Κύπρου, Τιτάν, Motor Oil, Sprider, Φουρλής, Frigoglass) συντηρούν τις ελπίδες για κάτι καλύτερο στο ΧΑ καθώς μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Υπέρ ανοδικού σεναρίου ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Εβδομάδα μεσαίας – χαμηλότερης αποτίμησης και ακόμη… χαμηλότερου ενδιαφέροντος και συναλλαγών αυτή που διαμορφώθηκε χθες σε κλείσιμο στις 4.350 μονάδες.

Με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται σε ένα σχετικά στενό εύρος από τα χαμηλά των 4.270 μέχρι την περιοχή των 4.360 μονάδων.

Για ακόμη μία εβδομάδα ο τραπεζικός κλάδος, ένα μεγάλο κομμάτι του FTSE ”αμφισβητήθηκε” και δέχθηκε σημαντικές πιέσεις.

Ωστόσο, η αντίδραση της Εθνικής από τα χαμηλά των 36,62 ευρώ (στις 20/2) μέχρι τα 38,56 ευρώ χθες συντήρησε την… αχνή αισιοδοξία που επικρατεί στην αγορά.

Έστω και αυτή η ελάχιστη αισιοδοξία όμως χρειάζεται, καθώς η συνέχεια προμηνύεται εξίσου δύσκολη, καθώς εισερχόμεθα στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Μία εβδομάδα που μεταξύ άλλων θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των Alpha Bank, Τιτάν, Κύπρου, Motor Oil, αλλά και των Γενικής, Εμπορικής, Sprider, Φουρλή, Frigoglass.

Ωστόσο, παρά την επιφυλακτικότητα που επικράτησε για ακόμη μία εβδομάδα για τράπεζες και ένα μεγάλο μέρος του FTSE, υπήρξαν μεμονωμένες εστίες αντίστασης στον καλούμενο ”μεσαίο-χαμηλότερο χώρο”.

Δεν είναι τυχαίο πως από αυτήν την κατηγορία μετοχών σημειώθηκε για περίπου 40 μετοχές απόδοση μεγαλύτερη του 10%.

Όμως ο ”μεσαίος-χαμηλότερος χώρος” δικαιούται να ελπίζει σε συντήρηση της ”μόχλευσης” και αυτό κατά την εκτίμησή μας είναι μία από τις λίγες ενθαρρυντικές ενδείξεις που μπορεί να μας φανεί χρήσιμη την επόμενη εβδομάδα.

Μ. Γελ.

--------------

Όπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Δεδομένου του ότι οι περισσότερες άσχημες ειδήσεις είναι τιμολογημένες, η συγκυρία πετρελαίου, πληθωρισμού και δυσμενών νέων για Ευρωπαϊκές τράπεζες δημιουργεί ισχυρές αναστολές για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου η ισορροπία της αγοράς έχει αρχίσει να λειτουργεί υπέρ της επέκτασης του ανοδικού σεναρίου.

Οι πωλητές έχουν παίξει πολλά από τα δυνατά χαρτιά τους χωρίς να καταφέρουν να εκτονώσουν πτωτικά την συσσώρευση και να δημιουργήσουν πανικό. Αντιθέτως έχουν πουλήσει φθηνές μετοχές σε μεγάλες ποσότητες και η ρευστότητα τους ασφαλίζει ανάποδες θέσεις χωρίς όμως αποτέλεσμα ακόμα. Το άγχος έχει αλλάξει πλέον στρατόπεδο στην αγορά”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.350,03 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 0,68%, με αποτέλεσμα να περιορίσει τις απώλειές του από την αρχή του χρόνου στο 16%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 0,35%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 1,06%, ενώ ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 1,65%.

Από τους επιμέρους κλάδους, με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (3,95%), των Τροφίμων και Ποτών (3,77%), των Μέσων Ενημέρωσης (3,67%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (3,01%), ενώ αξιοσημείωτα κέρδη κατέγραψαν οι κλάδοι της Υγείας (1,78%) και της Τεχνολογίας (1,37%).



Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-4,57%), των Τηλεπικοινωνιών (3,19%), των Προσωπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-2,19%), του Πετρελαίου και Αερίου (-1,83%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-1,53%).



Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Γιουρομπρόκερς (36,05%), Multirama (28,57%), Ευρωσυμμετοχές (21,74%), ΔΙΕΚΑΤ (21,21%), Rainbow (19,43%), Εμπορικός Δεσμός (ΠΟ 16,67%), Πλαστικά Θράκης (16,26%), Σέλμαν (16,10%), Μηχανική (16,10%) και ΑΕΓΕΚ (15,79%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Μπουτάρης (ΠΑ -30,77%), Έλτον (-14,41%), Ελληνικά Χρηματιστήρια (-14,04%), Καραμολέγκος (-11,21%), Κυριακούλης (-9,66%), Αλλατίνη (-7,73%), Μοτοδυναμική (-6,56%), Βιοσώλ (-6,38%), Plias (-5,88%) και Τεχνικές Εκδόσεις (-5,52%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v